Economic

Investitorii nu au putut cumpăra câte acţiuni doreau la Oltchim

Acţiunile combinatului vâlcean au sărit cu 15%, limita maximă admisă, după revenirea la tranzacţionare

Acţiunile Oltchim Rm. Vâlcea au crescut, săptămâna trecută, pe bursă cu 15%, variaţia maximă permisă zilnic, pentru a doua şedinţă consecutiv, după ridicarea suspendării asupra tranzacţionării acţiunilor.
Titlurile combinatului chimic, care au fost blocate de la tranzacţionare timp de mai bine de doi ani şi jumătate odată cu intrarea în insolvenţă, au urcat imediat după deschiderea şedinţei la preţul de 0,405 lei/titlu, unde s-au păstrat până la închidere. Compania a ajuns astfel la o capitalizare de 139 milioane de lei, depăşind constructorul de elicoptere IAR Braşov (IARV).
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de aproape 140.000 de lei, pachetele fiind echivalente cu 0,1% din totalul capitalului Oltchim, în contextul în care ordinele de vânzare au „curs“ extrem de greu.
Sistemul bursei arăta la finalul săptămânii 1,2 milioane de ordine de cumpărare şi niciun ordin de vânzare, semn că raliul combinatului mai are combustibil să continue, după aproape trei ani în care acţiunile au fost „îngheţate“.
Tranzacţionarea acţiunilor a început de la cotaţia de 0,3070 lei/acţiune din data de 30 ianuarie 2013, referinţă la care capitalizarea bursieră era de 105,3 milioane de lei. Pentru cele 12 luni anterioare suspendării de la tranzacţionare, acţiunile OLT au un minus de 75%.

Cumperi cu gândul la privatizare sau vinzi de teama unui eşec?

Revenirea la tranzacţionare a acţiunilor Oltchim readuce în lumina reflectoarelor o companie care a stat în umbră aproape trei ani.
Acţiunile Oltchim (OLT) au revenit, săptămâna trecută, la tranzacţionare după doi ani şi opt luni de suspendare. Combinatul este în continuare în insolvenţă însă cum planul de reorganizare, acceptat de creditori şi confirmat de instanţă, a devenit definitiv săptămâna trecută, Bursa de Valori Bucureşti a permis reintrarea acţiunilor OLT în ringul bursier.


Cu o capitalizare de peste 100 milioane de lei, Oltchim a devenit astfel singura companie în insolvenţă tranzacţionată pe piaţa principală a bursei. Cum nici fondurile de pensii private şi nici fondurile mutuale nu au voie să investească în companii insolvente, cel mai probabil acţiunile Oltchim vor atrage interesul micilor investitori şi al fondurilor închise de investiţii cu apetit pentru risc. Free float-ul companiei, adică acţiunile disponibile la tranzacţionare, este de 12,8% din capital. Statul, prin Ministerul Economiei, deţine pachetul de control de 54%, iar grupul german PCC are aproape o treime din acţiuni.
Oltchim este încă în insolvenţă, dar într-o situaţie financiară mult mai bună decât acum doi ani.
Compania se află pe profit operaţional şi are un flux de numerar pozitiv din exploatare.
Administratorii Oltchim speră să vândă combinatul cu cel puţin 307 milioane de euro (1,36 mld. lei), potrivit planului de reorganizare aprobat de creditori şi confirmat de instanţă. Din această sumă, circa 230 mil. euro vor fi folosiţi pentru a stinge datoriile combinatului, astfel că activele productive ar fi evaluate la 77 milioane de euro (342 mil. lei).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...