Aflată la cea de a 22-a ediţie, gala firmelor vâlcene care au reuşit să se descurce şi chiar să obţină profit în anul trecut a avut loc vineri, 9 octombrie, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, zeci de agenţi economici, mai mici sau mai mari, alături de oficialităţi ale judeţului participând la acest eveniment ce premiază excelenţa în afaceri. Câştigătorul de anul acesta este Vel Pitar, care anul trecut a realizat cea mai mare cifră de afaceri dintre firmele din judeţul Vâlcea. În competiţia pentru marele trofeu al Camerei de Comerţ au intrat cinci firme: Avicarvil, Boromir Ind, Călimăneşti Căciulata, Ciech Soda România şi Vel Pitar. Au mai fost acordate Distincţii de Excelenţă pentru circa 90 de firme care au avut rezultate financiare bune în ultimii trei ani. Annabella, Apavil, Autoro, Bica, Boromir Ind, Călimăneşti-Căciulata, Carolin, Conphys, Diana, Electrovâlcea, Forestcov, ICSI Râmnicu Vâlcea, Marmobica, Minet, MW România, Normandia Service, Nurvil, Olăneşti Riviera, Omicron, Panitrans, Prelcet, Rosan Grup, Sano Vita, Turbonef, Uzina Mecanică Râmnicu Vâlcea, Vadova, Vel Pitar, Vilextur, Vilmar, Vox Profile. „Cheia succesului în afaceri cred că este seriozitatea întregii echipe care gestionează afacerea. Noi am încercat să nu facem rabat de la calitate, de la relaţiile cu oamenii, motiv pentru care respectăm o tradiţie de a lua şapte ani la rând premiul I la gala firmelor vâlcene”, spune Marius Mardaloescu, reprezentant al Magnetto Weels România unul dintre câştigătorii galei.
Valentin Cismaru: „Autorităţile ar trebui să se zbată să aducă investiţii în Vâlcea”
Alte firme importante din domenii precum cercetare/dezvoltare şi hightech, industrie, agricultură, construcţii, servicii, comerţ şi turism au fost premiate de către Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, organizatorul acestei gale. Per ansamblu, însă, economiei vâlcene nu îi merge însă foarte bine. Fără Oltchim, care până acum câţiva ani susţinea jumătate din economia judeţului, nici celelalte firme nu s-au descurcat prea bine în perioada de criză şi asta au constatat şi organizatorii Galei. „Avem foarte multe firme în topul naţional, însă nu sunt foarte puternice şi asta e şi ca urmare a puterii economice reduse a judeţului Vâlcea. Eu încă am părerea că judeţul putea să fie mai tare dacă autorităţile noastre, de-a lungul timpului, erau mai tari şi se zbăteau mai mult în a face în aşa fel încât să atragă cât mai multe firme în Vâlcea. Sper ca până la urmă să ne trezim şi să avem conducătorii pe care îi merităm şi care să se zbată şi să aducă cât mai multe investiţii în Vâlcea pentru că de asta avem nevoie”, a precizat Valentin Cismaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea.
Primăria Budeşti, premiată pentru investiţia Faurecia
Un premiu special la această ediţie a Galei economiei vâlcene a obţinut şi Primăria Budeşti pentru demararea investiţiei companiei faurecia, o investiţie necesară pentru Vâlcea în condiţiile economice actuale din judeţ. „Faurecia caută de câtva timp să găsească loc aici şi a fost la un pas să plece. Dacă noi aveam câteva zeci de hectare, poate că veneau mai de mult şi fără niciun fel de probleme. Pănă la urmă este însă important că ei şi-au dat seama că Vâlcea este la o intersecţie de firme importante din domeniul auto”, a mai precizat preşedintele CCI Vâlcea.
Topul celor mai bune firme din judeţ este întocmit de reprezentanţii Camerei în baza informaţiilor din situaţiile financiare ale societăţilor comerciale pentru anul anterior, conforme cu directivele europene, furnizate de Ministerul Finanţelor Publice; dar şi pe baza informaţiilor despre firmele legal înregistrate în România, furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În top nu au intrat firmele care au datorii la bugetul local şi la cel de stat, precum şi firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă.