Actualitate

Alternative futuriste pentru stocarea energiei de la ICSI Râmnicu Vâlcea

Institutul de cercetare a inaugurat 13 noi laboratoare, o noutate pentru România, în care se vor crea şi testa noi tehnologii în domeniul energetic

Mai mulţi tineri cercetători, câteva milioane de euro şi multă ambiţie, acestea sunt ingredientele pe care Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Pentru Tehnologii Criogenice – ICSI Râmnicu Vâlcea le-a folosit pentru a crea la Râmnicu Vâlcea primul laborator pentru dezvoltarea şi testarea soluţiilor de stocare a energiei din România. Acesta a fost inaugurat săptămâna trecută, scopul lui fiind să găsească cele mai noi şi, în acelaşi timp, eficiente metode de a stoca şi folosi energia.
De fapt, este vorba de 13 laboratoare, dotate cu echipamente de ultimă generaţie în care se vor crea şi testa noi tehnologii în domeniul energetic. „Practic, stocarea energiei va reprezenta puntea către viitorul sistem energetic, care poate nu e un obiectiv tangibil pentru omul de rând, dar care, odată cu schimbările climatice, cu schimbarea structurii producţiei de energie şi cu schimbările în ceea ce priveşte impactul asupra mediului prin realizarea noilor infrastructuri ce apar, se vor concretiza în lucruri mult mai palpabile pentru omul de rând în viitorul apropiat. Nu inventăm bateria. Ea va reprezenta soluţia de stocare a energiei, nu cea de producere. În schimb, bateria poate reprezenta rezervorul tampon de stocare a energiei care poate fi produsă cu costuri mici, pe tarifele diferenţiate, în timpul nopţii când consumul la nivel naţional este redus şi energia poate fi achiziţionată cu preţ mai mic, poate fi stocată de utilizator în baterie şi folosită în timpul zilei. Deci, practic, un time shifting şi al producţiei şi al energiei”, spune unul din tinerii cercetători care şi-au găsit job la noile laboratoare. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului „Laboratoare de cercetare pentru stocarea energiei”, acronim ROM-EST, care au bneficiat de finanţare europeană, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice. Valoarea totală a proiectului a fost de 41.845.567,44 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 33.912.580,32 lei, obiectivul general al lui fiind acela de a contribui, în urma activităţii de cercetare – dezvoltare – inovare, prin transfer tehnologic, la creşterea productivităţii întreprinderilor româneşti şi la reducerea decalajelor faţă de productivitatea medie la nivelul Uniunii Europene. „Aproape toate cele 13 laboratoare sunt o exclusivitate pentru partea de dezvoltare tehnologică a României, a mediului de cercetare. Sunt practic nişte elemente care au fost conceptual gândite de către tinerii cercetători - media de vârstă este 35 de ani. Toţi au fost şcoliţi în şcoli doctorale din ţară şi din străinătate şi au nişte ambiţii. Ei şi-au dezvoltat inteligenţa prin a atinge nişte performanţe de echipamente care să vină să le muleze zona de creativitate pe o demonstrativitate a unor laboratoare inovative şi care să asigure şi un transfer de tehnologie către firme, a căror disponibilitate sperăm să fie mai intensă”, a precizat Ioan Ştefănescu, directorul ICSI Râmnicu Vâlcea. Noua structură în domeniul cercetării a dus şi la crearea a nouă noi locuri de muncă.


Tehnologii noi în domeniul stocării energetice

Noul laborator de stocare a energiei rezultat prin implementarea proiectului ROM-EST va crea condiţiile specifice pentru obţinerea unor noi nivele de cunoştinţe în domeniul cercetării asupra stocării energiei electrice şi termice. Dotările realizate cu cele mai noi şi performante echipamente în domeniu vor duce în final la crearea de noi tehnologii şi acumularea de noi cunoştinţe în domeniul energetic. Măsura în care piaţa de energie electrică şi termică se va dezvolta depinde de factorii tehnici, economici, de reglementare şi sociali. Printre cele mai importante se numără: - Dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei care oferă posibilităţi destinate serviciilor de depozitare, de asemenea încurajând soluţiile concurente; - Dezvoltarea segmentului de piaţă pentru căldură şi energie electrică, care poate încuraja tehnologiile de stocare ca o soluţie la barierele prezente; - Dezvoltarea în structura organizaţională de piaţă a energiei electrice poate încuraja sau împiedica noile tendinţe în afaceri, care pot promova stocarea energiei; - Cercetarea şi dezvoltarea în tehnologii de stocare a energiei electrice şi a căldurii, care pot dezvolta noi tendinţe, mai mult sau mai puţin favorabile, referitoare la cost şi performanţe, raportate la soluţiile de stocare existente, precum şi furnizare de noi soluţii. Ca rezultat al experienţei recunoscute şi pe baza capacităţii instrumentale din prezent, INC-DTCI-ICSI se va implica şi mai adânc în efortul de cercetare european.
„Aproape toate cele 13 laboratoare sunt exclusivitate pentru partea de dezvoltare tehnologică a României, a mediului de cercetare. Au fost conceptual gândite de către tinerii cercetători, cu o medie de vârstă de 35 de ani. Toţi sunt şcoliţi în şcoli doctorale din ţară şi din străinătate, care au o ambiţie deosebită. Şi-au dezvoltat inteligenţa prin a atinge nişte performanţe deosebite. Să sperăm că şi firmele vor fi mai intens disponibile pentru a crea relaţii cu noi. S-au creat nouă locuri de muncă noi şi trebuie să ştiţi că, de exemplu, dacă mergem spre Transilvania, cerinţa pentru specialişti deja depăşeşte graniţele României. Ca o concluzie, noi încercăm să ridicăm mult ştacheta, poate îi convingem şi pe alţi colegi să dezvolte proiecte, să aducă o finanţare, parţial românească, parţial UE, important este să păstrăm imaginea şi valoarea în România, iar o mare parte a specialiştilor să rămână aici, nu să plece în alte ţări”, a spus Ioan Ştefănescu, director general ICSI Rm. Vâlcea.

Exemplu de bună practică în implementarea proiectelor cu bani europeni

Cele 13 laboratoare vin să completeze alte realizări deosebite ale institutului vâlcean. „Acest laborator de stocare a energiei vine în completarea Centrului Naţional de Hidrogen şi în completarea laboratorului pentru studiul comportării la temperaturi joase a fluidelor energetice. Este vorba despre trei proiecte europene, toate accesate după 2007, şi cred că mai confirmă un lucru şi anume că, din punctul de vedere al cercetării, România se poate considera integrată în Uniunea Europeană”, a adăugat şi Gheorghe Ioniţă, cercetător la ICSI. De altfel, din acest punct de vedere, al accesării proiectelor europene, institutul de cercetare din Râmnicu Vâlcea se poate considera un exemplu pentru celelalte instituţii. Chiar şi pentru administraţiile locale, care nu reuşesc niciodată să respecte termenele de implementare a proiectelor cu finanţare europeană. Sfatul celor de la ICSI pentru ei este să se şcolească în managementul de proiecte: „Cum se face că am terminat la timp?... Este vorba numai de management. Managementul este dătător de ton. Poate ne trebuie şi nişte şcoli de management pentru că nu poţi să înveţi numai din experienţă. Trebuie să treci totuşi printr-o educaţie, suficient de modernă ca să poţi să foloseşti pârghiile actuale în ceea ce priveşte implementarea financiar-administrativă a ceea ce vrei să faci”, a adăugat directorul institutului de cercetare vâlcean. În ceea ce priveşte planurile institutului pentru viitorul apropiat, ICSI şi-a propus implicarea în minimum trei proiecte internaţionale de anvergură şi cel puţin trei parteneriate cu întreprinderi care vor să beneficieze de servicii de cercetare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...