Opinii

 

Ce spune Fitch şi ce prezintă Ministerul de Finanţe

Ministerul de Finanţe, într-un comunicat de presă, prezintă selectiv şi cu un ton pozitiv o ultimă analiză a agenţiei de rating Fitch. Nu spun că cei de la Fitch au dreptate în estimările pe care le fac. Sunt estimări liniare, bazate pe trecut. Dar nici nu pot să fiu de acord cu modul în care prezintă Guvernul această informaţie. De parcă ar avea ceva de ascuns. Eu sper că nu are. Planul de relaxare fiscală, împreună cu menţinerea dinamicii cheltuielilor publice mai mici sau egale cu PIB nominal, nu pune în pericol economia pe termen lung.
Ministerul de Finanţe: Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă.
Reconfirmarea rating-ului şi perspectivei stabile a României e susţinută de situaţia foarte bună a finanţelor publice, ţara noastră poziţionându-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelaşi rating, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB, sub nivelul de -2,5% înregistrat în cazul statelor cu rating BBB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea, sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelaşi rating. În acelaşi timp, un alt factor de susţinere a reafirmării ratingului şi perspectivei pentru România îl reprezintă aşteptările pozitive privind creşterea economică în următorii trei ani.
Astfel, agenţia Fitch a crescut prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 - 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%.
Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat.
În acelaşi timp, agenţia apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în ciuda volatilităţii mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare îmbunătăţindu-se ca urmare a măsurilor de reducere a creditelor neperformante.
Agenţia de rating a menţionat câţiva factori care ar putea conduce, în mod individual sau colectiv, la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetară, care să ducă la o evoluţie în scădere a deficitelor bugetare, o reducere susţinută a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al creşterii economice, precum şi convergenţa progresivă a veniturilor către nivelul statelor cu rating superior.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...