Consiliul Judeţean Vâlcea vrea să modifice, în şedinţa de miercuri, 30 septembrie 2015, statutul SC CET Govora SA în sensul schimbării sistemului de administrare al societăţii de la sistemul unitar la cel dualist, pentru o mai bună transparenţă.
După modelul societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat din subordinea Ministerului Energiei sau al Ministerului Energiei şi Comerţului, SC CET Govora va fi administrată în sistem dualist, prin Directorat şi Consiliu de Supraveghere.
Astfel, Consiliul de Supraveghere va fi format din 7 membri, care nu pot fi membri ai Directoratului. Conducerea CET Govora va fi asigurată de Directoratul societăţii compus din maxim 5 membri. Membrii Directoratului sunt numiţi de Consiliul de Supraveghere pe o perioadă de cel mult patru ani. Preşedintele Directoratului va fi şi Directorul General Executiv al societăţii.
În şedinţa CJ de miercuri, 30 septembrie 2015, vor fi desemnaţi primii membri ai Consiliului de supraveghere, pe o perioadă ce nu poate depăşi 2 ani, durata mandatului acestora fiind provizorie, până la desemnarea membrilor Consiliului de supraveghere potrivit legii.
Remus Petrescu, reprezentantul acţionarului unic Judeţul Vâlcea în Adunarea Generală a Acţionarilor la Societatea „CET Govora” S.A. Râmnicu Vâlcea, va fi mandatat să constate încetarea de drept a mandatului membrilor Consiliului de Administraţie al CET Govora. CET GOVORA SA s-a înfiinţat prin reorganizarea fostei Regii Autonome de Electricitate (RENEL), în baza HG 759/1997, cu preluarea integrală a patrimoniului Filialei Electrocentrale Govora. C.E.T. GOVORA SA are un capital social de 51.684.111,75 lei reprezentând contravaloarea a 9.920.175 acţiuni cu o valoare nominală de 5,21 lei/acţiune -capital subscris şi vărsat în întregime de statul român.
Drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar unic al judeţului Vâlcea se exercită de către Consililul Judeţean Vâlcea, în conformitate cu HG 1005/2002. C.E.T. GOVORA S.A. este societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat, are obiect principal de activitate: „Furnizarea de abur şi aer condiţionat”, cod CAEN: 3530 şi „Producerea de energie electrică”, cod CAEN: 3511. Obiectul de activitate al C.E.T. GOVORA SA este producţia de energie termică şi energie electrică precum şi efectuarea de acte de comerţ în legătură cu obiectul de activitate. Societatea desfăşoară şi alte activităţi decât cea care constituie serviciul public de interes economic general şi anume efectuează compensări în vederea recuperării creanţelor de la anumiţi clienţi, practicând refacturări de mărfuri, care reprezintă venituri din vânzări de mărfuri.
C.E.T. Govora este centrală de cogenerare energie electrică şi termică şi are următoarele capacităţi de producţie:
- 270 Gcal/h putere termică la sursă şi 205 Gcal/h capacitate de transport; 485 t/h abur industrial la 13 bar;
- 200 MW putere instalată energie electrică.
C.E.T. GOVORA SA are în administrare patrimoniul UAT constând din: centrală electrică de termoficare şi deţine în administrare sistemul de termoficare industrială al platformei Govora şi sistemul de termoficare urbană al municipiului Rm. Vâlcea, format din: reţele primare de transport, 37 puncte termice concesionate de la Primăria Rm. Vâlcea, precum şi reţelele de distributie secundară apă caldă.
C.E.T. GOVORA S.A. a fost concepută de la înfiinţare să funcţioneze în sistem integrat cu SC OLTCIM SA şi CIECH - Uzinele Sodice Govora pentru furnizarea de abur tehnologic. CET GOVORA este centrală de cogenerare (proces tehnologic de producere simultană, în aceeaşi locaţie şi cu un singur agregat, a energiei electrice - folosită la alimentarea diverselor echipamente, precum şi a energiei termice - utilizate sub formă de abur tehnologic, apă caldă sau căldură. Mai precis, prin cogenerare, energia termică reziduală rămasă în urma procesului de producere a energiei electrice, este utilizată pentru încălzire sau pentru alimentarea altor procese tehnologice), energie electrică şi energie termică. În acest moment, activitatea societăţii este condusă de Consiliul de Administraţie numit prin Hotărârea AGA nr. 2/20.01.2015, ce are următoarea componenţă:
Sorin Fodoreanu - preşedinte,
Mihai Bălan - membru,
Jean Decuseară - membru,
Luiza Popică - membru,
Eftimie Ghermac - membru,
Dragoşi Constantinescu - membru,
Laurenţiu Nicolae Cazan - membru.
Reprezentantul Consiliului Judeţean Vâlcea în Adunarea Generală a Acţionarilor este Remus Petrescu.
CET GOVORA SA deţine titluri de participare la:
CIECH - Uzinele Sodice Govora, ca urmare a conversiei în acţiuni a unei creanţe în anul 2007- 7.943.853 acţiuni în valoare de 1.985.963,25 lei, ceea ce reprezintă 5,46974% din capitalul social al US Govora; PRELCET S.A. - 596.000 lei, respectiv 5.960.000 acţiuni la o valoare de 0,1 lei/acţiune (adică 99,34 % din capitalul social); SERVCET S.A. - 590.040 lei, respectiv 5.904.000 acţiuni la o valoare de 0.01 lei/acţiune (98,4 %din capitalul social); VILCET ENERGY S.R.L., unde CET GOVORA S.A. este proprietarul tuturor părţilor sociale, în calitate de unic acţionar.
Cele doua societăţi PRELCET SA şi SERVCET S.A, la care CET GOVORA SA este acţionar majoritar, au fost înfiinţate prin externalizarea celor două activităţi, măsură ce a fost luată prin Programul de restructurare pentru anul 2008.
VILCET ENERGY S.R.L. a fost înfiinţată în iunie 2010 de către CET Govora S.A. în scopul de a construi o nouă centrală de cogenerare care să utilizeze gaze naturale, bazată pe tehnologia turbinelor cu gaze, în cadrul amplasamentului CET Govora S.A.