Elevii liceului din Călimăneşti au început noul an şcolar, ca şi în anii anteriori, în spaţiul restrâns din corpul B al liceului unde au fost îngrămădiţi de şapte ani, dar autorităţile locale şi cei din conducerea şcolii promit că în aproximativ o lună cursurile şcolare se vor putea ţine şi în vechiul sediu al şcolii, modernizat şi la standarde europene acum. „Cred că în maxim o lună ne vom putea muta în corpul nou al clădirii liceului. Reprezentanţii Primăriei din Călimăneşti au făcut toate eforturile ca să putem începe mai devreme, termenul de finalizare al lucrărilor fiind decembrie 2015. Până atunci, vom ţine cursurile în corpul B al clădirii, cum am făcut şi până acum. Spre deosebire de anii trecuţi, am făcut toate eforturile şi nu îi vom mai duce pe copii la şcoala de la Jiblea. Noul corp arată foarte bine şi eu sunt mulţumit de ritmul şi de modul în care s-a lucrat. Mai este foarte puţin de finisat în interior şi cât de curând ne vom putea relua activitatea didactică în vechiul sediu al instituţiei noastre”, spune Sorin Popa, director Grup Şcolar Economic şi Administrativ Călimăneşti.
Un vis devenit realitate după şapte ani
În prezent, lucările la campusul şcolar de la Călimăneşti sunt realizate în proporţie de 95 la sută, dau asigurări autorităţile locale. Ar mai fi de realizat mici lucrări în interiorul şcolii şi sala de sport, care e făcută doar pe jumătate. Unitatea şcolară din Călimăneşti a intrat în renovare în 2007, visul conducerii şcolii şi cea a administraţiei locale fiind să realizeze la Călimăneşti un modern campus şcolar cu fonduri de la Ministerul Educaţiei, prin programul guvernamental „Campusuri şcolare”. Vechea clădire în care funcţiona liceul a fost demolată aproape în totalitate, dar, în lipsa fondurilor, care veneau destul de greu de la Ministerul Educaţiei, lucrările au avansat greu, ba chiar au stagnat o bună perioadă de timp. Anul trecut, însă, acestea au fost reluate. „A fost visul nostru de modernizare a învăţământului profesional şi tehnic încă din perioada programului PHARE şi care, iată, în sfârşit prinde contur, devine realitate. Instituţia noastră de învăţământ va beneficia de cel mai modern campus de formare profesională din judeţ, din regiunea Sud-Vest Oltenia şi, îndrăznesc chiar să spun, din ţară. Anii aceştia de aşteptare au fost un test pentru noi, dar ceea ce este important este că finanţarea a fost deschisă, partea de construcţii montaj a fost respectată aşa cum a fost concepută în proiectul tehnic iniţial şi am reuşit să rezolvăm, pe parcursul anilor şcolari, şi problema dotărilor tehnice”, a adăugat Gheorghe Lazăr, fostul director al Liceului, cel pe vremea căruia a început transformarea liceului în campus şcolar.
Vor să redevină cel mai bun liceu de turism din ţară
Proiectul iniţial prevedea mărirea clădirii în care funcţiona şcoala prin adăugarea unei mansarde şi a unui corp nou de clădire în care să realizeze o bibliotecă virtuală. De asemenea, se dorea construirea unei săli noi de sport, a unui cămin şcolar cu garsoniere, dar şi a unui bloc de locuinţe. Acestea ar fi trebuit finalizate în 2009, dar, din cauza tergiversărilor şi din lipsa fondurilor, acestea nu au putut fi terminate în timp util, motiv pentru care şcoala a avut mult de suferit. Din 2007 şi până acum, numărul elevilor a scăzut dramatic, astfel că în prezent la Călimăneşti mai învaţă aproximativ 350 de elevi, din cei peste 700 cât erau atunci când s-a început renovarea. Autorităţile speră însă că, odată cu redeschiderea vechiului sediu, unitatea şcolară îşi va recăpăta statutul de odinioară de cel mai bun liceu de turism din ţară. „Elevii vor învăţa în sfârşit într-o şcoală decentă, într-o şcoală care să crească înteresul pentru liceul nostru, care, până mai ieri, era un brand naţional în ceea ce priveşte pregătirea elevilor pentru turism. Călimăneştiul este un oraş eminamente turistic, un oraş în care infrastructura turistică se dezvoltă în fiecare zi, se construiesc pensiuni noi şi hoteluri, unde creşte numărul piscinelor şi locurilor de agrement şi, deci, este nevoie de personal calificat şi cât mai mult. Ne-am bucura însă să fie cât mai mulţi dintre elevii de la Călimăneşti care să lucreze pe această ramură, în toată ţara, nu doar în Vâlcea”, a precizat Vasile Scârlea, viceprimarul oraşului Călimăneşti.