Special

Mască de bronz de origine dacică, din colecţia privată a lui Ceauşescu, în patrimoniul Muzeului Judeţean Vâlcea

Piesa arheologică a fost descoperită în urmă cu 37 de ani de Dumitru Berciu în situl de la Ocniţa şi, mai bine de 10 ani, a stat în vestibulul vilei lui Nicolae Ceauşescu

Masca mortuară din bronz de origine dacică este acum una din piesele de rezistenţă ale colecţiei Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, fiind unicat în Europa. Valoarea ei este inestimabilă, iar povestea care o însoţeşte este impresionantă. Descoperită în 1978 în situl arheologic de la Ocniţa, masca, realizată din foiţă de bronz cu o grosime de 2 mm, a stat mai bine de 10 ani în casa în care a locuit dictatorul Nicolae Ceauşescu. Acesta a fost atât de impresionat de ea încât şi-a dorit-o în colecţia proprie, în detrimentul publicului larg, privat astfel de unul dintre cele mai interesante şi originale obiecte de pe vremea dacilor descoperite în România.

„Renumitul arheolog şi cercetător Dumitru Berciu a descoperit-o în timpul săpăturilor de la Ocniţa, în Cetatea 1, într-o cameră subterană. Ea reprezintă o zeitate locală. Este o copie după zeităţile romane ale războiului sau dacă nu greceşti. După ce a descoperit-o, cercetătorul a dus-o la Institutul de Arheologie din Bucureşti, unde a făcut furori. Nicolae Ceauşescu a auzit de ea şi a venit s-o vadă, dar, mai mult decât atât, a sechestrat-o şi a atârnat-o în vestibulul din vila din Bucureşti în care a locuit”, spune Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea.
Anii în care a stat în vila lui Ceauşescu şi-au pus vizibil amprenta pe mască. Într-o stare avansată de degradare, aceasta a revenit la Vâlcea abia după revoluţia din 1989. Arheologii vâlceni de la Muzeul Judeţean au avut nevoie de ceva vreme să o readucă în starea iniţială, însă acum, chiar după 25 de ani de când stă expusă în muzeu, starea ei este excelentă. Atât de bine s-a păstrat încât vizitatorilor le vine greu să creadă că ea are o vechime de câteva milenii. „Piesa a fost adusă de la Bucureşti într-o stare avansată de degradare pentru că nu a fost păstrată în condiţii optime. Se ştie că, în parametrii largi, temperatura trebuie să oscileze între 18 şi 22 de grade, iar umiditatea nu trebuie să depăşească 60-65 la sută. Numai într-un muzeu, o astfel de piesă poate să reziste pentru că, fiind făcută din bronz, interacţionează destul de dur cu umiditatea de aer. La ora actuală, ea este păstrată în condiţii optime în muzeul de la Râmnicu Vâlcea”, a mai adăugat directorul Tulugea. Masca de bronz face parte din categoria tezaur naţional şi poate fi admirată în colecţia permanentă a Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...