Administraţie

Asociaţiile de proprietari refuză să justifice locatarilor cum cheltuiesc banii

Administratorii trebuie să dea dovadă „de o mai mare corectitudine”, iar proprietarii să afle situaţia exactă a cheltuielilor asociaţiei

Deşi în luna martie a.c. a fost modificată Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, administratorii de blocuri fiind obligaţi să aducă la cunoştinţă, trimestrial, proprietarilor din cadrul asociaţiei de care răspund, prin e-mail sau în scris, situaţia financiară, cum sunt cheltuiţi banii, aceştia refuză să respecte legea. Astfel, proprietarii ar trebui să fie informaţi trimestrial despre situaţia plăţilor facturilor, a conturilor bancare, a dobânzilor aferente conturilor deschise, a plăţilor salariale, a restanţelor la facturi şi a lucrărilor angajate din punct de vedere financiar sub semnătura administratorului, a preşedintelui şi a cenzorului.
Deşi inspectorii de la Serviciul Relaţii, Îndrumare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Rm. Vâlcea ar fi trebuit să-i avertizeze pe administratorii asociaţiilor de proprietari din Rm. Vâlcea că sunt obligaţi să-i informeze pe proprietari despre situaţia financiară a asociaţiei, în caz contrar riscând amenzi între 500 şi 3.000 de lei, niciun administrator vâlcean nu a fost sancţionat.
Administratorii de blocuri folosesc banii locatarilor în interes personal?
Printre motivele modificării legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari sunt amintite acţiunile în instanţă, ce au ca obiect recuperarea prejudiciilor aduse de către administratorii de blocuri, care au folosit banii locatarilor în interes personal. Aceştia la rândul lor fiind obligaţi să achite de mai multe ori sumele aferente pentru întreţinerea locuinţelor sau suportând consecinţele în cazul în care furnizorii de utilităţi nu şi-au încasat facturile, existând situaţii în care a fost oprită furnizarea apei potabile sau chiar a energiei termice pe perioada sezonului de iarnă. „Este bine că legiuitorul s-a gândit la acest lucru. Este bine ca proprietarul să ştie unde se duc banii pe care el îi plăteşte la asociaţie. De exemplu, în privinţa salariilor celor de la asociaţie, proprietarii pot să urmărească sumele trecute în primul trimestru, iar dacă în trimestrul următor observă o sumă mai mare, este clar că s-a modificat salarizarea celor de la asociaţie fără cunoştinţa proprietarilor. Nu este suficient să se afişeze la avizier, iar recomandarea noastră este să fie anunţat fiecare proprietar în parte“, declara în urmă cu două luni Dan Spinciu, şef Serviciu Relaţii, Îndrumare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Rm. Vâlcea.


Iată cine îl poate verifica pe administrator

“Administratorul, persoană fizică sau juridică, are, în principal, următoarele atribuţii: informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membrii asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari, sub semnătura proprie şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari“ - art. 36, litera g, din Legea nr. 230/2007

Oricare dintre proprietarii din asociaţie poate sesiza în scris o ilegalitate, o anomalie preşedintelui asociaţiei de proprietari, căruia trebuie să-i relateze pe scurt cele constatate personal cu privire strict la banii din asociaţie sau despre proprietatea comună. Preşedintele va da, spre verificare, cenzorului. Important e ca cenzorul să fie priceput în problematica asociaţiilor de proprietari şi să îşi facă treaba în mod conştiincios, prin verificarea actelor şi avizarea sau nu a acestora sub semnătură. Cenzorul transmite preşedintelui toate observaţiile sale scrise.
Dacă preşedintele şi cenzorul nu îşi fac treaba, intervine primăria locală, prin serviciul de relaţii cu asociaţiile de proprietari. Aceste servicii au, potrivit Legii nr. 230/2007 şi Legii nr. 259/2007, obligaţii de exercitare a controlului asupra activităţii financiar-contabile la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari, precum şi obligaţii privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea de amenzi.
Proprietarii îi pot face plângere penală administratorului
În condiţiile în care nici funcţionarii primăriei nu rezolvă problema, proprietarii pot acţiona personal prin a identifica abuzul, înşelăciunea etc. Dacă se confirmă bănuiala şi practic se consideră prejudiciaţi, proprietarii trebuie să acţioneze fie pe cale penală împotriva celui pe care îl consideră vinovat de situaţie, printr-o plângere penală adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria teritorială, fie pe cale civilă, direct în instanţa de judecată. Instanţa va decide dacă este nevoie, la cererea uneia dintre părţi, de expertiză financiar-contabilă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...