Sub Lupă

Prefectura Vâlcea refuză să descurce iţele în cazul retrocedării ilegale a Munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu

Dumitru Cornoiu, nu doreşte să-i supere în vreun fel pe cei care au condus instituţia în urmă cu nouă ani, prin anularea titlurilor de proprietate emise pentru 1.200 de hectare de teren

Prefectul Dumitru Cornoiu refuză să intervină în cazul retrocedărilor ilegale a Munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu, pentru a limita eventualele prejudicii aduse Statului Român, deşi i s-a cerut în mod expres acest lucru, iar Tribunalul Vâlcea a dispus restabilirea situaţiei anterioare reconstituirii dreptului de proprietate în cei trei munţi, în baza unor înscrisuri false.
În 2006, Prefectura Vâlcea a emis titlurile de proprietate pentru o suprafaţă de circa 1.200 de hectare din Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, în baza unor procese verbale de punere în posesie eliberate de comisiile locale de fond funciar din Voineasa şi Mălaia. Procurorii DNA au arătat în instanţă că retrocedarea celor trei munţi a fost ilegală întrucât o parte din înscrisurile care au stat la baza reconstituirii au fost „fabricate” de Gicu Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, şi oamenii de afaceri craioveni Mircea Basarabă şi Dan Mihai Petrulian.

Prin sentinţa nr. 57/2015, pronunţată în dosarul 1043/90/2012, dosar ce a avut ca obiect folosirea de înscrisuri falsificate pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere din munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, Gheorghe Deaconeasa a fost condamnat la 10 ani de închisoare, Mircea Basarabă a primit 9 ani de închisoare, iar Dan Mihai Radulian la 5 ani şi 8 luni de închisoare. În aceeaşi sentinţă penală, prima instanţă a dispus şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor. Potrivit legii, pentru limitarea eventualelor prejudicii aduse statului român prin retrocedarea ilegală a celor trei munţi, nulitatea actelor de reconstituire este de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun şi poate fi invocată de primar, prefect, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, dar şi de alte persoane care justifică un interes legitim.

Prefectul, sesizat cu privire la atribuirile ilegale din Puru, Galbenu şi Petrimanu

În urma sentinţei penale dată de instanţa de fond, prefectul Dumitru Cornoiu a fost sesizat cu privire la atribuirile ilegale din Puru, Galbenu şi Petrimanu, de către juriştii Direcţiei Silvice Vâlcea, care-i solicitau totodată să promoveze o acţiune în instanţă pentru constatarea nulităţii absolute a proceselor verbale de punere în posesie nr. 4/27.07.2006, 5/27.07.2006, 768/31.07.2006, 769/ 31.07.2006, emise de către comisiile de fond funciar din Voineasa şi Mălaia. De asemenea, Direcţia Silvică a cerut Prefecturii Vâlcea să invoce în instanţă nulitatea hotătârilor nr. 562 şi 563, emise în 2006 de Comsia Judeţeană de Fond Funciar, al cărui preşedinte este nimeni altul decât prefectul.
Actualul şef al Prefecturii Vâlcea, Dumitru Cornoiu, nu doreşte să-i supere în vreun fel pe cei care au condus instituţia în urmă cu nouă ani, prin anularea titlurilor de proprietate emise pentru suprafaţa de 1.200 de hectare de teren din cei trei munţi, şi nici nu se înghesuie să răspundă măcar în scris solicitării primite cu privire la atribuirile ilegale din cei trei munţi.

Direcţia Silvică a cerut anularea titlurilor de proprietate

Urmare a lipsei de implicare de care dă dovadă Instituţia Prefectului condusă în prezent de către Dumitru Cornoiu, juriştii Direcţiei Silvice au făcut ceea ce trebuia să facă omologii din Prefectură. Avocaţii Romsilva cer instanţei să constate că validarea actelor de proprietate asupra celor trei munţi s-a făcut cu încălcarea legilor fondului funciar şi să dispună nulitatea absolută a mai multor hotărâri aprobate de Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, dar şi a proceselor verbale de punere în posesie emise de comisiile locale din Voineasa şi Mălaia. De asemenea, Romsilva cere, expres, să se constate nulitatea tuturor titlurilor de proprietate ce au decurs din aceste documente de proprietate eliberate în iulie şi august 2006 pentru munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu. Dosarul este pe rolul Judecătoriei Brezoi şi va avea un prim termen de judecată în această lună. Acţiunea Romsilva este soldată însă eşecului, dacă reprezentanţii Prefecturii nu vor catadicsi să se prezinte în faţa instanţei ori nu vor găsi oportună acţiunea de invocare a nulităţii actelor de reconstituire a suprafeţei de 1.200 de hectare din cei trei munţi.

Ungureanu, avocatul proprietarilor din Puru, Galbenu şi Petrimanu

Mai mulţi dintre proprietarii munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu, care au fost chemaţi în judecată de către Direcţia Silvică Vâlcea în speţa privind constatarea nulităţii actelor în baza cărora s-a făcut retrocedarea, sunt apăraţi în instanţă de către un reputat avocat din judeţul Vâlcea, respectiv de Anca Ungureanu, soţia fostului prefect de Vâlcea Petre Ungureanu. În întâmpinarea formulată la cererea Romsilva de revenire în proprietatea statului a celor 1.200 de hectare din Puru, Galbenu şi Petrimanu, cunoscutul avocat invocă excepţia autorităţii de lucru judecat şi solicită instanţei să respingă acţiunea Direcţiei Silvice Vâlcea, pe motiv că instituţia a mai solicitat anularea titlurilor de proprietate din cei trei munţi şi în 2006, dar a pierdut procesele la Judecătoria Brezoi. La momentul respectiv, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu prinseseră firul ilegalităţilor puse la cale de Gheorghe Deaconeasa şi Mircea Basarabă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...