Sub Lupă

Emil Mitrache, alias Americanu’ din serialul “La Bloc”, şi-a abandonat verişorul în Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Drăgăşani

Actorul şi-a lăsat verişorul în grija doctoriţei şpăgare Cristina Orădean, medic psihiatru la Spitalul din Drăgăşani până în aprilie 2015

Verişorul lui Emil Mitrache, alias Americanu din sitcom-ul “La Bloc”, este “oaspete” în Spitalul Municipal “Costache Nicolescu” Drăgăşani de câţiva ani, de pe vremea când celebra doctoriţă Cristina Orădean făcea legea în secţia de psihiatrie a unităţii medicale.
Surse medicale susţin că Mihail Badea, verişorul lui Emil Mitrache, ar fi fost internat pentru prima dată în spitalul din sudul judeţului Vâlcea în 2011 şi că de atunci nu a mai părăsit unitatea medicală. Ani de zile, conducerea spitalului nu a ştiut despre faptul că doctorul psihiatru Cristina Orădean ţine în secţie pacienţi al căror loc este într-un centru social sau într-o unitate specializată în tratarea bolnavilor psihici, cum ar fi spitalul din Drăgoeşti. Povestea a ieşit la lumină în aprilie 2015, odată cu arestarea preventivă şi punerea sub acuzare a doctoriţei Orădean, care a ajuns în atenţia organelor de anchetă împreună cu doctoriţa Bica, după ce au pretins şi primit bani şi produse alimentare de la câteva sute de vâlceni pentru a-i pensiona anticipat.


La puţin timp după arestarea doctoriţelor, Americanu’ a bătut la uşa conducerii spitalului, cu rugămintea de a-l mai ţine internat o perioadă pe Mihai Badea. Actorul motiva atunci că nu are unde să-l ţină pe verişor şi că este în căutarea unui centru de asistenţă socială. Pentru că nu putea să-l arunce în stradă, directorul spitalului, Marian Pîrva, a acceptat propunerea.
A trecut mai bine de o jumătate de an de la acest episod, dar actorul nu a mai dat niciun semn şi nici nu se arată preocupat de soarta verişorului său. Asta în ciuda faptului că actorul încasează pensia de 400 de lei şi indemnizaţia pe care Mihai Badea o primeşte de la stat.

Externat o dată la trei luni

Pentru că nu pot să-l arunce în stradă, medicii din cadrul Secţiei de Psihiatrie sunt nevoiţi să-l externeze pe verişorul actorului o dată la trei luni, perioada maximă pentru care se poate face o internare în spital, şi să îl reinterneze a doua zi.
Mihai Badea are probleme psihice, dar prezenţa sa într-un spital municipal nu se justifică, bolnavul cronic putând fi tratat foarte bine şi acasă sau într-o unitate medicală pentru persoane cu afecţiuni asemănătoare.
Bărbatul are domiciliul în Bucureşti, pe strada Iuliu Maniu, şi susţine că a lucrat o bună perioadă ca taximetrist, în capitală. Acesta povesteşte că s-a obişnuit în spitalul din Drăgăşani şi că toate rudele pe care le are sunt mult prea ocupate pentru a-l vizita mai des.
La finele lunii august 2015, conducerea Spitalului Municipal Drăgăşani a trimis o adresă Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului –Sectorul 6 Bucureşti, în care solicita sprijin “pentru identificarea posibilităţilor de îngrijire la domiciliu a pacientului, eventual instituţionalizarea acestuia într-o unitate de asistenţă socială, deoarece spitalul nu este unitate de asistenţă socială“. Conducerea Spitalului din Drăgăşani nu a primit nici până în prezent un răspuns la această solicitare.

Spitalul din Drăgăşani, centru social pentru bătrânii abandonaţi

În ultimii ani, Spitalul din Drăgăşani s-a transformat într-un adevărat centru social pentru mulţi bătrâni loviţi de soartă, care nu mai au pe nimeni sau au fost abandonaţi de propriii copii. Grav este că, în lipsa unor centre sociale pentru persoane vârstnice, asistenţii sociali din cadrul primăriilor nu arată prea mare interes faţă de aceşti sărmani.
“În acest moment, avem şapte pacienţi, care, în realitate, sunt cazuri sociale. În cazul lor, medicii şi-au încheiat de foarte mult timp misiunea, dar nu îi putem arunca în stradă. Avem pacienţi care sunt în spital de un an, de câteva luni. Primăriile nu ne ajută, facem adrese peste adrese, dar puţine înţeleg să-i preia pe aceşti oameni. Am cerut ajutor şi la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială, dar ni s-a transmis că nu pot face nimic atâta timp cât primăria nu face o anchetă socială, nu întocmeşte un dosar. Ne plimbă de la unii la alţii!”, a declarat Marian Pârva, managerul Spitalului din Drăgăşani.
Printre primăriile care se declară neputincioase când vine vorba de bătrâni, dar care răspunde totuşi la adrese, se numără cea din comuna Tetoiu. Asistentul social din localitate a ajuns să se roage de conducerea spitalului să nu externeze o bătrână care a suferit recent un accident vascular cerebral, până când nu se va elibera un loc în centrul social din Lădeşti sau Bălceşti.
De cele mai multe ori, bătrânii sunt trimişi la spital chiar de cei care ar trebui să-i îngrijească sau de vecinii cărora li s-a făcut milă că nu au un foc în sobă ori ce pune pe masă.
“Am avut un caz în care bolnavul a fost lăsat la uşa spitalului de Ambulanţă. Persoana respectivă a fost internată la Spitalul din Craiova şi trimisă apoi acasă, în Vâlcea, cu salvarea. Când au constatat că persoana nu are casă şi pe nimeni care să-l îngrijească, ni l-au lăsat nouă. Din păcate, nu vorbim doar despre pacienţi care nu au pe nimeni sau care nu se pot întreţine singuri, vorbim şi despre oameni care au rude cu o situaţie finaciară mai bună”, a conchis managerul unităţii medicale din sudul judeţului Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...