Sub Lupă

Primăria Râmnicului plăteşte pentru nimic

O firmă din Malaia, plătită pentru a mima defrişarea unei păduri

Fosta conducere a Primăriei Râmnicului a săvârşit o serie de nereguli în cheltuirea banului public, se arată într-un raport al Curţii de Conturi Vâlcea. Raportul scoate la iveală efectuarea unor plăţi ce au la bază lucrări neexecutate ori realizate necorespunzător. Aproape o jumătate de milliard a plătit Direcţia Economică din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea unei firme din Vâlcea pentru defrişarea unui teren care a rămas la fel de verde ca la început.
Administrarea defectuoasă şi chiar ilegală a bugetului municipiului Râmnicu Vâlcea de către fostul executiv local continuă să iasă la suprafaţă cu alte fapte comise mai mult în interes propriu decât în cel al comunităţii locale.

Plată pentru nimic

La un control efectuat de către Curtea de Conturi Vâlcea, inspectorii au descoperit o serie de nereguli comise de fostul edil şi echipa sa în cheltuirea banului public. Astfel, raportul de audit al Curţii sesizează efectuarea unor cheltuieli ilegale, de aproximativ o jumătate de miliard de lei vechi, ca urmare a acceptării la plată, pe baza unui proces de predare/primire a lucrărilor neînregistrate la entitate, a unor servicii de defrişare a vegetaţiei forestiere executate de către SC Wolfex SRL, în condiţiile în care o parte din lucrări nu au fost executate, iar cele realizate sunt necorespunzătoare. Acest aspect a fost confirmat ulterior prin rezultatele unei expertize tehnice judiciare. Plata s-a efectuat în baza unui proces verbal de predare – primire întocmit de autorităţi, după ce Şefa Serviciului Achiziţii din cadrul Primăriei Rm Vâlcea a confirmat efectuarea lucrării, aprobând totodată efectuarea plăţii. Concret, este vorba despre defrişarea vegetaţiei forestiere de pe un teren în suprafaţă de aproximativ 20 de mii de metri pătraţi, lucrare ce trebuia executată de SC Wolfex SRL Malaia.

Caz în cercetare

"S-a făcut recepţia lucrării de către Serviciul Achiziţii şi s-a făcut şi plata. De ce firma respectivă nu a terminat defrişarea am întrebat şi noi.", Gheorghe Ioniţă, viceprimar Rm. Vâlcea

Chiar dacă firma nu a onorat contractul, defrişând doar 10 la sută din cele 2 hectare, aceasta s-a ales cu banii pe lucrare, facturând către municipalitate mai bine de 43.000 lei. „S-a făcut recepţia lucrării de către Serviciul Achiziţii şi s-a făcut şi plata. De ce firma respectivă nu a terminat defrişarea am întrebat şi noi. Am sesizat organele legii, iar cazul este în cercetare şi se vor da notele explicative de rigoare. Până atunci, lucrarea a fost preluată de Pieţe Prest SA şi va fi gata săptămâna aceasta. Pe noi ne interesează să deblocăm proiectul de prelungire a Bulevardului Tineretului. Nu putem sta pe loc până se judecă procesul pentru că pierdem termenele. Norocul nostru că nici Inspectoratul Silvic nu a defrişat terenul care trebuia dat la schimb”, a declarat viceprimaul Gheorghe Ioniţă.

Proiect întârziat

Terenul care trebuia defrişat de SC Wolflex SRL este amplasat în cartierul Feţeni şi face obiectul de schimb între Primăria Rm. Vâlcea şi Romsilva, cu o suprafaţă echivalentă situată în prelungirea Bulevardului Dem Rădulescu din cartierul Ostroveni, suprafaţă ce aparţine societăţii din urmă şi care este necesară continuării lucrărilor la proiectul „Prelungire B-dul Tineretului spre sud cu b-dul Dem Rădulescu de la intersecţia cu str. Ostroveni până la intersecţia cu DN 67”. Potrivit viceprimarului Ion Gigi Matei, cea care a confirmat efectuarea lucrării de defrişare, respectiv Şefa Serviciului Achiziţii, nu avea atribuţii în acest sens. Aceasta va fi judecată de Comisia de Disciplină a Primăriei şi va fi schimbată din funcţie. Pentru recuperarea prejudiciului, Primăria a dat în judecată firma cu pricina. Societatea comercială Wolfex SRL a fost înfiinţată în luna mai 2008 şi are ca obiect principal de activitate exploatarea forestieră. Datele economice ale firmei pentru anul 2010 arată o cifră de afaceri de 252.703 lei şi un profit net de 62.330 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...