În urma articolului “Dinozaurii din organigrama CJ Vâlcea continuă să câştige ilegal salarii grase”, publicat pe 28 iulie 2015 de săptămânalul regional “Săptămâna în Oltenia”, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, a precizat că a iniţiat un demers către Consiliul Judeţean Vâlcea în vederea analizei aspectelor semnalate şi dispunerii măsurilor legale, iar în cazul refuzului autorităţilor şi instituţiilor publice de a aplica prevederile legale în domeniul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici, Agenţia are legitimare procesuală activă şi poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, în termenele şi condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, angajaţii care îndeplinesc de ceva vreme criteriile pensionării, dar continuă să încaseze salarii de bază de peste 3.000 de lei (30 de milioane de lei vechi), la care se adaugă diferite sporuri sau indemnizaţii, vor fi verificaţi în următoarea perioadă de ANFP.
“Situaţiile de încetare a raporturilor de serviciu ale funcţionarilor sunt reglementate prin lege organică, fiind reglementări cu caracter special, condiţii în care rezultă că aceste norme legale trebuie aplicate întocmai, astfel cum sunt prevăzute. Potrivit art. 98 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportul de serviciu al funcţionarilor publici încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Potrivit alineatului (2) al aceluiaşi articol, constatarea cazului de încetare de drept a raportului de serviciu se face, în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică. Prin urmare, în situaţia îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, autoritatea publică are obligaţia să dispună încetarea de drept a raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 188/1999 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere că legislaţia specifică domeniului funcţiei publice nu prevede derogări de la aceste norme exprese. Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea dispoziţiilor legale anterior invocate, autorităţile şi instituţiile publice având obligaţia să le aplice astfel cum sunt prevăzute de acest act normativ”, se arată în adresa trimisă publicaţiei “Săptămâna în Oltenia” de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
CJ Vâlcea, sub lupa Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici
“În condiţiile art. 22 alin. (2) lit. c) din Statutul funcţionarilor publici, care îi conferă atribuţii de monitorizare şi control a modului de aplicare a legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, Agenţia a iniţiat un demers către Consiliul Judeţean Vâlcea în vederea analizei aspectelor semnalate şi dispunerii măsurilor legale. Precizăm că în temeiul art. 22 alin. (3) lit. b) din actul normativ anterior invocat, în cazul refuzului autorităţilor şi instituţiilor publice de a aplica prevederile legale în domeniul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici are legitimare procesuală activă şi poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, în termenele şi condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat pentru “Săptămâna în Oltenia” Jozsef Birtalan, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.