Eveniment

Paranghelie fără strălucire la sărbătoarea romilor de la Costeşti

Sărbătoarea tradiţională a romilor de la Costeşti a fost un fiasco anul acesta. Spre deosebire de alţi ani, numărul romilor căldărari care au fost prezenţi la sărbătoarea lor tradiţională a fost extrem de mic. Criza financiară, dar şi teama că Fiscul le-ar putea confisca bogăţiile ce cu mândrie le etalau la fiecare întâlnire, i-au determinat pe mulţi să stea acasă. Acasă au rămas şi reprezentanţii Casei Regale Cioabă, care au lipsit pentru prima dată în cei mai bine de 30 de ani care au trecut de când Regele Ion Cioabă a instituit această sărbătoare.
Mesele îmbelşugate nu au lipsit nici în acest an, dar romii prezenţi nu păreau prea dornici să petreacă. Au venit cu maşini scumpe şi nu au ezitat să îşi etaleze bogaţia, dar recunosc că au prins un pic de teamă de când inspectorii Fiscului au anunţat că le vor verifica averile. „Din cauza ANAF-ului nu mai vine ţiganii ca odinioară la Costeşti. A dat ANAF-ul în ei şi s-au speriat. Ar fi bine să ne mai lase în pace că, uite, nu mai vine nimeni. E terenul liber aici în faţă, că nu mai vine ţiganii, că le e teamă”, spune unul dintre bulibaşele prezente cu tot neamul. Altul, în apropiere, spune că din cauza regelui Cioabă nu au mai venit aşa de mulţi romi să petreacă. Însuşi regele Dorin Cioabă a lipsit, prin târg umbând zvonul că acesta ar fi nemulţumit că sărbătoarea de la Costeşti s-a transformat în bâlci şi nu îi mai reprezintă. Ba chiar, de câţiva ani, vin mai mulţi români decât ţigani, iar sărbătoarea lor tradiţională şi-a pierdut din semnificaţie.
Întâlnirea anuală de la Costeşti este o tradiţie veche de peste 30 de ani a romilor căldărari. Iniţial, ea a pornit de la povestea unui bulibaşă bătrân din Gorj, care ar fi murit împăcat după ce s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mânăstirea Bistriţa. Cel care a dat însă amploarea de astăzi sărbătorii romilor a fost regele Ion Cioabă care a dorit să le ofere astfel romilor din toată ţara un bun prilej să se întâlnească, să vorbească despre afaceri, să îşi arate bogăţia şi să îşi scoată în lume fetele de măritat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...