Actualitate

Criză de vaccin BCG şi în spitalele din Vâlcea

Nou născuţii din judeţ nu mai sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei

Criza de vaccin BCG împotriva tuberculozei ameninţă şi sănătatea judeţului Vâlcea. Sute de bebeluşi rămân neimunizaţi în fiecare lună, pentru că în maternităţile vâlcene nu mai sunt doze de vaccin BCG pe stoc. Direcţia de Sănătate Publică nu a primit de la Autoritatea Naţională de Sănătate Publică nicio doză de vaccin din cele solicitate pentru această perioadă. Potrivit directorului adjunct al DSP Vâlcea, dr. Lorena Mărgăritescu, ultimele vaccinuri au fost folosite în luna martie.

Resurse doar pentru primul trimestru

Directia de Sănătate Publică Vâlcea a solicitat, printr-o adresă Ministerului Sănătăţii, distribuirea a 11.000 doze de vaccin pentru anul 2012 încă din septembrie anul trecut. Dintre acestea, au fost primite doar 2.000 doze de ser, care au fost administrate în primul trimestru din 2012. „Noi am solicitat dozele de vaccin BCG anul trecut, când am finalizat estimarea necesarului. Am cerut 2.000 de doze pentru trimestrul al doilea, 4.000 pentru trimestrul al treilea şi 5.000 pentru ultimul trimestru din 2012. Am primit o adresă în care era specificat că după 9 august o să primim informaţii privind achiziţia de vaccin BCG şi seringile necesare. Însă, până acum, nu avem nicio ştire. Când vom fi informaţi că Autoritatea a primit vaccinurile, vom merge să le ridicăm. Numai să vină”, a declarat directorul adjunct al DSP Vâlcea.
Din păcate, vaccinul BCG se găseşte doar în reţeaua sanitară de stat. Criza de vaccin a fost determinată de faptul că Ministerul Sănătăţii a întârziat licitaţiile pentru achiziţia serului. Până în 2011, Ministerul Sănătăţii a încheiat anual cu Institutul Cantacuzino Bucureşti un contract de furnizare de vaccin BCG în vederea asigurării cantităţilor necesare de ser pentru toţi nou-născuţii. După ce, anul trecut, producătorul naţional a sistat producţia, serul a început să fie importat din Danemarca, lipsind în prezent din 39 de judeţe. Vaccinul BCG se administrează în doză unică nou născuţilor cu greutatea la naştere mai mare de 2.500 grame, între vârsta de 2-7 zile şi 2 luni. În clasa a opta (la vârsta de 13-14 ani) se administrează o nouă doză de vaccin BCG, numai dacă rezultatul testării IDR la tuberculină este negativ (sub 9 mm).
Dr. Lorena Mărgăritescu a precizat că bebeluşii rămaşi neimunizaţi contra tuberculozei pot fi recuperaţi la vaccinare în perioada următoare. „Din momentul în care vor sosi dozele de ser, copiii vor fi vaccinaţi şi recuperaţi prin medicii de familie până la trei luni sau şi mai târziu. Sperăm să-i recuperăm în primele 10 luni de la naştere pentru a nu mai fi nevoie de alte testări la tuberculină”, a încheiat directorul adjunct al DSP Vâlcea. La Maternitatea din Rm. Vâlcea, în primele şapte luni din an, s-au născut 1.229 de bebeluşi, iar datele statisticienilor vâlceni arată 762 de născuţi vii în primul trimestru din 2012, perioadă pentru care Direcţia de Sănătate Publică a avut asigurate dozele de vaccin BCG împotriva tuberculozei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...