Ultima Oră

Catedre goale în învăţământul doljean

Dascălii nu mai sunt interesaţi de posturile din mediul rural

Aproape jumătate din cele 693 de norme didactice din judeţul Dolj au rămas neocupate în urma şedinţelor de repartizare. Profesorii nu se arată interesaţi de acestea motivând că cele mai multe dintre ele sunt înmediul rural, iar naveta nu se mai decontează. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Luminiţa Popescu din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în urma şedinţelor de repartizareorganizate în 16 şi 19 august au rămas neocupate 335 de norme didactice. Aceste norme fie au rămas neocupate în urma titularizării, fie sunt
fracţiuni de norme, de câteva ore la o disciplină. La acestea se pot înscrie profesorii titulari care au rămas fără totalul de ore necesare unei norme întregi ca urmare a desfiinţării unor clase din cauza numărului mic de elevi de clasa a IX-a care s-au înscris în acest an la liceu. „Au rămas neocupate aproape jumătate dintre normele didactice. Aproape toate sunt în mediul rural şi în general la distanţă mare de Craiova. Cele mai multe dintre ele sunt pe disciplinele vocaţionale, însă avem şi norme neocupate pe matematică, română sau informatică”, susţine Luminiţa Popescu.

Munca la catedră, neatractivă pentru tinerii absolvenţi

Liderii de sindicat din învăţământ spun că tinerii absolvenţi nu intră în sistem din cauza salariilor foarte mici şi a condiţiilor de muncă. „Cei care termină facultatea nu mai vin în învăţământ pentru că salariile sunt foarte mici. Posturile care au rămas acum neocupate sunt la ţară, iar profesorii sau învăţătorii refuză să mergă 60-70 de kilometri până la serviciu, mai ales că nu se decontează naveta. Nu mai vin la catedră pentru că nu îşi permit, nu se mai aleg cu nimic după ce dau banii pe transport Ca să nu rămână şcolile fără profesori, probabil vor ajunge posturile la cei necalificaţi. Vă daţi seama că peste un an şi elevii vor fi necalificaţi pentru că prea multă carte nu cred că vor învăţa”, comentează situaţia Constantin Rada, preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Viitoarea şedinţă pentru repartizarea acestor posturi va avea loc în 26 august.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...