Eveniment

Workshop despre energia nucleară, la Rm. Vâlcea

Noile descoperiri în domeniul energiei nucleare, dar şi stadiul lucrărilor de la instalaţia pilot de separare a tritiului şi deuterilului, tehnologie ce va fi introdusă la reactoarele nucleare de la Cernavodă, au fost principalele teme de dezbatere a celei de a VII-a ediţii a workshop-ului Managementul Tritului desfăşurat la Râmnicu Vâlcea, în organizarea Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea Lucrările acestui atelier s-au deschis vineri, 25 septembrie, participanţi fiind cercetători din lumea întreagă, interesaţi să afle ce s-a mai realizat în domeniul tritiului, a managementului acestuia, precum şi a tehnologiilor şi proceselor de separare aferente. Ceea ce şi-au propus organizatorii când au iniţiat acest workshop a fost să împărtăşească şi să se consulte cu colegii din lumea întreagă asupra direcţiilor de vârf ale cercetării şi dezvoltării tehnologice, cu un impact major asupra programului nuclear naţional - fisiunea şi fuziunea nucleară. Institutul din Râmnicu Vâlcea este angrenat de câţiva ani în dezvoltarea unei tehnologii de detritiere a apei grele utilizată ca moderator la reactoarele nucleare de la Cernavodă şi este direct interesat să afle noutăţile din domeniu. “Staff-ul acestei instalaţii este implicat în realizarea unui proiect de mare anvergură şi anume proiectul de construcţie a instalaţiei de detritiere a apei grele care va fi amplasată la Cernavodă pe platforma reactoarelor nucleare 1 şi 2, cele care sunt în funcţiune în prezent. În cadrul acestei comunicări ştiinţifice au fost prezentate o serie de date experimentale, fiind prezenţi o serie de parteneri din ţară şi din străinătate cu care colaborăm în acest proiect, o componentă complexă a programului nuclear al României”, a precizat Vasile Stanciu, director ştiinţific în cadul ICSI Rm. Vâlcea.


Organizat o dată la doi ani, workshop-ul institutului de cercetare vâlcean a ajuns anul acesta la ediţia a VII-a, participarea fiind din ce în ce mai numeroasă. Oaspeţi de seamnă au fost de data aceasta partenerii chinezi ai institutului care s-au arătat dornici să dezvolte şi alte proiecte în România. „Cu partenerii noştri de la Shanghai Institue of Applied Physics am semnat anul trecut un acord de colaborare pe o perioadă de cinci ani. Din partea institutului au venit trei reprezentanţi să ne prezinte preocupările lor în domeniu şi să stabilim noi elemente de mutual interes”, a apreciazat Gheorghe Ioniţă, preşedintele Consiliului de Administraţie al ICSI Râmnicu Vâlcea.
Workshop-ul organizat de către ICSI Rm. Vâlcea reprezintă singura manifestare ştiinţifică de interes naţional în domeniul tritiului, fiind susţinut de existenţa în cadrul ICSI Rm. Vâlcea a Instalaţiei Pilot Experimentală pentru separarea tritiului şi deuteriului, obiectiv de interes naţional, a cărei tehnologie va fi aplicată la Cernavoadă, cel mai probabil, începând cu anul 2021.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...