Sub Lupă

Şcolile din Vâlcea, fără autorizaţie împotriva incendiilor pentru că sunt prea vechi

Din cele 500 de unităţi şcolare din judeţ, doar 26 sunt avizate de pompieri şi asta pentru că au fost reabilitate în ultimii ani

Chiar dacă nu sunt autorizate de către pompieri, şcolile din Vâlcea nu reprezintă un pericol pentru elevi, dau asigurări atât reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi cei ai Inspectoratului Şcolar. Asigurarea autorităţilor vine în contextul în care, pe fondul tragediei de la sfârşitul lunii octombrie din clubul Colectiv din Bucureşti, Ministrul Educaţiei a cerut să se facă o verificare a unităţilor de învăţământ în ceea ce priveşte protecţia în cazul incendiilor. Concluziile nu sunt deloc bune, doar 7 la sută dintre şcolile şi grădiniţele din ţară având autorizaţie de funcţionare din partea ISU. Nici la nivelul judeţului lucrurile nu stau mai bine. Din cele peste 500 de unităţi şcolare din judeţ, doar 26 au autorizaţie de la pompieri. De vină pentru această situaţie sunt standardele înalte impuse de noile norme, spun la unison atât reprezentanţii ISU cât şi cei ai IŞJ, care dau însă asigurări că elevii nu sunt în pericol la şcoală. „La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sunt înregistate la acest moment 495 de unităţi de învăţământ, dintre care 26 au autorizaţie de funcţionare din partea inspectoratului pe linia incendiilor. Acest lucru se datorează în principal legislaţiei care până în 2006 nu prevedea necesitatea autorizării pe această linie. Cele 26 care au autorizaţie au obţinut-o în urma modernizărilor. Autorităţile locale sunt cele care au contribuit în acest sens. Unde au fost bani, s-au făcut, unde nu au fost bani, nu... Elevii nu sunt însă în pericol. La începutul fiecărui an, directorii unităţilor de învăţământ au obligativitatea să efectueze exerciţii de evacuare, cel puţin două în fiecare an”, a afirmat Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.


Conducerea IŞJ spune că şcolile sunt sigure, chiar dacă nu au aviz ISU

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea a primit ordin de la Ministerul Educaţiei să verifice toate şcolile din judeţ şi să prezinte un raport cu situaţia acestora în ceea ce priveşte autorizarea ISU. Concluziiile acestor verificări ar trebui prezentate săptămâna aceasta. „Lipsa acestor autorizaţii nu reprezintă o situaţie gravă. La nivel naţional sunt în jur de 7 la sută dintre unităţii autorizate şi asta pentru că demersurile pentru a obţine autorizarea sunt dificile. Presupun dotarea şcolilor cu materialele necesare, asigurate ieşirile... În special şcolile reabilitate sunt cele care au obţinut aceste autorizări , însă toate şcolile au făcut demersurile necesare pentru obţinerea ei. Imediat după problemele de la clubul Colectiv din Bucureşti a fost o videoconferinţă cu ministrul Educaţiei, iar doamna inspector general a solicitat inspectorilor de sector să verifice existenţa autorizaţiilor pentru fucţionarea în bune condiţii a şcolilor. Urmează să se facă un raport în urma acestor verificări şi, acolo unde sunt probleme, se vor lua măsuri pentru a se aloca fondurile necesare pentru a putea obţine autorizaţia. Primăriile sunt cele care trebuie să aloce aceste fonduri şi cred că se vor găsi soluţii”, a precizat Isabella Ioniţă, purtătorul de cuvânt al IŞJ Vâlcea.
Potrivit legislaţiei actuale, în prezent, obligativitatea obţinerii avizului/ autorizaţiei de securitate la incendiu este aplicabilă construcţiilor cu destinaţia de învăţământ noi sau existente, la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei, şi pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislaţia prevedea această obligaţie. În lipsa autorizaţiei, însă, fiecare şcoală ar trebui să aplice alte seturi de măsuri prin care pune în practică planul de măsuri de prevenire, planul de evacuare din clădire şi asigură dotarea necesară. La toate acestea se adaugă şi exerciţiile pe care ISU le efectuează prin programul şi controalele care se derulează cel puţin o dată pe an în şcoli, atunci cât se fac inspecţii în localităţile rurale şi urbane.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...