“Săptămâna în Oltenia” prezintă în exclusivitate un document-bombă care dovedeşte o dată în plus complicitatea şi disperarea celor care au făcut parte chiar până de curând din conducerea CET Govora SA pentru salvarea fostului director general Mihai Bălan din faţa efectelor legii. În august a.c., avocatul Petre Grigore semnează o hotărâre AGA prin care aprobă tardiv extravagantele contracte de asistenţă juridică semnate în “era” Bălan. Unul dintre aceste contracte este vizat acum şi de procurorii DNA, care-l acuză pe fostul manager “providenţial” de abuz în serviciu în formă continuată, într-un dosar în care senatorul PSD Dan Şova este învinuit că a făcut trafic de influenţă. Acelaşi senator a obţinut în 2011, prin casa de avocatură a mamei sale, tot de la CET-ul condus de Bălan, aproape 1,4 milioane de euro în mod direct tot pentru o asistenţă juridică de oportunitate cel puţin îndoielnică. Între timp, CET Govora se zbate să evite falimentul...
Comunicatul DNA privind punerea în mişcare a acţiunii penale, începând cu data de 19 noiembrie 2015, a inculpaţilor Mihai Bălan, director general al CET Govora, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi Dan - Coman Şova, senator, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă confirmă în proporţie covârşitoare gravele concluzii inserate în raportul ANAF din 18 septembrie a.c. “În perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Şova Dan-Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Concret, inculpatul Şova Dan-Coman i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.
Conducerea CET Govora nu a avut aprobarea CJ Vâlcea pentru contractele de asistenţă juridică
În Raportul ANAF - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice – Craiova Nr. CV 3425/18.09.2015, inspectorii menţionează contracte de asistenţă juridică încheiate nelegal de CET Govora SA cu patru case de avocatură: Societatea Civilă Profesională Dragne şi Asociaţii, SCP Ţuca Zbârcea si Asociaţii, Cabinet Avocat Sârbu Cristian şi Societatea Civila de Avocaţi Voinescu şi Asociaţii. În total, societatea vâlceană a achitat servicii juridice în sumă totală de 2.582.903 lei numai în 2014, conform inspectorilor fiscali. Asta în condiţiile în care în cadrul societăţii funcţiona un Birou juridic cu şase posturi de consilieri juridici, compartiment care avea ca principal obiect de activitate “reprezentarea şi susţinerea intereselor Societăţii (CET Govora SA – n.r.) în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de urmărire penală, notariatelor de stat, precum şi în raporturile cu persoanele fizice şi juridice”. Reprezentanţii ANAF au mai constatat, conform aceluiaşi document, faptul că “în timpul acţiunii de control, reprezentanţii CET GOVORA SA nu au făcut dovada aprobării Consiliului Judeţean Valcea pentru contractele de asistenţă juridică”.
E drept că din comunicatul DNA nu reiese cu subiect şi predicat care avocat ar fi autorul denunţului ce a dus la punerea în mişcare a urmării penale împotriva lui Bălan şi Şova. Totuşi, din puţinele detalii contractuale menţionate (din motive lesne de înţeles, legate de protejarea cercetării) se poate observa că inspectorii fiscali au urmărit respectarea legii, constatarea prejudiciilor aduse banului public (CET Govora are ca unic acţionar Judeţul Vâlcea) şi recuperarea lor de la responsabili.
Disperare nedisimulată pentru acoperirea “urmelor” infracţionale evidenţiate de inspectorii fiscali
Redactorii “Săptămâna în Oltenia” au intrat în posesia Hotarârii nr. 21 din 4 august 2015 a Adunării Generale a Acţionarilor CET Govora SA (vezi facsimil). În momentul respectiv, reprezentantul acţionarului unic (CJ Vâlcea) în AGA societăţii era consilierul judeţean Petre Grigore, ales în această calitate în noiembrie 2014 în urma demisiei depuse de Carmen Alexandrescu. Presimţind parcă duritatea concluziilor inspectorilor ANAF privitoare la achiziţiile CET Govora din ultimii ani de mandat ai lui Mihai Bălan ca manager al societăţii, avocatul Petre Grigore se grăbeşte să aprobe toate contractele de consultanţă juridică încheiate de societate pe sume extravagante din bugetul companiei publice cu case şi cabinete private. Disperarea complice este dovedită de menţionarea, în corpul hotărârii, a prezenţei mebrilor Consiliului de Administraţie al societăţii, deşi niciunul nu contrasemnează documentul, precum şi de invocarea unor decizii de CA adoptate cu un an înainte, atunci când consiliul avea altă componenţă decât cea din momentul întrunirii şedinţei extraordinare a AGA. “Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. CET GOVORA S.A. Rm. Vâlcea („Societatea”), întrunită în şedinţă extraordinară în data de 04.08.2015, la sediul Societăţii, cu participarea domnului Petre Grigore, în calitate de mandatar al acţionarului unic - Judeţul Vâlcea, în baza contractului de mandat nr. 16259/30.10.2014 aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 105/30.10.2014 şi a membrilor Consiliului de Administraţie,
Având în vedere: • Deciziile Consiliului de Administraţie nr.22/09.04.2014 şi 67/02.12.2014; • Oportunitatea şi eficienţa atribuirii contractelor de asistenţă juridică, precum şi efectele lor benefice asupra patrimoniului CET Govora; • Faptul că reprezentantul Judeţului Valcea în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. CET GOVORA S.A. a participat la fiecare şedinţă de Consiliu de Administraţie al S.C. CET GOVORA S A., fiind informat cu prioritate asupra problemelor întâmpinate de Societate; • Prevederile O.G. nr 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare. (...) HOTĂRĂŞTE: Art. 1. Se aprobă contractele de asistenţă juridică, precum şi actele adiţionale la aceste contracte, încheiate cu următoarele societăţi civile de avocaţi: SCA VILAIA & ASOCIAŢII; SCA ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAŢII; SCA DRAGNE & ASOCIAŢII; SCA VOINESCU & ASOCIAŢII; Cabinet Individual SÎRBU & ASOCIAŢII”.
Dacă reamintim cititorilor “Săptămânii în Oltenia” şi ipostaza în care au fost surprinşi, cu nici două luni înainte (adică în toiul cercetărilor ANAF la CET), discutând absorbiţi la ceas de taină, seara, într-o cafenea din mall (vezi foto), parcă devine aproape evidentă complicitatea dintre Bălan şi Grigore, nu-i aşa?
“Motivul de fapt: Prin achiziţionarea de servicii juridice externe fără aprobarea Consiliul Judeţean Valcea, în condiţiile în care unitatea (CET Govora – n.r.) are încadrat personal juridic, au fost încălcate prevederile art. I, alin,3 Iii a) şi b) din O.U.G. nr. 26/06.06.2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative.
Contractele de servicii nu au fost înregistrate în registrul electronic, nu poartă viza CFP neefectuându-se controlul operaţiunii din punct de vedere al legalităţii, regularităţii şi, după caz, al încadrării în limitele şi destinaţia creditelor bugetare şi/sau de angajament. Temei de drept art. I, alin,3 lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 26/06.06.2012; anexa 1, Cap B, pct. 5.5, OMFP 923/2014; art. 5 alin, (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 119/1999 republicată; art, VII din OUG nr. 55/2010, art. 297 şi art. 298 din Legea nr. 286 din 17 iulie 2009, Cod penal”
- Raportul ANAF din 18 septembrie 2015
Dispoziţiile ANAF riscau să rămână fără obiect dacă nu intervenea DNA
Chiar dacă actul administrativ emis de ANAF a fost contestat (şi suspendat) în instanţă de către conducerea interimară a CET Govora, el relevă negru pe alb, în opinia specialiştilor consultaţi de noi că răspunderea îi aparţine atât lui Mihai Bălan, cât şi celor cărora le-a delegat competenţe în domeniul gestionării achiziţiilor. “Conducerea executivă a CET GOVORA SA avea obligaţia să realizeze o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficientei în administrarea patrimoniului public. Răspunderea pentru achiziţionarea de servicii de asistenţă juridică prin încălcarea prevederilor legale în vigoare cu consecinţa înregistrării de cheltuieli nelegale şi cu efecte negative asupra administrării resurselor proprii revine conducerii executive a operatorului economic care a încheiat şi semnat contractele de asistenţă juridică cu societăţi civile de avocatură.
(...) Conducerea CET GOVORA SA va lua măsurile necesare pentru recuperarea sumei de 2,596.268 lei, de la societăţile la care s-au achitat sumele în baza contractelor, nr.11039/15.04.2014, încheiat cu Societatea Civilă Profesională Dragne şi Asociaţii, Contractul de asistenţă juridică nr. 1048026/10.09,2014 încheiat cu SCP Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, nr. 15508/16.06.2011 încheiat cu Cabinet Avocat Sîrbu Cristian şi Contractul de asistenţă juridică nr. 858320/23.05.2013 încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi Voinescu şi Asociaţii sau de la persoanele răspunzătoare de angajarea şi efectuarea acestor plăţi, Consiliul de Administraţie urmând să analizeze care sunt persoanele răspunzătoare de aprobarea şi efectuarea acestor plăţi în afara prevederilor legale.
(...) Conducerea societăţii va dispune calcularea daunelor interese aferente prejudiciilor cauzate societăţii de la data efectuării plăţii cheltuielilor nelegale şi până la data recuperării acestora şi recuperarea acestora de la persoanele fizice sau juridice beneficiare sau răspunzătoare ale plăţilor nelegale, sau, după caz, a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere în conformitate cu prevederile art.73A1 din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice cu modificările şi completările ulterioare.
(...) CET GOVORA SA va aduce la cunoştinţa acţionarului unic, respectiv Consiliului Judeţean Vâlcea, constatările consemnate în prezentul raport de inspecţie economico financiare. Răspunde: Consiliul de Administraţie”, se mai arată în raportul inspectorilor fiscali.
