Eveniment

Şomerii vâlceni, neinteresaţi să culeagă căpşuni pe plantaţiile din Spania

Rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii august este de 5,54%, mai mică cu 0,72 pp faţă de cea din luna iulie a anului 2015

Deşi în Vâlcea rata şomajului este printre cele mai mari din ţară, iar cei mai mulţi şomeri provin din mediul rural şi sunt tineri între 18 şi 25 de ani şi persoane cu vârsta între 40 şi 49 de ani, vâlcenii fără loc de muncă nu se mai îngrămădesc să devină căpşunari în Spania.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea a anunţat încă de la mijlocul lunii august a acestui an că angajatorii spanioli din domeniul agricol sunt interesaţi de forţa de muncă din Vâlcea, însă şomerii din judeţ nu par interesaţi de aceste locuri de muncă. În total, spaniolii au venit cu o ofertă de 800 de locuri de muncă la cules de căpşuni, dar până acum foarte puţin vâlceni s-au arătat interesaţi, chiar dacă salariul este de 40 de euro pe zi, iar recrutarea se va face prin AJOFM Vâlcea. Motivele pentru care vâlcenii ezită să meargă la cules de căpşuni în Spania ţin mai mult de dorinţa celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă de a încerca să găsească un job în ţară, lângă familie. Cei interesaţi însă să muncească în domeniul agricol în Spania se pot înscrie la AJOFM Vâlcea.

Condiţia pentru a fi selectaţi este ca doritorii să aibă vârsta între 18 şi 40 de ani. Selecţia va avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie 2016. Durata contractului de muncă este de aproximativ trei luni, data estimată de angajare fiind 15 februarie 2016. Vâlcenii selectaţi vor munci şase ore şi jumătate pe zi şi vor avea liber o singură zi pe săptămână. Cazarea şi transportul sunt asigurate de angajator, dar vor fi decontate din salariul muncitorilor.
Vestea bună este însă că rata şomajului este în scădere în Vâlcea. Conducerea AJOFM Vâlcea a anunţat că la sfârşitul lunii august aceasta a fost de 5,54%, mai mică cu 0,72 pp faţă de cea din luna iulie a anului 2015 şi cu 0,08 pp faţă de cea din luna august 2014. În total, luna trecută, în Vâlcea, s-au înregistrat 9.875 de şomeri, în scădere cu 1.283 persoane faţă de luna iulie 2015. Dintre aceştia, 4.063 persoane au fost indemnizate şi 5.812 neindemnizate. Referitor la structura şomajului pe grupe de vârstă, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat în categoria de vârstă sub 25 ani, respectiv 3.072 persoane şi 40-49 ani (2.477 persoane). În funcţie de nivelul de instruire, oferta de forţă de muncă se prezintă astfel: 52,52 la sută sunt persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 41,29 la sută - şomeri cu nivel de instruire liceal şi postliceal şi 6, 19 la sută - şomerii cu nivel de instruire universitar. După durata şomajului, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat în categoria 1-3 luni (4.070 persoane) şi 3-6 luni (2.101 persoane).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...