Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare. Pe de altă parte, Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională au stabilit că legile electorale nu pot fi modificate decât cu cel puţin un an înaintea scrutinului. Totodată, în programul de guvernare este prevăzută “susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei”, inclusiv prin revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi.
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că a discutat cu Dacian Cioloş despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că liberalii vor acorda o atenţie sporită acestui subiect. Potrivit copreşedintelui PNL, anularea efectelor Ordonanţei 55, care a permis migrarea aleşilor locali, şi revenirea la alegerile în două tururi pot influenţa în bine procesul electoral din România.
„Trebuie ca acea catastrofă de Ordonanţă făcută special de PSD în momentul acela pentru a câştiga alegerile să fie anulată şi trebuie ca primarii şi aleşii locali să îşi piardă mandatul. A doua propunere pe care o vom discuta cu Cabinetul Cioloş şi cu ceilalţi este alegerea în două tururi de scrutin pentru că vorbim despre nevoia de legitimare a alesului”, a explicat Gorghiu.