În ultimii şapte ani, localnicii din cartierul Goranu au sesizat de mai multe ori autorităţile locale că podul care face legătura municipiului cu cartierul lor are nevoie de consolidare, însă nu au fost băgaţi în seamă, astfel că, în acest moment, doar prin minune acesta mai stă în picioare. Pilonii pe care se sprijină s-au deplasat, astfel că în orice moment s-ar putea prăbuşi. „De mult ar fi trebuit să se facă ceva cu acest pod. Cineva va trebui însă să răspundă şi pentru asta. Sunt ţevi de apă, ţevi de gaz şi, în plus, pe aici circulă şi maşini încărcate cu lemne. Sunt momente în care, atunci când trec pe acest pod, stau şi mă gândesc dacă se va rupe în două. Sunt multe familii cu copii mici nevoite, de teamă că se va produce o nenorocire, să-şi ducă copiii pe jos, la staţiile aflate dincolo de pod”, spune o localnică.
Conducerea ETA a decis ca autobuzele să nu mai circule pe acel pod
La suprafaţă, podul din cartierul Goranu pare unul sigur, însă cei şapte ani care au trecut l-au adus într-o stare deplorabilă, astfel că autorităţile şi patronii firmelor de transport în comun au decis să interzică circulaţia autobuzelor prin zonă şi să aleagă rute ocolitoare. „Problema podului e mai veche... din 2006, 2007, dar ea s-a agravat în ultima perioadă. Reprezentanţii Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea au constatat că deplasarea este accentuată şi pericolul iminent pentru a mai trece cu maşini de tonaj mare. Riscul este cu atât mai mare pentru noi, firmele care transportăm oameni, astfel că am luat decizia de a devia traseul. E adevărat că afectează o parte din locuitorii acestui cartier, dar noi am încercat să le uşurăm deplasarea şi am introdus un microbuz care, la orele la care ies copiii de la şcoală, face un fel de transbordare. Circulaţia pe acest pod este foarte periculoasă, însă, şi, după părerea mea, nu este suficientă restricţionarea circulaţiei, ci trebuie luate şi alte măsuri”, a precizat Nicolae Şovar, directorul ETA SA.
Vicele Vîrlan dă vina pe Gigi Matei pentru că nu se iau măsuri urgente
Reprezentanţii primăriei admit că problema este una mare şi pericolul de prăbuşire iminent, însă priorităţile actualei conduceri a municipiului sunt altele. „De aproximativ un an am sesizat conducerea primăriei, implicit pe domnul primar Ion Gigi Matei, că trebuie să luăm măsurile necesare pentru că există pericolul ca în orice moment podul să cadă. Am făcut un referat împreună cu cel care se ocupă în cadrul primăriei de situaţiile de urgenţă, ca să luăm măsuri, numai că, după cum se vede, domnul primar are alte priorităţi. După părerea mea, circulaţia ar trebui întreruptă definitiv în acea zonă şi luate toate măsurile necesare pentru remedierea acestei situaţii”, a precizat viceprimarul Edi Vîrlan.
Podul de la Goranu a fost construit la începutul anului 1980, iar în ultimii ani a suferit mai multe degradări din cauza alunecărilor de teren care s-au produs în zonă. Mai mult, zona este destul de solicitată mai ales când circulaţia este oprită pe DN 7 din cauza evenimentelor rutiere, tot traficul de pe Valea Oltului fiind deviat pe această stradă, astfel că, de cele mai multe ori, restricţia de circulaţie impusă maşinilor de mare tonaj nu este respectată.