Administraţie

Listele electorale din Oltenia, golite de zeci de mii de votanţi

„Minirecensământul“ s-a făcut pe baza unui memorandum al Guvernului prin care se specifică faptul că nouă categorii de persoane trebuie „şterse“ de pe listele electorale permanente. De pe liste trebuiau eliminate: persoanele decedate, cele care şi-au pierdut cetăţenia ori drepturile electorale, cetăţenii cu actele de identitate expirate, cele care şi-au schimbat domiciliul ori numele prin căsătorie sau în urma divorţului şi cetăţenii care au reşedinţa în străinătate etc. Calculele iniţiale indicau un număr de 1.374.360 de alegători care ar fi trebuit radiaţi din listele electorale permanente pentru validarea rezultatului obţinut în urma votului dat la referendumul din 29 iulie.

Ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a declarat, duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie. Tot duminică, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a afirmat că datele sunt în curs de centralizare şi că nu îşi permite să facă aprecieri privind decizia pe care ar urma să o ia Curtea Constituţională în legătură cu referendumul. Curtea Constituţională a admis, în 14 august, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei. Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Mehedinţi, liste electorale mai „sărace” cu peste 7.000 de alegători

Peste 7.700 de persoane din judeţul Mehedinţi nu ar fi trebuit incluse pe listele electorale de la referendum, potrivit actualizării datelor de către primării, majoritatea fiind persoane cu acte de identitate expirate. Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat, luni, că 7.714 persoane cu drept de vot din judeţ nu ar fi trebuit să se găsească pe listele electorale de la referendum. Un număr de 469 dintre acestea sunt persoane decedate, care figurau însă în 10 iulie pe listele electorale permanente. ”4.642 de persoane se aflau pe listele permanente, deşi aveau actele de identitate expirate, 877 de persoane şi-au schimbat domiciliul, dar au rămas pe liste şi la vechiul domiciliu, în timp ce 1.685 de persoane au reşedinţa în străinătate”, a afirmat prefectul Drăghiea.

13.401 electori din Dolj nu se mai regăsesc în liste

În judeţul Dolj 13.401 este numărul cetăţenilor care au fost scoşi de pe listele electorale permanente. Dintre aceştia, 1.900 au acte expirate, iar 600 sunt decedaţi.
În urma „minirecensământului” efectuat în judeţ, numărul de cetăţeni cu drept de vot care nu se mai regăseşte pe listele electorale este de 13.401. În nouă comune şi anume Almăj, Bistreţ, Botoşeşti Paia, Catane, Cioroiaşi, Coţofenii din Faţă, Lipovu, Seaca de Pădure şi Valea Stanciului, situaţia cerută de Prefectură a venit pe 0. Niciun localnic nu a „dispărut” de pe listele electorale.
Vizavi de această situaţie, prefectul Elena Costea consideră că „raportările nu par a fi serioase.” „O solicitare din partea unei instituţii a statului, cum este Curtea Constituţională, trebuie tratată cu seriozitate de primari. Una dintre primăriile care a raportat diferenţe zero ne-a comunicat ulterior că secretarul de comună e în concediu şi, din câte se pare, primarul şi restul angajaţilor primăriei nu ştiu să efectueze asemenea operaţiuni”, a declarat prefectul Elena Costea.

„Poate numărul ţiganilor e de 13.000!”

Numărul raportat de autorităţile locale, de 13.401 cetăţeni care nu se mai regăsesc pe listele electorale, pare unul mic pentru un lider al etniei rome din Craiova. Romeo Tiberiade susţine că cel puţin 6.000 de cetăţeni de etnie sunt plecaţi peste hotare, ceea ce înseamnă că numărul românilor este mult mai mare. „La nivelul judeţului Dolj, sunt peste 85 de mii de cetăţeni romi, şi cel puţin 6.000 dintre ei sunt plecaţi afară. Eu cred că numărul de 13 mii de cetăţeni care nu se regăsesc pe liste este unul mult sub cel real”, a precizat Tiberiade.

Nimic suspect la secţiile unde s-a votat peste 100 la sută

În ziua referendumului, la mai multe secţii de votare din judeţ s-a înregistrat prezenţă de peste 100 la sută, lucru care, la prima vedere, pare nefiresc. La secţia 278 din Carpen procentul a fost de 109,93 la sută. S-au mai înregistrat următoarele procente: 112,32 la sută – secţia 479 Sopot, 108,88 la sută la secţia 450 Radovan, 101 la sută – secţia 345 Gherceşti , 115,66 la sută – secţia 517 Vârvoru de Jos. Cei mai disciplinaţi electori au fost la Drăgoteşti, la secţia 334, unde s-a votat 100 la sută. Recordul este deţinut de Radovan, la secţia 449, cu un procent de 126,32 la sută. Niciuna dintre aceste secţii nu a intrat în vizorul anchetatorilor.

Judeţul Vâlcea, mai sărac cu 17.000 de votanţi

În Vâlcea, verificările efectuate de autorităţi indică o cifră de 17.298 persoane cu drept de vot care trebuiau radiate din listele electorale permanente. „Avem 320 de persoane decedate, care nu fuseseră radiate din liste, dar cifrele cele mai mari sunt cele ale persoanelor cu reşedinţa în străinătate, 9.804 şi al persoanelor al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit, 6.496”, explică prefectul Mircea Nadolu. Pe lângă aceştia, 96 de vâlceni şi-au pierdut dreptul de a vota, opt persoane au domiciliul în străinătate, un vâlcean şi-a pierdut cetăţenia română, alţi 75 şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiaţi din lista localităţii anterioare, 416 persoane au fost depistate locuind într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa şi numărul de camere al imobilului, iar 82 şi-au schimbat numele prin căsătorie/divorţ.

Anchetele pentru vot multiplu îşi urmează cursul

Săptămâna trecută, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost emis un comunicat care preciza că la nivelul judeţului Dolj, fuseseră întocmite 56 de dosare penale referitoare la posibile fraude comise la Referendum.
În mai multe localităţi din judeţ au fost efectuate cercetări care au vizat presupuse fraude la Referendumul din 29 iulie. Astfel, pe rolul unităţilor de parchet de pe raza Curţii de Apel Craiova au fost înregistrate o serie de astfel de cauze, după cum urmează: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova – 2 dosare; Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj – 2 dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova – 34 dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Băileşti – 10 dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat – 1 dosar; Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea – 5 dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi – 2 dosare.
Nici în Gorj situaţia nu era mai roză, reprezentanţii USL luând hotărârea să pună la dispoziţia celor vizaţi de procurori avocaţi pentru a-i reprezenta în instanţă.
Astfel, localnicii din Bălteni, audiaţi sâmbătă de DNA în dosarul posibilelor fraude la referendumul din 29 iulie, la Poliţia Rovinari, beneficiază de serviciile a doi avocaţi: Florin Rujan şi Adrian Marinescu. „Oricum, de data aceasta parcă s-a revenit un pic la normal. Oamenii au fost citaţi, sunt audiaţi într-un sediu de Poliţie, nu mai sunt alergaţi pe uliţele satului, deşi înţeleg de la unii că şi aici i-ar pune să jure pe Biblie”, a declarat primarul comunei, Gheorghe Păsărin. În Bălteni, vineri, 17 august, au fost distribuite peste 250 de citaţii prin care tot atâţia cetăţeni erau invitaţi să se prezinte la sediul Poliţiei Rovinari.
Procurorii au verificat votanţii din peste 20 de localităţi din Olt
Peste 20 de localităţi Olt au fost verificate de procurorii DIICOT, după ce prezenţa la referendum a atins sau chiar a depăşit sută la sută. Primari, preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare au fost audiaţi, iar la Piatra-Olt procurorii au fost huiduiţi de localnici. Premierul a vizitat Slatina, joi seara, şi, după întâlnirea cu primarii din judeţul Olt, a declarat că toată situaţia reprezintă un abuz din partea magistraţilor.
Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, susţine că procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie au început ancheta în judeţul Olt, în peste 20 de localităţi. „Procurorii DNA sunt în judeţul Olt de mai bine de o săptămână şi au verificat foarte multe secţii de votare, unde a fost înregistrată o prezenţă mare la vot. Eu nu am fost chemat, însă am informaţiile de la primari şi membrii PSD care au fost prezenţi în secţiile de votare în ziua referendumului”, a precizat Paul Stănescu. În localitatea Piatra-Olt, procurorii l-au luat la întrebări şi pe primar. „Eu am fost informat de către un reprezentant al IPJ, că vor veni la Piatra-Olt nişte cadre din zona DNA pentru a culege nişte informaţii legate de referendumul din 29 iulie şi am fost invitat la discuţii eu şi încă trei şefi de secţii. O doamnă este plecată din localitate, iar eu şi ceilalţi doi şefi am fost la audieri, în calitate de martori”, a declarat primarul din Piatra-Olt, Tudor Udrescu. Acesta susţine că localitatea sa este poziţionată la un nod de căi ferate, dar şi pe drumul naţional, iar cinci dintre cele şapte secţii de vot au fost poziţionate în gară şi chiar la şoseaua principală şi aşa se face că s-au nimerit atât de mulţi votanţi. Localnicii din Piatra Olt au ieşit în faţa primăriei cu buletinele la vedere, supăraţi că procurorii vin acum să îi tragă la răspundere de ce au votat aşa mulţi la referendum. Când procurorii au venit la sediul Poliţiei din Piatra-Olt, au fost întâmpinaţi cu huiduieli de către localnicii adunaţi în faţa postului. „Unde veniţi, mă, aşa, m-au sunat oameni cu lacrimi în ochi să îmi spună cum veniţi voi, dar e posibil, ce am făcut, nici nu ne spuneţi...”, declara Nicolae Trucă, viceprimar în localitate, în momentul în care procurorii au intrat în postul de Poliţie.

Ponta: „Procurorii fac abuzuri în Olt”

Premierul Victor Ponta a făcut, joi seara, în urma unei întâlniri ce a avut loc la Slatina, mai multe declaraţii cu privire la „vizita” procurorilor în comunele din judeţul Olt, unde ar exista indicii că au fost fraudate alegerile la referendum. „M-am văzut cu toţi primarii din judeţul Olt. Am venit să le spun încă odată că sunt alături de ei şi că îi asigur că nimeni nu va comite abuzuri. Faptul că, de zece zile, vreo 20 de procurori şi poliţişti merg din comună în comună, din om în om, ca să îi întrebe de ce au votat şi cu cine au votat, este evident un abuz. Aşa cum am aflat, cu ocazia vizitei mele, au venit şi procurorii pe la Licurici şi pe la Ţânţăreni. Vă daţi seama că acele comune n-au auzit nici că există procurori. Îi asigur pe oameni că nu li se va întâmpla nimic rău pentru simplul fapt că au votat şi că, în mod sigur, au făcut foarte bine că au votat, că este dreptul lor constituţional şi că abuzurile împotriva lor vor înceta”, a declarat Victor Ponta. Acesta a mai spus că oamenii se pare că sunt foarte speriaţi, după ce procurorii le-au bătut la poartă. „Asta am vrut să le spun la oameni: să aibă curaj. Dar nu era foarte mare nevoie pentru că aici, în Olt, oamenii sunt foarte curajoşi, după cum s-a văzut, şi erau absolut convinşi că au făcut foarte bine că au votat. Aici, în Olt, mi-a adus aminte domnul preşedinte Stănescu, Băsescu a pierdut întotdeauna. N-a câştigat nici în 2004, nici în 2009. Nu doar în Olt, ci în toată Oltenia, oamenii nu îl plac pe Băsescu. Acum vin procurorii şi îi anchetează pentru că nu îl plac pe Traian Băsescu, cred că este un lucru deplasat, categoric”, a mai spus Victor Ponta.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...