La Ţară

49 de locuitori din Stroeşti-Vâlcea îl reclamă pe primar că refuză să le repare drumul

Velcu Istocescu Tudor este acuzat că ignoră repetatele petiţii şi memorii făcute de protestatari şi alocă fonduri altor lucrări mai puţin urgente

Aduşi în pragul disperării de indolenţa autorităţilor locale, 49 de locuitori ai satului Dianu din comuna vâlceană Stroeşti au semnat o nouă petiţie pe care au trimis-o mai multor instituţii judeţene şi naţionale, precum şi presei. Ei insistă ca autorităţile judeţene şi naţionale să impună celor locale intervenţia pe o porţiune de drum comunal care ar trebui să le asigure accesul la gospodării şi la terenurile agricole pe care sunt puşi în imposibilitatea să le muncească, adică în riscul de a pierde subvenţiile de la APIA. Am mai semnalat situaţia primarului Velcu Istocescu Tudor şi noi, în primăvara acestui an, edilul susţinând atunci că drumul nu deserveşte decât câteva familii, bugetul comunei este sărac şi nu se justifică investiţia în amenajarea lui ca prioritate, dar că va încerca să găsească o soluţie de compromis. Protestul actual al celor 49 de locuitori vine să-l contrazică flagrant pe edil. De atunci, am observat cum administraţia locală a evitat cu obstinaţie să treacă ruta cu pricina printre investiţiile prioritare, în schimb a “îngropat” fonduri importante în obiective ce nu prezentau aceeaşi urgenţă.

Cârpit de localnici, drumul nu rezistă la greutatea unei Ambulanţe

“Prin prezenta, semnatarii acestei petiţii vă aducem la cunoştinţă situaţia deplorabilă a drumului comunal (DC) Dianu-Obroceşti de pe raza administrativ-teritorială a comunei Stroeşti, judeţul Vâlcea, în lungime de l,85km (şi nu 2,5 km cum eronat a informat conducerea primăriei comunei autorităţile judeţene şi naţionale sesizate de noi).


Drumul se prezintă în condiţii tehnice improprii, fiindu-ne împiedicat sau îngreunat accesul la proprietăţi, fie că vorbim de locuinţe şi gospodării, fie că vorbim de suprafeţele agricole declarate la A.P.I.A. În condiţiile în care nu putem să ne muncim terenurile, pierdem din subvenţiile acordate de această instituţie, deşi primăria ne încasează impozitele pe ele.
Precizăm că drumul nu are o lăţime de 4 metri, aşa cum impune legea, în prezent având nici 2 metri lăţime. Primăria nu a executat decât mici lucrări şi acelea superficiale, constând în refacerea platformei pe o mică porţiune, unde s-a surpat şi au fost aduse 4 maşini de refuz de ciur (şi nu 7 maşini de refuz de ciur, cum a informat conducerea primăriei) pe care noi l-am împrăştiat, ajungându-ne pe o porţiune de nici 400 metri lungime.
Aceste minore intervenţii s-au făcut numai după repetatele noastre adrese şi memorii făcute către autorităţile judeţene şi naţionale.
Noi precizăm că una dintre pante am reuşit să o facem cât de cât practicabilă pentru accesul pietonal doar prin eforturi proprii ale noastre, locuitorii din zonă. Un singur vehicul de o greutate mai mare de o tonă dacă intra pe acest drum, dacă mai şi plouă, îl readuce la condiţia de impracticabil. Nu mai vorbim de utilaje agricole sau, mai rău, de vehiculele pentru situaţii de urgenţă (pompieri, salvare)!
Noi subliniem că situaţia durează de aproape 20 ani şi nu înţelegem de ce primăria nu a vrut să intervină măcar anual, pe mici porţiuni, pentru reabilitarea acestei căi de acces.
La 20 km de comuna Stroeşti este cariera de calcar de la Bistriţa (comuna Costeşti) de unde putea fi adus materialul necesar pentru toate drumurile de această categorie din comuna noastră, cu costuri minime (doar transportul) cum am observat că s-a reuşit în foarte multe localităţi din judeţul Valcea. Concluzionând, vă rugăm să cercetaţi cele semnalate de noi prin prezenta şi să ne sprijiniţi în rezolvarea acestei situaţii pe care o considerăm de importanţă majoră pentru zona noastră”, se arată în petiţia semnată de cei 49 de stroeşteni.
Având în vedere gravitatea situaţiei, în plin sezon rece, precum şi numeroasele sesizări care privesc şi alte nereguli din activitatea administraţiei locale a comunei Stroeşti, vom înainta această petiţie instituţiilor abilitate. De asemenea, vom efectua propria cercetare jurnalistică despre investiţiile edilitare derulate de primărie în ultimii ani.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

08.12.2015 - 22:25mixt:Ce sa mai zici.Era mai importanta asfaltarea spatiului ce permite accesul la stadionul comunal.....Pentru aia sunt bani in comuna asta saraca...

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...