Cele trei case au fost ridicate cu bani strânşi de la credincioşii din mai multe eparhii din ţară, Arhiepiscopia Râmnicului ocupându-se ca ele să fie numai bune de locuit pentru familiile care în vara lui 2014 şi-au pierdut toată agoniseala de-o viaţă în urma inundaţiei care a făcut prăpăd în localitate. Locuinţele au fost finalizate în urmă cu o lună şi date în folosinţă pe 15 octombrie. „Mai multe eparhii din patriarhia română, printre care Arhiepiscopia Iaşiului, Arhiepiscopia Vrancei şi a Buzăului, Episcopia Tulcii şi Episcopia Sloboziei şi-au îndreptat atenţia către persoanele sinistrate din judeţul Vâlcea şi au donat sumele rezultate din donaţii Arhiepiscopiei Vâlcii. Cu sumele din această colectă, Arhiepiscopia Râmnicului a început construcţia acestor trei case, la a căror ridicare a contribuit şi centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului şi cele patru protopopiate din Arhiepiscopia Râmnicului”, a precizat IPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului.
Casele sunt complet mobilate, au o suprafaţă de 110 metri pătraţi şi toate condiţiile pentru ca sinistraţii să nu mai petreacă încă o iarnă în modulele puse la dispoziţie de autorităţi. Oamenii au primit cu lacrimi în ochi cheile de la noile lor locuinţe, cu mult mai bune decât cele pe care le-au avut înainte ca apa învolburată a răului Luncavăţ să le distrugă întreaga gospodărie. „Contează foarte mult pentru noi acest gest. Avem trei copii mici, iar în aceste module era foarte frig, era condensul foarte mare şi le mulţumim preoţilor, primarului şi la toată lumea să dea Dumnezeu sănătate. Suntem norocoşi, condiţiile sunt foarte, foarte bune mai bune faţă de casa pe care o aveam înainte”, spune una dintre femeile care săptămâna trecută a primit o casă nouă.
Primăria Vaideeni, fără bani pentru a plăti manopera caselor sinistraţilor
De peste gard, însă, ceilalţi sinistraţi privesc cu jind. Îi aşteaptă încă o iarnă petrecută în casa modulară pusă la dispoziţie de autorităţi şi parcă le vine să plângă că familiile lor nu s-a numărat printre „norocoşii” care au primit case noi. „Am vorbit cu domnul primar şi a zis că o să ne facă. Ar mai trebui făcute două case. Nu a spus că vom intra la iarnă în ele, dar cred că iarna asta vom sta tot în modulele astea. E forate frig în ele. Mori de frig, curge apa pe pereţi. Am şi eu o fetiţă. Ce fac cu ea acolo în vagon? Spune domnul primar că mai face cinci case. Pentru ce să facă atâtea? Să ne facă mie şi băiatului care am rămas fără case şi suntem singurii care am rămas în module. Nu pot să fac nimic. Nu am nimic pentru iarnă... Primăria ar fi trebuit să facă câte case a luat apa...”, spune o altă sinistrată. Primarul din Vaideeni ridică însă din umeri. Are materialele necesare, dar nu are fonduri suficiente pentru manoperă. „Ne confruntăm cu blocarea conturilor datorită arieratelor, dar sperăm ca la rectificarea bugetară să se găsească o soluţie. Dacă nu se va găsi, nu ştiu ce vom face, dar încercăm să mai ridicăm până la sfârşitul anului cinci case ca să rezolvăm problemele grave. Acum am ales familiile cele mai grav afectate în urma calamităţilor şi care sunt numeroase, cu mulţi copii mici. Materiale avem, dar nu se găsesc soluţii pentru finanţarea manoperei. Pentru noi este foarte mult. Valoarea manoperei ne-ar depăşi bugetul local pe un an şi jumătate”, a precizat Achim Băluţă, primarul din Vaideeni.
În vara anului trecut, din cauza precipitaţiilor abundente, râul Luncavăţ şi-a modificat cursul, măturând practic cătunul Atârnaţi din comuna Vaideeni. Peste 700 de persoane au rămas izolate, iar mai bine de o sută de case distruse.