Eveniment

Depozit de vopsele cuprins de flăcări

Mai multe persoane care au fost intoxicate cu fum au primit îngrijiri medicale

UPDATE,miercuri, 22 august. Incendiul declanşat ieri, la ora 10.52, în comuna Budeşti satul Racoviţa, la o societate cu profil de preparare a vopselelor, stins de pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea, a avut drept cauză probabilă efectul termic (căldură prin contact sau radiată), pe fondul degajării de vapori inflamabili în momentul transvazării de toluen dintr-un camion recent sosit în incinta depozitului.

Aceasta este concluzia comisiei de cercetare, condusă de primul adjunct al inspectorului şef al ISU Vâlcea, Colonel Nicolae Cornea, în urma cercetărilor efectuate la faţa locului.În acelaşi timp, în urma estimărilor, s-a apreciat că valoarea pagubelor totalizează aproximativ 50.000 de lei. Au ars: 5 tone de lichide inflamabile folosite în prepararea diluantului (acetat de butil şi acetonă), aproximativ o tonă şi jumătate de diluant, o clădire de birouri, precum şi produse inflamabile (4,5 tone de toluen, 0,8 tone de lichid de parbriz, 0,06 tone de răşină, 0,85 tone de acetonă, 0,17 tone de diluant şi o tonă de pigment), aflate într-un camion recent sosit cu materie primă în incinta depozitului.
Valoarea estimativă a bunurilor degradate totalizează circa 100.000 de lei.
Prin efortul susţinut al pompierilor militari au fost salvate şapte rezervoare ale secţiei diluanţi în care se aflau două tone de white spirt, 8 tone de benzină de extracţie, 10 tone de metanol, 3,5 tone de toluen şi 3,5 t de antigel. După aproximativ două ore de la declanşare, intervenţia a luat sfârşit, pericolul extinderii fiind înlăturat în aproximativ o oră de la sosirea pompierilor la locul incendiului.

În această intervenţie au fost angrenaţi 6 ofiţeri, conduşi de colonel Nicolae Cornea, prim adjunct al ISU Vâlcea, 34 de subofiţeri care au deservit cinci autospeciale de stingere, două ambulanţe SMURD, o autospecială CBRN, 17 salariaţi ai unităţii afectate, aflaţi în timpul programului, precum şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Budeşti. De asemenea, în sprijin a fost solicitată o autospecială de stins incendii de la SC Oltchim SA.

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă în comuna vâlceană Budeşti la un depozit aparţinând unei societăţi comerciale cu profil de prelucrare a vopselelor.

„După aproape o oră de la sosirea echipajelor la locul incendiului, a fost înlăturat pericolul extinderii la hala de producţie din apropiere, precum şi o eventuală explozie a rezervoarelor de stocare a materiei prime (benzină, toluen, diluant şi alte substanţe folosite în procesul tehnologic), din incinta depozitului”, a declarat Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

În momentul sosirii echipajelor de pompieri la faţa locului, incendiul se manifesta violent în incinta întregului depozit, unde erau stocate cantităţi însemnate de diluant, benzină de extracţie, toluen şi alte substanţe foarte uşor inflamabile, existând pericolul de propagare la o hală de producţie, proprietatea aceleiaşi societăţi.

Pentru stingerea incendiului, s-a acţionat cu şase autospeciale cu apă şi spumă, dintre care cinci ale ISU Vâlcea şi încă o autospecială venită în sprijin de pe Platforma Chimică Râmnicu Vâlcea. De asemenea, la faţa locului au intervenit şi două echipaje SMURD care au acordat primul ajutor medical mai multor persoane intoxicate cu fum, nefiind necesară transportarea acestora la vreo unitate medicală.


În urma incendiului a fost distrusă o clădire în care se afla punctul de recepţie a materiei prime, precum şi zeci de baxuri şi recipiente metalice cu substanţe folosite în procesul de producţie. De asemenea, a ars în totalitate un autocamion încărcat cu materie primă, acesta fiind surprins în incinta depozitului în momentul producerii incendiului, chiar în momentul descărcării substanţelor inflamabile.

Din fericire nu s-au înregistrat victime care să fi suferit arsuri sau alte răni.Atât valoarea pagubelor cât şi cauza care a dus la producerea incendiului urmează să se stabilească în perioada imediat următoare, după finalizarea cercetărilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...