Administraţie

Oltenii din Deveselu îşi luară ţeapă de la americani

Militarii au uitat să le renoveze unităţile şcolare din comună, aşa cum le-au promis autorităţilor înainte să vină la baza militară

Americanii de la baza militară de la Deveselu-Olt, unde va fi amplasat scutul antirachetă, nu şi-au respectat promisiunea faţă de autorităţile locale din comună, cărora le-au promis că le vor renova cele patru unităţi de învăţământ pentru ca elevii să înveţe în condiţii cât mai bune. Acum, că se apropie începere, unui nou an şcolar, primarul Ion Aliman face eforturi pentru a aloca o sumă de bani din bugetul Primăriei pentru cele două şcoli şi două grădiniţe care arată deplorabil.

Speranţele oficialilor Primăriei din Deveselu, localitatea unde va fi amplasat scutul antirachetă, care au aşteptat americanii să le modernizeze unităţile şcolare, aşa cum le-au promis la sfârşitul anului trecut, s-au năruit. Anul trecut, la solicitarea americanilor, fostul primar a întocmit o listă cu lucrările necesare pentru reabilitarea şi dotarea unităţilor de învăţământ, pe care a înaintat-o Ambasadei SUA la Bucureşti. Americanii îşi luaseră angajamentul că vor suporta costurile lucrărilor.
„Eu, când am venit la primărie, m-am interesat ce s-a întâmplat cu acel proiect. Am înţeles că este pe undeva pe la Ambasadă, apoi ar trebui să-l trimită în Germania şi apoi la Washington. Până la urmă, nu ne-au făcut nimic din ce ne-au promis. Asta este. Am apelat la forţele proprii să mai alocăm ceva bani pentru cele două şcoli şi cele două grădiniţe pentru ca anul şcolar să ne găsească cât de cât bine”, a declarat primarul din Deveselu, Ion Aliman. Potrivit acestuia, în perioada septembrie 2012-februarie 2013, la baza militară de la Deveselu, acolo unde vor sosi americanii, are loc amplasarea şantierului, şi abia după ce acesta va fi gata vor veni militarii aici. La fosta bază aeriană din Deveselu vor fi instalate trei baterii cu 24 de rachete şi interceptori tereştri, iar spaţiul ocupat de sistemul militar american va fi de aproximativ 175 de hectare. În localitate sunt aşteptaţi să sosească 200 de militari americani, dar şi civili. Pe 13 septembrie 2011, în America, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, au semnat acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România.

Localnicii s-au apucat de învăţat engleza

Eu, când am venit la primărie, m-am interesat ce s-a întâmplat cu acel proiect... Până la urmă, nu ne-au făcut nimic din ce ne-au promis. Asta este.", Ion Aliman, primar Deveselu

Încă din noiembrie, anul trecut, la Deveselu, americanii vorbeau despre dezvoltarea învăţământului din această zonă. Aceştia i-au îndemnat pe localnici, în frunte cu edilul şef de atunci, Gheorghe Beciu, să înveţe limba engleză. Oficiali de la ambasada americană, împreună cu un reprezentant al armatei americane, au sosit în toamnă la Deveselu, într-o vizită pur tehnică. Acestia au vrut să pună la punct sistemul educaţional din localitate şi să iniţieze un proiect de reabilitare a tuturor corpurilor de şcoală de aici. Această lucrare nu putea fi demarată foarte curând şi se preconizează că va începe pe la mijlocul acestui an. La cursurile de limba engleză au participat 37 de persoane din localitate, din toate categoriile sociale şi de vârste diferite, cel mai vârstnic fiind primarul de atunci, care avea 57 de ani. Seminariile au avut loc la Caracal, la fiecare sfârşit de săptămână.

România şi SUA îşi vor împărţi costurile pentru baza de la Deveselu

Statele Unite vor fi responsabile pentru costul: transportării, construirii, întreţinerii, susţinerii şi operării interceptorilor pentru apărarea împotriva rachetelor balistice şi ale facilităţilor conexe din cadrul Facilităţii; serviciilor solicitate, primite şi furnizate şi al taxelor de procesare în legătură directă cu astfel de interceptori şi facilităţi, cum ar fi utilităţi şi linii de telecomunicaţii care vor fi plătite la o rată nu mai puţin favorabilă decât cea acordată forţelor armate române situate în cadrul Bazei, cu excepţia cazului în care se convine altfel. România va fi responsabilă pentru costul: construirii, întreţinerii, susţinerii şi operării facilităţilor aflate sub comandă românească sau folosite în mod exclusiv sau principal de către autorităţile române în cadrul Bazei; taxelor locale în legătură cu Baza în ceea ce priveşte proprietatea asupra terenului sau altei proprietăţi imobiliare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...