Eveniment

Tribunalul Vâlcea a îngheţat cursul francului elveţian

Instanţa a decis ca un vâlcean care are credit în moneda elveţiană să plătească ratele la nivelul cursului existent în momentul împrumutului

Vestea bună pentru cei care au credite în franci elveţieni este că dacă se adresează justiţiei au şanse mari să plătească ratele la nivelul anului la care au luat împrumutul de la bănci. Asta după ce magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis săptămâna trecută să dea câştig de cauză unui vâlcean care a contractat un astfel de împrumut în anul 2008 iar de acum înainte acesta va plăti ratele la cursul de atunci. În plus, banca ce i-a acordat creditul va trebui să-l despăgubească pentru ceea ce bărbatul a plătit în plus în cei şapte ani care au trecut de atunci.


Petre Marian Voicu s-a împrumutat de la bancă 68 de mii de franci elveţieni pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Rata iniţială stabilită de bancă a fost de aproximativ 700 de lei, dar pe parcurs, odată cu creşterea cursului la francul elveţian, aceasta a ajuns la 1.700 de lei, cu mult peste veniturile obţinute din salariu de bărbat. „Nu m-am descurcat deloc. A trebuit să mă angajez în afara serviciului. Am muncit şi cu ziua, dacă mă credeţi, ca să pot plăti rata”, spune Marian Voicu. Acesta se aştepta să câştige procesul împotriva băncii, dar a fost surprins să afle că magistraţii vâlceni au descis să oblige banca să-l despăgubească pentru banii daţi în plus la rată. Decizia este una istorică şi ea va putea fi aplicată tuturor clienţilor băncilor care ajung în instanţă. „Toti vâlcenii care sunt debitori şi clienţi ai băncilor care se află în situaţii asemănătoare, indiferent de bancă, au posibilitatea să obţină restituirea sumelor încasate de bănci în baza clauzei de risc valutar, această clauză fiind abuzivă şi eliminată din contract”, spune Carmen Goran, avocata vâlceanului. Pe lângă resituirea banilor încasaţi în plus la rata lunară, banca a fost obligată să plătească şi cheltuielile de judecată.
„Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar şi dispune eliminarea acesteia. Stabilizează (îngheaţă) cursul de schimb CHF-LEU la momentul semnării contractului, pentru toată perioada de derulare a contractului şi denominează plăţile în moneda naţională. Obligă pârâta la restituirea sumelor încasate în temeiul clauzei constatată abuzivă... Obligă intimata la 2.000 de lei cheltuieli de judecată către apelant. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi 27 octombrie 2015”, se arată în minuta emisă vineri, 29 octombrie, de Tribunalul Vâlcea.
În 2007 – 2008, francul elveţian era cotat la aproximativ 2 lei, 2,30 de lei, pentru ca în ultimii doi ani să ajungă la 4 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...