COMUNICAT DE PRESĂ
Având în vedere publicarea în presă a raportului de control al ANAF, raport pe care societatea îl contestă în instanţă, precum şi preocuparea permanenta a CET Govora de a asigura transparenţa totală referitoare la activităţile sale comerciale, facem următoarele precizări:
I. Referitor la oportunitatea şi eficienţa atribuirii contractelor de asistenţă juridică, vă enumerăm în cele ce urmează în detaliu toate contractele de asistenţă juridică, precum şi efectele lor benefice asupra patrimoniului CET Govora
1. Contract cu Casa de Avocatură Sârbu şi Asociaţii – Contractul a fost încheiat în octombrie 2011. Pe parcursul derulării contractului, Casa de Avocaţi a reprezentat CET Govora în mai multe litigii, din care enumerăm pe cele mai importante:
a) - Bega Com SA
b) - KDF Energy SRL
c) - ANRE
a) - Detaliind, procesul cu Bega Com SA începuse încă din anul 2008, CET Govora având atunci ca avocat Casa de Avocatură Muşat şi Asociaţii. Obiectul dosarului l-a constituit cererea Bega Com SA privind daune interese asupra CET Govora în sumă de 6.4 milioane euro.
Trebuie precizat că, într-una din primele faze ale procesului, CET Govora pierduse în faţa Bega Com SA, societate ce avea ca avocaţi Casa de Avocatură Racoţi şi Asociaţii.
Riscurile pentru CET în faţa ipotezei de a pierde acest proces erau blocarea conturilor până la plata întregii sume pretinse de Bega Com SA şi implicit intrarea CET Govora în incapacitate de plată/ insolvenţă.
Odată cu preluarea dosarului de către Casa de Avocatură Sârbu şi Asociaţii, toate celelalte faze procesuale au fost câştigate de către CET Govora, instanţele dând în totalitate dreptate societăţii. Din acest punct de vedere, beneficiul adus societăţii prin evitarea acestei penalităţi, care era total nejustificată, a fost de aproximativ 6 milioane euro.
b) – Dosarul KDF Energy a fost încă de la primul termen susţinut în instanţă de către Casa de Avocatură Sârbu şi Asociaţii şi a fost câştigat de către CET Govora în toate fazele procesuale. Pentru a înţelege, precizăm că suma pe care CET Govora trebuia să o disloce din veniturile proprii în cazul în care ar fi pierdut acest proces era de 1.4 milioane ron. Pe cale de consecinţă, apreciem ca benefică colaborarea cu Casa de Avocatură Sârbu şi Asociaţii.
c) – Dosarul ANRE a fost început de către Casa de Avocatură Sârbu şi Asociaţii în parteneriat cu Casa de Avocaţi Dragne şi Asociaţii, ambele societăţi aducând pledoariile în favoarea CET Govora în faţa instanţelor de judecată. Ulterior, Casa de Avocatură Sârbu a rămas singurul avocat al CET Govora în acest proces. Precizăm, aşa cum am mai făcut-o şi în comunicatele de presă anterioare, că în dosarul ANRE, către CET Govora se imputa în mod nejustificat, suma exorbitantă de aproximativ 12 milioane de euro. Din acest punct de vedere, preocuparea conducerii este aceea de a asigura prin intermediul avocaţilor selectaţi cea mai bună apărare posibilă. De altfel, deşi dosarul nu este încheiat, Casa de Avocatură Sârbu şi Asociaţii a înregistrat deja un prim succes la Curtea Constituţională. Aici, soluţia obţinută prin profesionalismul avocaţilor de la această firmă este în favoarea CET Govora, constituind din acest moment premisele unui succes şi în fazele ulterioare ale dosarului până la instanţa finală. În situaţia în care CET Govora va câştiga acest proces, vom avea de recuperat suma ce a fost deja reţinută de către Transelectrica, la recomandarea ANRE, fapt ce ar îmbunătăţi considerabil indicatorii financiari ai societăţii.
Având în vedere aspectele succint enunţate mai sus, considerăm cu toată responsabilitatea că acest contract este în beneficiul societăţii şi a adus câştiguri patrimoniale evidente CET Govora. Contractul cu această firmă a fost aprobat de către AGA a CET Govora, Consiliul de Administraţie CET Govora, existând procese verbale în acest sens. Sumele alocate de-a lungul anilor pe acest contract se regăsesc detaliate explicit, anual, în Bugetele de Venituri şi Cheltuieli ale CET Govora, Bugete pe care Consiliul Judeţean Vâlcea le-a aprobat cu unanimitate de voturi întotdeauna.
2. Contractul cu Ţuca Zbârcea şi Asociaţii – CET Govora are contract de asistenţă juridică cu această casă de avocatură începând din anul 2009. Pe parcursul derulării contractului, Casa de Avocatură ne-a asigurat atât consultanţa juridică, cât şi reprezentarea în diverse litigii. Fără a se dori o enumerare exhaustivă, detaliem câteva speţe privind colaborarea cu CET Govora:
- Consultanţă juridică privind procesul de preluare a activelor minelor Berbeşti
- Consultanţă juridică privind posibilităţile recuperării creanţei deţinute de CET asupra USG Govora
- Redactare, susţinere protocol 2010 USG
- Redactare, susţinere protocol 2013 USG
- Consultanţă juridică privind riscurile majorărilor succesive de capital la USG
- Consultanţă juridicaă privind soluţiile CET Govora de conformare la obligaţiile de mediu
- Consultanţă juridică pe contracte cu parteneri străini la implementarea electrofiltre cazan 7
- Consultanţă juridică şi consiliere în evaluarea avantajelor şi riscurilor furnizării de energie electrică la Oltchim SA
- Consultanţă juridică în cazul procedurii de insolvenţă la Oltchim, evidenţiind strategiile de negociere
În anul 2013, cu suportul juridic de la Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, CET Govora a reuşit să evite practic intrarea în insolvenţa care ar fi urmat după ce Complexul Energetic Oltenia câştigase la Tribunalul Vâlcea în urma unei somaţii de plată imputarea plăţii imediate către CET Govora a sumei de 97 milioane ron. (hotărârea era deja executorie).
Prin profesionalismul avocaţilor acestei firme, s-a procedat la o cale de atac excepţională, respectiv cerere în anulare, care a fost câştigată de CET Govora, numai beneficiind de serviciile juridice ale Ţuca Zbârcea şi Asociaţii. Astfel a fost blocat demersul Complexului Energetic Oltenia pentru totdeauna, făcând posibilă negocierea ulterioară de preluare a minelor şi absorbţie a datoriei. Considerăm că evitarea insolvenţei în acel moment delicat pentru societate este unul dintre câştigurile evidente ale CET Govora în urma derulării acestei colaborări.
Contractul cu Casa de Avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii a fost aprobat în şedinţele AGA ale CET Govora şi ale Consiliului de Administraţie, existând procesele verbale de şedinţă în acest sens. An de an, sumele cuvenite pentru acest contract s-au regăsit în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli detaliate explicit, bugete pe care Consiliul Judeţean le-a aprobat cu unanimitate de voturi.
3 – Contractul cu Dragne şi Asociaţii – Obiectul contractului constă în asistenţa juridică în prima instanţă în procesul cu ANRE, complexitatea dosarului cu ANRE fiind detaliată mai sus. De asemenea, pe lângă asistenţa din acest dosar, Casa de Avocatură Dragne şi Asociaţii a oferit consiliere juridică CET Govora în cadrul procedurii de insolvenţă a Oltchimului, evidenţiind toate posibilităţile de negociere cu administratorul judiciar consiliind în identificarea şi evitarea riscurilor majore ce decurg din insolvenţa Oltchim SA, totodată au contribuit activ prin asistenţa acordată la poziţionarea CET Govora la masa credală, CET Govora fiind acceptată de societatea de insolvenţă a Oltchim SA ca şi a 5-a categorie de creditori, respectiv furnizor vital indispensabil.
Contractul cu Casa de Avocatură Dragne şi Asociaţii a fost aprobat în şedinţele AGA ale CET Govora şi a Consiliului de Administraţie, existând procesele verbale de şedinţă în acest sens. An de an, sumele cuvenite s-au regăsit în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli detaliate explicit, bugete pe care Consiliul Judeţean le-a aprobat cu unanimitate de voturi.
4 - Contractul cu Voinescu şi Asociaţii - Contractul a fost încheiat cu CET Govora în anul 2013, având ca obiect reprezentarea societăţii în mai multe litigii ce prezentau risc ridicat pentru societate.
Contractul cu Casa de Avocatură Voinescu şi Asociaţii a fost aprobat în şedinţele AGA ale CET Govora şi a Consiliului de Administraţie, existând procesele verbale de şedinţă în acest sens. An de an, sumele cuvenite s-au regăsit în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli detaliate explicit, bugete pe care Consiliul Judeţean le-a aprobat cu unanimitate de voturi.
În cadrul oficiului juridic CET Govora sunt încadrate 5 persoane pe funcţia de jurişti, aceştia reprezentând deja societatea în cele peste 400 de procese aflate pe rolul instanţelor în diverse faze procesuale cu asociaţiile de proprietari care înregistrează datorii. Tot ei sunt cei care asigură zilnic suportul juridic necesar corespondenţelor aferente activităţilor comerciale ale societăţii. Având în vedere această situaţie, considerăm cu toată responsabilitatea că societatea ar fi fost pusă în pericol în măsura în care speţele detaliate mai sus nu ar fi beneficiat de asistenţa juridică a firmelor de avocatură.
Totodată, conducerea executivă a CET Govora a respectat întocmai în cadrul procedurilor de achiziţie prevederile OUG 26/2012 care dau dreptul la astfel de achiziţii în situaţiile temeinic justificate cu aprobarea şi mandatarea reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale în organele de conducere ale acestora de către cei care deţin integral sau majoritar capitalul social al societăţii, în speţă AGA a CET Govora, care deţine contract de mandat de la Consiliul Judeţean Vâlcea, unitatea administrativ-teritorială ce deţine integral societatea CET Govora.
În toate situaţiile de acest gen, conducerea executivă a CET Govora a obţinut aprobarea reprezentantului acţionarului, respectiv aprobarea AGA a CET Govora, chiar mai mult decât atât obţinându-se şi aprobarea Consiliului de Administraţie a CET Govora. Procedura de aprobare prevăzută de Ordonanţa OUG 26/2012 nu prevede în niciun caz şi nicio situaţie obţinerea aprobării pentru semnarea contractelor de la membrii Consiliului Judeţean, legea evidenţiind foarte clar la articolulu 1 alineatul 3 obligaţia deţinerii aprobării reprezentantului Consiliului Judeţean în Consiliul de Administraţie al CET Govora, care este organul de conducere al societăţii.
Opiniile vehiculate în presă cum că contractele ar fi trebuit expres aprobate în Consiliul Judeţean de către consilierii judeţeni prin vot politic, ar duce per a extenso la ideea că, în cazul societăţilor deţinute de exemplu de Ministerul Economiei, aprobarea semnării contractelor de asistenţă juridică ar da-o chiar ministrul ca şi ordonator de credite, ceea ce este un nonsens. Şi în cazul a astfel de societăţi deţinute de Ministerul Economiei, de exemplu, aprobarea este obţinută de la AGA care la momentul numirii a primit mandatarea pentru astfel de situaţii.
II – Referitor la declaraţiile anumitor persoane publice, declaraţii care au fost preluate şi de o parte a media, cum că societatea ar fi plătit în mod neeconomic contracte de publicitate către presă, dorim să facem câteva precizări, pe care le considerăm absolut necesare.
Contractele de publicitate fac parte din strategia de marketing a societăţii. Conducerea CET Govora consideră că este absolut necesară alocarea de bugete pentru promovarea imaginii societăţii în rândul clienţilor, furnizorilor, finanţatorilor şi tuturor colaboratorilor societăţii. La nivel naţional, în politica de bussines, bugetele de marketing - publicitate se situează, de obicei, între minim 1% şi pot merge chiar şi până la 10% din cifra de afaceri a societăţii, media de 4-5% fiind utilizată majoritar. Din acest punct de vedere, bugetul CET Govora de publicitate a fost unul bine drămuit, el situându-se în anul 2014, spre exemplu, undeva la 0.03% din cifra de afaceri. Privind oportunitatea deciziei de a aloca astfel acest buget, cu toţii ştim faptul că au existat numeroase păreri, mai mult sau mai puţin avizate, care au propagat la nivel local în diverse medii, idea că intrarea în insolvenţă a Oltchim SA va urma în mod inevitabil intrarea în insolvenţă a CET Govora. Riscul propagării acestui mesaj fals, ce ar fi avut un impact direct asupra populaţiei municipiului prin debranşarea masivă de la sistemul centralizat de termoficare, fapt ce ne-ar fi afectat profund.
În acelaşi timp, diversele societăţi care prestează servicii pentru CET Govora şi deţin creanţe asupra societăţii ar fi putut solicita plata urgentă şi integrală a debitelor către aceste societăţi, situaţie ce ne-ar fi expus unui risc major de intrare în incapacitate de plată. Prin alocarea bugetului de publicitate-marketing, societatea a reuşit transmiterea prin media a mesajelor corecte şi a situaţiei reale a CET Govora şi a evitat propagarea de informaţii neadevărate de natură să aducă prejudicii finanicare şi de imagine societăţii.
Ca argument suplimentar stă faptul că gradul de încasare de la populaţie nu a înregistrat scăderi semnificative pe parcursul acestei perioade, el situându-se la cota de 97%. Folosim această ocazie pentru a mulţumi tuturor prestatorilor de servicii din acest domeniu, care, în mod profesionist şi onorabil, au promovat imaginea CET Govora atât de corect.
Desigur că în cadrul contractelor de publicitate CET Govora are posibilitatea de a publica anunţuri, cât şi casete publicitare, în funcţie de situaţiile impuse, dar nicidecum obiectul şi scopul contractelor nu s-ar putea vreodată reduce la asta, aşa cum afirmă anumite publicaţii.
Precizăm că toate sumele ce au fost alocate pentru marketing – publicitate s-au regăsit, an de an, în Bugetele de Venituri şi Cheltuieli în mod special evidenţiate şi au fost aprobate de Consiliul Judeţean Vâlcea cu unanimitate de voturi.
În încheiere, cu atât mai mult nu pot fi argumentate astfel de luări de poziţie cu cât aceleaşi documente care sunt invocate de către o parte a media în sprijinirea acestor afirmaţii tendenţioase au fost deja repetat verificate de către Camera de Conturi a judeţului Vâlcea, care a confirmat legalitatea acestora prin raportarea lor la dispoziţiile legale în vigoare.
Orice altă abordare în contextul lămuririlor de mai sus o considerăm total abuzivă şi de natură a destabiliza societatea, rezervându-ne dreptul de sesiza aceste abuzuri oraganelor abilitate.
Vă informăm pe această cale că CET Govora a decis înfiinţarea unui birou de presă cu scopul unei mai bune comunicări şi informări a dumneavoastră şi a cititorilor dumneavoastră. Acest departament va monitoriza permanent toate apariţiile din spaţiul public despre CET Govora şi vă va sta la dispoziţie cu toate informaţiile necesare pentru a evita, pe viitor, orice speculaţii care ne afectează grav imaginea şi stabilitatea şi ne produc pierderi.
Vă asiguram că, conducerea CET Govora împreună cu AGA CET Govora, cât şi Consiliul de Administraţie CET Govora au realizat o bună gestiune economico-financiară a patrimoniului societăţii prin asigurarea legalităţii şi eficienţei alocării Bugetelor de Venituri şi Cheltuieli.
Director General, Doru Constantin
Raport ANAF vs CET Govora 2015
Descărcăţi aici documentul.
Nota explicativă Mihai Bălan
Descărcăţi aici documentul.
Nota explicativă Doru Constantin
Descărcăţi aici documentul.
Demisie Mihai Bălan din CA al CET Govora SA
Descărcăţi aici documentul.