Actualitate

Primarul din Suteşti, Ion Stănescu, condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare

Edilul vâlcean nu mai are dreptul de a fi ales în funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat sau dreptul de a ocupa funcţia de primar

Ion Stănescu, primarul comunei vâlcene Suteşti, îşi pierde mandatul după ce în 2013 a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru tentativă la infracţiunea de folosire cu rea-credinţă de documente false, după ce a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vâlcea o cerere de finanţare aferentă unui proiect de modernizare a trei drumuri de exploatare de pe raza comunei respective. În acest sens, inculpatul a solicitat sprijin financiar în valoare de 2,17 milioane de lei (528.176 euro) din fonduri comunitare şi, în susţinerea cererii sale, Ion Stănescu a prezentat mai multe înscrisuri falsificate (exemple studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, aviz al Inspectoratului de Stat în Construcţii, inclusiv o anexă a unei hotărâri de guvern).


Joi, 22 octombrie 2015, Curtea de Apel Piteşti a pronunţat sentinţa în Dosarul nr. 1019/288/2013 în care primarul comunei Suteşti, Ion Stănescu, este acuzat de DNA de infracţiuni de corupţie. Magistraţii piteşteni au decis condamnarea inculpatului Ion Stănescu la 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă agravată.

În baza art. 83 Cod Penal, Curtea de Apel Piteşti a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. În baza art.85 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune Vâlcea, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Impune inculpatului, pe durata termenului de supraveghere, şi obligaţia prev. de art. 85 alin. 2 lit. j Cod penal, respectiv să nu ocupe sau să nu exercite funcţia de primar. Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 88 Cod penal. Menţine pedepsele complementară şi accesorie şi face aplicarea art. 90 Cod penal. Astfel, magistraţii au decis interzicerea exercitării a următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Instanţa de judecată a mai decis desfiinţarea următoarelor înscrisuri false, anexate cererii de finanţare depusă la OJPDRP Vâlcea în data de 31 mai 2011: înscrisurile aflate la Dosarul nr. 250/P/2011 al DNA – Serviciul Teritorial Piteşti (reprezentând parte a studiului de fezabilitate); planşele cu profil longitudinal aflate la dosarul nr. 250/P/2011 al DNA – Serviciul Teritorial Piteşti; studiul geotehnic aflat la dosar nr. 250/P/2011 al DNA – Serviciul Teritorial Piteşti; avizul tehnic aflat la dosarul DNA Piteşti. Constată că persoana vătămată AGENŢIA DE PLĂŢI PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ ŞI PESCUIT nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În luna ianuarie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ion Stănescu, primar al comunei Suteşti, judeţul Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: la data de 30 mai 2011, inculpatul Ion Stănescu, în calitate de primar al comunei Suteşti, judeţul Vâlcea, a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vâlcea o cerere de finanţare aferentă unui proiect de modernizare a trei drumuri de exploatare de pe raza comunei respective. În acest sens, inculpatul a solicitat sprijin financiar în valoare de 2,17 milioane de lei (528.176 euro) din fonduri comunitare şi, în susţinerea cererii sale, Ion Stănescu a prezentat mai multe înscrisuri falsificate (exemple studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, aviz al Inspectoratului de Stat în Construcţii, inclusiv o anexă a unei hotărâri de guvern). Inculpatul Ion Stănescu nu a obţinut suma solicitată întrucât reprezentanţii Agenţiei au sesizat unele nereguli şi au declarat cererea de finanţare neeligibilă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

12.02.2016 - 21:27Alexandra:Nu cred ca o sa mai faca cineva ce a facut el pt comuna noastra

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...