Actualitate

Pârtia Transalpina Ski Resort rămâne închisă şi de sărbători

Vremea caldă îi duce la sapă de lemn pe operatorii din turism şi pe administratorul domeniului schiabil din Voineasa

Cel mai nou domeniu schiabil din România - Transalpina Ski Resort - va fi închis şi de sărbători din cauza temperaturilor ridicate, care nu permit punerea în funcţiune a tunurilor de zăpadă. Situaţia este dificilă pentru administratorul pârtiei, Acomin S.A, care a pierdut deja în acest sezon câteva sute de milioane de lei, dar şi pentru localnicii care deţin pensiuni, care sperau să fie asaltaţi de turişti dornici să petreacă Crăciunul şi Revelionul la zăpadă.
„Ne pare rău că s-a creat această situaţie, mai ales că şi noi avem o pierdere de câteva milioane de lei din cauza faptului că se întârzie deschiderea pârtiei. Administratorul s-a pregătit, a dus acolo zece tunuri de zăpadă, dar nu le poate folosi pentru că sus, la munte, este cald, mai cald chiar decât în Voineasa. Pârtia se deschide în momentul în care se vor înregistra -6 grade Celsius pe timp de noapte şi, din câte am înţeles, abia după Revelion vom avea ceva zăpadă”, a declarat primarul Gheorghe Stanciu.


Primăria Voineasa, penalizată cu 12 milioane de lei

Primăria Voineasa a ajuns să ocupe în 2014 un loc fruntaş în topul unităţilor administrativ-teritoriale cu cele mai mari arierate din ţară: peste 8 milioane de euro (35 milioane de lei). Constructorul, neplătit de pe vremea când Ministerul Dezvoltării era condus de Elena Udrea, a dat în judecată UAT Voineasa, în 2013. Tribunalul Vâlcea a obligat unitatea administrativ-teritorială să deconteze lucrările executate de Acomin Deva şi să mai plătească în plus penalităţi de aproape 6 milioane de lei.
În octombrie 2014, în plină campanie electorală, fostul ministru al Dezvoltării Liviu Dragnea a alocat Primăriei Voineasa fonduri pentru plata arieratelor. După mai bine de un an, situaţia unităţii administrativ-teritoriale din nordul judeţului Vâlcea nu s-a schimbat prea mult, iar cuantumul penalităţilor percepute de construcotrul pârtiei a ajuns la 12 milioane de lei.
„Constructorul ne-a dat în judecată şi, cu toate că nu suntem noi ordonator principal de credite, am ajuns în situaţia de a fi obligaţi să plătim şi penalităţi. Noi am atacat cu recurs hotărârea instanţei, dar cred că vom pierde procesul. Penalităţile sunt foarte mari, aproape că dublează suma. Cu tot cu penalităţi, mai avem de achitat 34 de milioane de lei”, a mai spus primarul Gheorghe Stanciu.
Diferenţa de bani până la 34 de milioane de lei o reprezintă suma necesară finalizării investiţiei de la baza pârtiei de schi.

Toţi banii turiştilor ajung la constructor

Pentru al treilea an consecutiv, toţi banii turiştilor care schiază la Voineasa vor ajunge în contul firmei din Deva, cea care a construit domeniul schiabil. Primăria va încheia şi în acest an un parteneriat public-privat cu administratorul pârtiei, dar milioanele încasate nu vor ajunge în bugetul local.
„Am fost executaţi silit, aşa că toţi banii merg la executorul judecătoresc, primăria nu încasează un ban. Singurul lucru bun e că putem asigura mentenanţa pârtiei”, conchide primarul staţiunii valcene.
În sezonul trecut, pe pârtia de schi din Voineasa au schiat în medie, în fiecare weekend şi câte 4.000 de oameni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.12.2015 - 17:04Remus:De ce nu se verifica si costurile constructiei si cum a ajuns sa castige firma respectiva licitatia la vremea aceea?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...