În luna august a acestui an, fostul deţinut a încercat să lovească cu toporul o bătrână, dar judecătorii din Horezu nu l-au considerat un pericol public şi au respins cerea procurorilor de arestare preventivă.
În urmă cu aproximativ 20 de ani, vâlceanul şi-a omorât unchiul în plină stradă, fără să stea prea mult pe gânduri şi fără să regrete fapta, dar perioada petrecută în spatele gratiilor l-a înrăit şi mai tare. Angajaţii Primăriei Stoeneşti spun că bărbatul obişnuia să-i sune la serviciu şi să-i ameninţe chiar şi atunci când se afla în spatele gratiilor, la Colibaşi, dar nu au luat în seamă ameninţările decât după eliberarea acestuia. După ce a ajuns acasă, bărbatul a continuat să-i terorizeze pe funcţionarii publici şi să expedieze pe adresa primăriei scrisori de zeci de pagini, în care le explică celor din primărie că le-a pus gând rău şi că intenţionează să-i omoare. În urma epistolelor mult prea explicite, primarul Gheorghe Dumbravă a hotărât în urmă cu aproape trei luni să ceară ajutorul oamenilor legii. Procurorii au deschis o anchetă, au ridicat de la primărie toate scrisorile în care fostul deţinut îi împroaşcă cu venin şi îi ameninţă cu moartea pe funcţionarii publici, şi cam atât.
Vâlceanul a fost lăsat în libertate din motive greu de înţeles pentru funcţionarii ameninţaţi, dar şi pentru localnici.
Un bătrân de 75 de ani, terorizat de puşcăriaş
Printre localnicii terorizaţi de fostul puşcăriaş se numără un bătrân în vârstă de 75 de ani. Constantin Ungureanu nu mai poate ieşi din curte de câteva luni, de când vecinul său abia eliberat din închisoare i-a blocat calea de acces cu lemne, pe motiv că drumul i-ar aparţine. În ciuda numeroaselor plângeri depuse la Prefectură, Poliţie şi Primăria Stoeneşti, Constantin Ungureanu este nevoit să traverseze un câmp dacă vrea să meargă în sat. Bătrânul se teme şi pentru viaţa sa, mai ales că în urmă cu câţiva ani a fost la un pas să fie omorât în propria locuinţă de un străin.
“Să ştiţi că toată lumea e terorizată de acest individ. Oamenii nu mai pot de frica lui şi puţini sunt cei care au curaj să treacă pe lângă el, mai ales că niciodată nu pleacă de acasă fără topor. A ameninţat mai mulţi vecini, iar în vară a vrut să omoare o femeie, a alergat-o cu toporul. Am depus plângere mai mulţi atunci, dar nu s-a luat nicio măsură, judecătorii l-au trimis acasă sub control judiciar. Vă spun sincer că mi-e frică să dorm în casa mea. Noaptea, la fiecare mişcare, la fiecare zgomot, intru în alertă. Am făcut plângeri peste tot, nimeni nu mă ajută. Acest drum e făcut de bunicii mei şi nu există niciun act de proprietate din care să rezulte că a aparţinut vreodată familiei lui”, a spus Constantin Ungureanu.
O palmă de pământ, mărul discordiei
Palma de pământ pe care fostul puşcăriaş o revendică este trecută în domeniul public al localităţii, iar vâlceanul a pierdut până acum toate procesele intentate Primăriei şi Consiliului Local Stoeneşti. Bărbatul şi-a susţinut cauza chiar şi din penitenciar şi nu dă vreun semn că ar vrea să renunţe ori că ar intenţiona să deblocheze drumul. Nevroza acestuia s-a accentuat însă de când a ieşit din închisoare, iar printre cei ameninţaţi cu moartea se numără localnici care nu au nimic de-a face cu această speţă.
„Vă spun sincer că sunt neputincios, în calitate de primar, nu găsesc vreo soluţie pentru a rezolva cazul. Am cerut sprijin tuturor organelor abilitate, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Trăim sub teroare, zilnic primesc câte şapte sau opt telefoane de la localnici care se plâng că au fost ameninţaţi, dar nu ştiu ce să le răspund. Probabil se va ajunge în situaţia ca cineva să moară”, a spus primarul Gheorghe Dumbravă.
A alergat o femeie cu toporul
La începutul lunii august, fostul deţinut a alergat cu toporul o bătrână în vârstă de 68 de ani, care a avut ghinionul să-i iasă în cale într-un moment nepotrivit. Femeia şi mai mulţi localnici au depus atunci plângere la poliţie, iar bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, “pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în localitate şi înlăturarea sentimentului de temere în cadrul comunităţii faţă de C. Nicolae”. Fostul deţinut a fost arestat preventiv abia două săptămâni mai târziu, căci judecătorii din Horezu nu l-au considerat un pericol public şi l-au trimis acasă sub control judiciar. Abia în data de 19 august, după recursul procurorilor, Tribunalul Vâlcea a hotărât să-l aresteze pentru 30 de zile.
Fostul puşcăriaş, obligat să se supună unei expertize medicale
Bărbatul a fost eliberat în luna septembrie, căci judecătorii nu au admis propunerea procurorilor de a menţine măsura arestului preventiv. În plus, nici propunerea de arest la domiciliu nu a fost luată în considerare de magistraţi. În cele din urmă, procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea le-a venit ideea să-l trimită pe vâlcean la “Mina Minovici”, pentru o expertiză medicală, propunere admisă şi de judecători.
Soluţia pe scurt a instanţei, din data de 1.10.2015:
“Admite propunerea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, de luare faţă de inculpatul Cumpănaşu Nicolae a măsurii obligării provizorii la tratament medical. În baza art. 246 alin. (8) Cod de procedură penală, dispune obligarea provizorie la tratament medical a inculpatului Cumpănaşu Nicolae.(…) obligă pe inculpatul Cumpănaşu Nicolae să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. (…) dispune efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la inculpat, la nivelul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici Bucureşti”.
Dacă nu va respecta hotărârea magistraţilor, bărbatul din Stoeneşti nu va ajunge în spatele gratiilor, ci într-un loc în care va beneficia de condiţii mult mai bune. Potrivit hotărârii judecătoreşti, fostul deţinut va fi internat într-un spital.