Actualitate

Vâlcea susţine Craiova să devină Capitală Culturală Europeană

Consilierii judeţeni au alocat aproximativ 9 milioane de lei pentru ca în următorii cinci ani Vâlcea să fie pregătită să devină partener în acest demers

Săptămâna trecută, aleşii judeţului Vâlcea au votat în unanimitate proiectul de sprijinire a candidaturii Craiovei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 şi au alocat 8,8 milioane de lei din bugetul local pentru a pune la punct infrastructura către obiectivele turistice din judeţ. Asta şi în condiţiile în care Vâlcea ar putea deveni partener al Doljului în acest demers în care consilierii judeţeni vâlceni au mare încredere.

Craiova îşi poate depune liniştită candidatura oficială pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 deoarece Vâlcea îşi declară public şi financiar sprijinul pentru această cauză a întregii Oltenii. Consilierii judeţeni vâlceni au aprobat în unanimitate suplimentarea fondurilor alocate la capitolul „Cultură, recreere, religie”, pentru perioada 2016 - 2021, în situaţia în care municipiul Craiova va deveni „Capitala Europeană a Culturii 2021”. În acest sens, CJ Vâlcea îşi propune reabilitarea infrastructurii către aşezămintele monahale, precum şi alte obiective turistice şi culturale din patrimoniul judeţului. Suma pusă în joc este de 4 milioane de euro pentru următorii cinci ani, adică 2016-2021, dar şi pentru 2021, la capitolul 67.02 din bugetul judeţului Vâlcea „Cultură, recreere, religie”.
“Municipiul Craiova îşi va depune candidatura, împreună cu întreaga regiune Oltenia, pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Această şansă istorică este, poate, unica de dezvoltarea zonei noastre din punct de vedere economic şi social prin cultură. Prin această hotărâre, demonstrăm că toate cele cinci Consilii Judeţene ale Olteniei sunt implicate în acest demers. De asemenea, fiecare autoritate judeţeană din Oltenia va aloca aceeaşi sumă pentru anii premergători anului 2021 (2 milioane de euro pentru anii 2016-2021, distribuiţi în funcţie de obiectivele de investiţii şi evenimentele culturale din judeţul dumneavoastră) şi aceeaşi sumă pentru anul 2021 (2 milioane de euro prevăzuţi a fi investiţi în evenimente care să pună în valoare specificul culturaI al judeţului Vâlcea). Menţionez că termenul limită pentru depunerea candidaturii este data de 10 octombrie. Consiliul Judeţean Vâlcea a susţinut necondiţionat activităţile şi instituţiile culturale din judeţul Dolj, eforturi pentru care vă felicităm şi vă mulţumim“, a precizat Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021.

Susţinere totală din partea CJ Vâlcea

Gheorghe Păsat, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, susţine necondiţionat activităţile şi instituţiile culturale din judeţul Dolj, informând Primăria Craiova, încă din vara acestui an, referitoare la susţinerea proiectului “Craiova împreună cu Oltenia - Capitala Europeană a Culturii 2021”.
“Impactul potenţial al evenimentelor culturale care se vor realiza până în anul 2021, în contextul devenirii municipiului Craiova drept Capitală Europeană a Culturii, include asumarea de către Consiliul Judeţean Vâlcea a unui concept cultural, o raportare strategică la publicul ţintă şi la spaţiile de desfăşurare, precum şi implicarea actorilor culturali locali în gestionarea strategiei culturale şi a organizării manifestărilor tradiţional culturale. Având în vedere potenţialul cultural şi turistic al judeţului Vâlcea, în perioada de monitorizare a proiectului «Craiova - Capitală Europeană a Culturii 2021», Consiliul Judeţean Vâlcea va reabilita infrastructura către aşezămintele monahale din judeţ, precum şi către alte obiective turistice şi culturale. Totodată va reabilita obiectivele social culturale din patrimoniul judeţului Vâlcea. În acest sens, în funcţie de sursele de echilibrare aprobate prin legile bugetare anuale rămase disponibile şi în funcţie de gradul de încasare al veniturilor proprii ale bugetului judeţului Vâlcea peste nivelul programat, se vor constitui în fondul de rezervă bugetară sumele necesare suplimentării fondurilor la capitolul 67.02 «Cultură, recreere, religie», în valoare de 8.800.000 lei pentru perioada 2016 - 2021 şi aceeaşi sumă pentru anul 2021“, a precizat Gheorghe Păsat, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJ Vâlcea.
„Acest demers va încuraja turismul în toată zona Olteniei, căci turiştii nu vor veni numai în Craiova sau în judeţul Dolj. Vor veni, cu siguranţă, şi în Vâlcea pentru că au ce vedea. Acesta a fost motivul pentru care am fost de acord cu proiectul propus şi le urez colegilor de la Craiova succces cu nominalizarea, iar apoi să şi devină Capitală Culturală Europeană în 2021”, a precizat Doru Filip, consilier judeţean.
Pe lângă mănăstiri şi alte obiective turistice, Vâlcea are şi instituţii culturale care pot deveni un partener serios al capitalei Olteniei. Una dintre acestea este Teatrul Anton Pann. „Ca instituţie de spectacole ne dorim să participăm cu producţiile noastre sau prin găzduirea altor producţii în spaţiile pe care le avem la acest moment, care sperăm să-l trăim cu bucurie”, a precizat Adrian Roman, directorul Teatrului Anton Pann.
“Consiliul Judeţean Vâlcea a votat şi aprobat alocarea sumei de 4 milioane de euro reprezentând sprijin financiar suplimentar pentru susţinerea activităţilor culturale şi a proiectelor de infrastructură asumate în cadrul programului Capitală Culturală Europeană 2021. Şi la Vâlcea hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea voturilor exprimate. În numele Asociaţiei, le mulţumesc tuturor consilierilor judeţeni pentru că au înţeles necesitatea stringentă de a finanţa şi sprijini această candidatură. Acest program comunitar se adresează şi se desfăşoară în beneficiul tuturor oltenilor, locuitorii din fiecare judeţ al regiunii noastre se vor bucura de rezultatele desfăşurării lui”, a declarat Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021.

Statutul asociaţiei

Statutul asociaţiei cuprinde date referitoare la asociaţi, obiectivele asociaţiei, denumire, sediu, durată, patrimoniu iniţial, surse de venit, organele de conducere, de administrare şi control, drepturile şi obligaţiile asociaţiilor, modul de organizare şi funcţionare a organelor de conducere şi administrare ale asociaţiei, condiţiile de dizolvare şi lichidare a asociaţiei.
Asociaţia „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ a luat fiinţă în anul 2013, în scopul susţinerii candidaturii oraşului Craiova la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Responsabilii administrativi şi cei ai societăţii civile au înţeles faptul că eventuala nominalizare a oraşului Craiova la titlul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă o oportunitate unică pentru cetăţeni, pentru întregul oraş, dar şi pentru regiunea Oltenia. Obiectivele asociaţiei vizează: – organizarea de evenimente şi proiecte culturale cu caracter local, naţional şi internaţional care să susţină Programul „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“; – stabilirea şi dezvoltarea de parteneriate durabile între organizaţii/instituţii culturale din Craiova şi organizaţii cu profil cultural din Uniunea Europeană, pentru promovarea valorilor locale cu dimensiune europeană; – iniţierea şi dezvoltarea de proiecte culturale care să urmărească redarea circuitului cultural european al unor obiecte culturale locale; – punerea în valoare a caracterului pluricultural al municipiului Craiova prin conjugarea talentului artiştilor cu origini naţionale sau culturale diferite, dar care împărtăşesc puternice legături, dincolo de diferenţele identitare, ca simbol al armoniei şi stabilităţii; – susţinerea comunicării dintre operatorii culturali locali şi europeni prin implementarea de activităţi comune; – promovarea valorilor locale – personalităţi ale culturii autohtone cu dimensiune europeană şi punerea în valoare a patrimoniului arhitectural; – promovarea evenimentelor din cadrul Programului „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ în mass-media naţională şi atragerea de sprijin din partea tuturor factorilor interesaţi; – promovarea imaginii Programului „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ în ţară şi străinătate; – realizarea activităţii de atragere de fonduri necesare implementării şi promovării naţionale şi internaţionale a Programului „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“; – colaborarea cu orice alte instituţii, asociaţii, fundaţii, cluburi etc., în vederea promovării şi implementării Programului „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“; – contribuirea, ulterior derulării Programului „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“, la sustenabilitatea lui prin proiecte culturale în folosul comunităţii.
În urmă cu opt ani, un alt oraş din România, Sibiul, a fost ales Capitală Culturală Europeană, ceea ce a dus la dezvoltarea atât a judeţului, cât şi a zonelor limitrofe.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...