Potrivit raportului ANAF, Cogen Consulting SRL a primit de la CET Govora în a doua jumătate a anului 2014 peste 83.000 de lei, pentru întocmirea unui studiu tehnic (elaborare studiu tehnologii actuale folosite în centralele pe cărbune ce utilizează lignit). Inspectorii ANAF susţin că banii au fost achitaţi în două tranşe, în baza contractului cu numărul 621 încheiat în data de 9 decembrie 2014. Deşi contractul a fost încheiat în decembrie, firma Cogen Consulting a emis prima factură în august 2014 (factura nr. 159/25.08.2014), pentru suma de 23.312. Pentru diferenţa de bani de 60.152 de lei, Cogen a emis a doua factură la finalul anului trecut (factura nr. 164/17.12.2014). Cum a fost posibil ca o firmă cu doar doi angajaţi şi cu o cifră de afaceri destul de mică (205.501 lei în 2012, 89.499 lei în 2013 şi în 129.298 de lei în 2014) să obţină un astfel de contract cu CET-ul? Acţionarul unic al acestei societăţi este o asociaţie profesională al cărei preşedinte este de la înfiinţare şi până acum Mihai Bălan, iar printre membrii fondatori ai asociaţiei se numără şi CET Govora.
Cine este de fapt Cogen Consulting SRL?
Firma Cogen Consulting SRL a fost înfiinţată în 12 august 2003. Potrivit datelor obţinute de la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), unic asociat la SC Consulting SRL (CUI 15974709), cu sediul în Rm. Vâlcea, Calea lui Traian nr. 151, este Asociaţia Profesională COGEN România. Asociaţia Profesională Cogen România este o asociaţie profesională de drept privat, a fost înfiinţată în 12 august 2003, scopul ei fiind acela de a crea parteneriate cu persoane fizice şi juridice, inclusiv cu autorităţi publice, pentru facilitarea accesului la resurse private şi publice, având drept ţintă promovarea unor politici de dezvoltare energetică şi protejarea mediului şi naturii.
Printre membrii fondatori şi preşedinţii asociaţiei se numără şi Mihai Bălan, cel care a condus CET Govora din 1999 până la începutul verii lui 2015. Astfel, conform propriei declaraţii de interese, Mihai Bălan a îndeplinit simultan funcţiile de manager al CET Govora şi preşedinte al Asociaţiei Profesionale Cogen România mai mulţi ani, inclusiv în momentul în care SC Cogen Consulting SRL a obţinut contractul pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Interesant este şi faptul că CET Govora figurează, alături de alte câteva zeci de societăţi din ţară, printre membrii Asociaţiei Profesionale Cogen România. Astfel, furnizorul de energie termică din Râmnicu Vâlcea este la rându-i acţionar în societatea Cogen Consulting, în contul căreia a virat anul trecut peste 80.000 de lei.
Mihai Bălan neagă existenţa unui conflict de interese
Mihai Bălan a susţinut în faţa inspectorilor ANAF că nu are nicio legătură cu această firmă, deşi datele pe care le-a furnizat îl contrazic. La fel de contradictorii sunt şi explicaţiile pe care fostul director le-a dat în ceea ce priveşte „legalitatea, necesitatea şi oportunitatea” contractului încheiat în 2014 cu Cogen Consulting SRL. Fostul manager al CET-ului a susţinut că studiul întocmit de această firmă (Tehnologii actuale folosite în centralele pe cărbune ce utilizează lignit, n.r.) a fost necesar „pentru a vedea experienţa altor ţări în ceea ce priveşte exploatarea acestora, în condiţiile în care desulfurarea la Cazanul 7 se realizează cu o firmă din Germania – Babcock Noel, a fost necesară prezentarea cazurilor similare din Germania. Exemplele de modernizare din Grecia sunt relevante din punct de vedere a asemănării combustibilului, respectiv lignit inferior. Studiul a contribuit la decizia CTE şi CA cu privire la alegerea soluţiei optime la desulfurare şi denoxare pentru cazanele 5 şi 6, investiţie ce se va realiza în perioada 2015-2017”. Şeful biroului tehnic, Uţă Marin, precizează, însă, în nota explicativă pe care a dat-o inspectorilor ANAF că pentru factura nr. 164/17.12.2014 emisă de COGEN Consulting SRL “lucrarea este în curs de desfăşurare şi este realizată în proporţie de 70% (…)”. Inspectorii ANAF susţin astfel că acest studiu, ca şi alte câteva comandate şi achitate, este inutil, deoarece în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli nu au fost prevăzute sursele de finanţare ale investiţiilor pentru care au fost comandate, astfel că banii daţi trebuie recuperaţi fie de la firma care i-a încasat, fie de la persoanele care se fac răspunzătoare de angajarea şi efectuarea acestor plăţi.
Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 26 din 6 iunie 2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, rezultă:
- art. V, alin (1) Autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, li se interzice efectuarea de cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii, în oricare dintre următoarele situaţii:
b) dacă obiectivul de investiţii publice nu va putea fi inclus în programul de investiţii publice în anul bugetar următor în condiţiile prevăzute la alin. (4).
(2) în cazuri temeinic justificate, achiziţiile prevăzute la alin, (1) se pot realiza cu aprobarea Guvernului, prin memorandum iniţiat de ordonatorul principal de credite în cazul autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale, sau, după caz, cu aprobarea consiliilor locale, consiliilor judeţene ori Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în cazul autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice locale.
În total, ANAF a constatat că CET Govora a cheltuit anul trecut pentru studii de fezabilitate şi expertize tehnologice realizate de Cogen Consulting şi alte patru firme suma de 641.708 de lei.
Inspectorii precizează că studiile de fezabilitate au fost acordate prin încredinţare directă, deşi suma totală achitată de CET Govora depăşeşte pragul valoric prevăzut de OUG 34/2006 privind contractele de achiziţie publică.