În trimestrul 2, economia a crescut, comparat cu trimestrul 1, doar cu 0,1%. Creştere economică reală. Numai că atunci când ne uităm la dinamica nominală, cifra de afaceri pentru economie sau total vânzări, vedem că economia s-a restrâns în trimestrul 2 relativ la trimestrul 1 cu 1,9%. Astfel, creşterea economică reală a fost posibilă doar pentru că preţurile au scăzut cu 2% în trimestrul 2.
Există o problemă. Deflatorul, un indicator al preţurilor în economie, nu este observat sau măsurat. Deflatorul este estimat.
Iar acum partea interesantă şi foarte greu de crezut. Cifrele de mai sus reprezintă a doua estimare a PIB-ului pentru trimestrul 2. La prima “citire”, PIB nominal scădea doar cu 1% faţă de trimestrul 1. Astfel, deşi dinamica trimestrială PIB nominal a fost revizuită de la -1% la -1,9% dinamica PIB reală a rămas neschimbată la 0,1%. Cum a fost posibil? A fost “ajustat” deflatorul de la -1,1% la -2%. Adică a fost ajustat un indicator care este estimat. Dar, şi aici este partea importantă, a fost ajustat în aşa fel încât creşterea economică reală, de 0,1%, să rămână neschimbată.
Este binecunoscut faptul că PIB-ul suferă revizuiri frecvente şi importante în România. De exemplu, în acest moment, recesiunea tehnică din 2014 a dispărut. În aceste condiţii, este foarte interesant cum de a rămas neschimbat PIB real, DEŞI PIB nominal a fost revizuit cu aproape 1%. Nu cred că, dintr-o dată, estimarea PIB a devenit o ştiinţă exactă.
Opinii
26.10.2015

Deflatorul PIB face minuni şi în trimestrul II
Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)
< înapoiînainte >