Dezbaterea publică organizată de Consiliul Judeţean Vâlcea, pe tema alegerii unei variante optime de traseu pentru autostrada Piteşti-Sibiu, a scos în evidenţă faptul că la nivelul CNADNR s-a conturat deja ideea construirii şoselei într-o zonă destul de îndepărtată de principalele obiective turistice de pe Valea Oltului sau de platforma industrială din Râmnicu Vâlcea. Această variantă nu doar că nu ar aduce vreun beneficiu economiei judeţului Vâlcea, dar ar contribui şi la distrugerea unei suprafeţe de o frumuseţe rară din Parcul Naţional Cozia.
Pentru unul din traseele agreate de CNADNR, care străbate localităţile Boiţa-Câineni-Racoviţa-Perişani (satul Poiana)-Vălenii de Argeş-Tigveni, s-a făcut deja un studiu de impact asupra mediului, iar în 2008, când Ministerul Transporturilor era condus de liberalul Ludovic Orban, a fost întocmit şi un studiu de prefezabilitate pe acest traseu.
Reprezentanţii Companiei de Autostrăzi au precizat în faţa vâlcenilor prezenţi la dezbaterea publică faptul că varianta ar avea aproximativ 116 kilometri şi ar fi mai ieftină cu 15% decât variantele de traseu pe Valea Oltului (120 de kilometri), asta în ciuda faptului că, oficial, nu se ştie câte persoane deţin terenuri în Ţara Loviştei, pe traseul autostrăzii, şi care va fi valoarea totală a despăgubirilor.
Cristian Buican: “Exproprierile din nord costă mai mult decât tunelurile de pe Valea Oltului”
Reprezentanţi ai autorităţilor locale, parlamentari şi reprezentanţi ai firmelor transportatoare din Vâlcea au susţinut la unison traseul 4, cel care, în opinia celor prezenţi la dezbatere, ar avantaja mai mult Vâlcea prin dezvoltarea municipiului Râmnicu Vâlcea şi implicit a celorlalte obiective de interes pentru judeţ. Varianta “Verde” - cum a fost numită de vâlcenii prezenţi la dezbaterea publică - prevede construcţia autostrăzii pe Valea Oltului, pe traseul Boiţa-Câineni-Racoviţa-Călimăneşti (Jiblea Veche şi Nouă)-Dăeşti-Runcu-Tigveni-Curtea de Argeş. Oficial, varianta nu este agreată de CNADNR, pentru că înainte de Călimăneşti ar trebui să se amenajeze în stâncă, pe o lungime de circa cinci kilometri, mai multe tuneluri. Traseul are însă avantajul că statul român nu ar trebui să facă nicio expropriere pe Valea Oltului, până la Călimăneşti, şi că este cel mai apropiat de municipiul Râmnicu Vâlcea. În plus, este şi varianta care ar avea costuri mai mici de întreţinere după ce va fi finalizată. “În opinia mea, noi, vâlcenii, nu putem accepta decât traseul cel mai apropiat de zona industrială din Râmnicu Vâlcea. Singura variantă pe care o susţin este cea care trece prin Dăeşti. Varianta susţinută de CNADNR este cea care avantajează cel mai puţin judeţul Vâlcea, mai ales că exproprierile din zona de nord ar costa mai mult decât tunelurile de pe Valea Oltului. Dacă în zona de nord metrul pătrat de teren ar costa zece euro, în Dăeşti, de exemplu, nu cred că ar costa mai mult de un euro”, a susţinut deputatul Cristian Buican.
Gheorghe Mihăilescu: “Un tunel e mai uşor de întreţinut”
Traseul pe Valea Oltului este susţinut şi de inginerul Gheorghe Mihăilescu, unul din vâlcenii cu o vastă experienţă în domeniul construcţiilor: “Eu sper să se aleagă traseul pe Valea Oltului pentru că există soluţii tehnice pentru stabilizarea muntelui în condiţii foarte bune. Putem face tuneluri chiar dacă, aparent, cheltuielile sunt mai mari cu 15%. Poţi să ai în plus un cost neprevăzut de 15% şi la o construcţie normală dacă terenul alunecă sau fundaţia nu e bine făcută. De asemenea, la o construcţie pe teren liber poţi să ai mai multe necunoscute decât la cea în munte. În plus, trebuie să luăm în calcul că tunelurile sunt mult mai uşor de întreţinut şi că nu trebuie să facem exproprieri”, a argumentat Gheorghe Mihăilescu.
"În opinia mea, noi, vâlcenii, nu putem accepta decât traseul cel mai apropiat de zona industrială din Râmnicu Vâlcea. Singura variantă pe care o susţin este cea care trece prin Dăeşti. Varianta susţinută de CNADNR este cea care avantajează cel mai puţin judeţul Vâlcea.", Cristian Buican
Drum expres între Râmnicu Vâlcea şi Tigveni
Municipiul Râmnicu Vâlcea ar urma să fie legat de autostrada Piteşti – Sibiu, indiferent de varianta de traseu aleasă. Edilii râmniceni insistă chiar că autostrada nu se va putea realiza doar în condiţiile în care CNADNR va realiza un drum expres între Râmnicu Vâlcea şi Tigveni.
“Râmnicu Vâlcea va avea sigur o legătură cu autostrada, o variantă de drum expres pe la Fedeleşoiu, Runcu şi Tigveni. Am auzit că există şi o variantă prin Dăeşti, mai nouă, nu mai scurtă. Proiectul privind realizarea unui drum expres a fost avizat de Ministerul Transporturilor în 2013, iar în baza lui am aprobat PUG-ul oraşului. Ministerul poate să aprobe orice variantă de traseu, dar numai cu preluarea drumului expres Râmnicu Vâlcea-Runcu- Tigveni. Cine a promovat proiectul trebuie să identifice şi sursa de finanţare pentru realizarea drumului. Din punctul meu de vedere, cei de la CNADNR vor alege varianta pe creastă (Racoviţa-satul Poiana din Perişani-Tigveni), acest lucru e vizibil din modul cum au pornit discuţiile, din faptul că s-a luat deja aviz de la Mediu pentru varianta iniţială”, a declarat primarul interimar Ion Gigi Matei.
Potrivit reprezentanţilor CNAD-NR, în documentaţiile tehnice nu se vorbeşte însă despre realizarea unui drum expres, ci despre reabilitarea drumului DN 7 3 C, de la Tigveni până la Goleşti, la intersecţia cu DN 7.
Decizia finală pe tema variantei de traseu aferente autostrăzii Piteşti-Sibiu va aparţine membrilor Comisiei tehnico-economice de avizare din cadrul CNADNR.
Variante traseu autostradă Piteşti-Sibiu:
Varianta 1: Piteşti – Curtea de Argeş – Şuici – Perişani – Racoviţa – Câineni – Boiţa – Tălmaciu – Veştem, cu noduri în Tigveni, Şuici şi Racoviţa
Varianta 2: este asemănătoare primei variante
Varianta 3: Piteşti- Curtea de Argeş – Tigveni – Şuici – Berislăveşti – Sălătrucel – Călimăneşti – Defileul Oltului – Racoviţa – Câineni – Boiţa – Tălmaciu – Veştem.
Varianta 4: Piteşti – Curtea de Argeş – Tigveni – Runcu – Dăeşti – Călimăneşti – Defileul Oltului – Racoviţa – Câineni – Boiţa – Tălmaciu – Veştem
Varianta 5 este asemănătoare, modificările apar la ieşirea din Piteşti, se ocoleşte Curtea de Argeş, după care se revine în Bălteni.