Liberalii vâlceni se îngrămădesc să devină consilieri judeţeni. Zeci de membri ai partidului, mai vechi sau mai noi, s-au înscris deja în competiţia internă ca să prindă un loc cât mai bun pe lista cu care PNL Vâlcea se va prezenta la alegeri vara viitoare. Şansele lor stau însă la mâna şefilor organizaţiei, care vor avea un cuvânt greu de spus în selecţia candidaţilor, conform regulamentului în baza căruia se va desfăşura competiţia internă. Tot în baza acestui regulament, poziţiile 1 şi 2 pe listă aparţin co-preşedinţilor filialei, fără să se mai facă vreun sondaj din care să reiasă cât de bine este văzut de către populaţie cel care vrea să conducă judeţul în următorii 4 ani, cum este în cazul candidaţilor la funcţia de primar, de exemplu.
Astfel, conform regulamentului pentru stabilirea listei de consilieri judeţeni pregătit de capii PNL de la Vâlcea, aspiranţii la postul de consilier judeţean ar urma să treacă printr-o comisie de evaluare ai cărei membri vor fi desemnaţi de către preşedinţii organizaţiei. Teoretic, comisia de evaluare are la dispoziţie nişte criterii de care trebuie să ţină cont la selectarea celor care vor ajunge pe listă, însă o pondere însemnată o va avea şi analiza pe care conducerea bicefală a organizaţiei judeţene o va face asupra activităţii politice desfăşurate până acum de cei care îşi doresc să ajungă pe lista de consilieri judeţeni ai partidului.
Regulamentul a fost prezentat deja în linii mari şi chiar votat de cei prezenţi duminică, 30 august, la şedinţa consiliului director al organizaţiei şi, conform prevederilor lui, o pondere însemnată pentru obţinerea unui punctaj bun îl va avea activitatea politică desfăşurată de candidat atât până acum, dar şi de acum înainte. Cu cât este mai vechi în partid şi mai săritor în a îndeplini sarcinile trasate de conducere, cu atât are mai multe puncte. La fel de bine clasaţi vor fi şi cei care pot dovedi, cu documente, că sunt bine pregătiţi profesional şi că s-au implicat şi încă se implică în diverse acţiuni, de orice natură, dar cu mare impact în rândul comunităţii.
După regulament, rolul major în a aprecia cât de semnificative au fost acţiunile organizate îi va reveni însă presei. La fel de importantă va fi presa şi în evaluarea capacităţii de reprezentare a partidului din partea candidatului. Astfel, cu cât aspirantul este mai vocal pe la televiziunile locale sau cu cât apare mai des prin presa scrisă cu atât punctajul este mai mare. Şanse mari de a prinde un loc cât mai sus pe listă îl au şi cei care dau bani la partid. Astfel, pentru fiecare 100 de lei dată în plus, pe lângă cotizaţie şi taxa de înscriere în competiţie de 1.000 de lei, candidatul primeşte un punct.
1a. Participarea la sedinta lunara CLEX/BPL din localitatea de care raspunde 2p
1b. Participarea la sedinta CL din localitatea de care raspunde 2p
1c. Cotizatia achitata la zi a organizatiei de care raspunde 2p
1d. Participare la un eveniment local reprezentativ pentru localitate sau judet 1p
1e. Inscrierea unui primar in functie in PNL 10p
1f. Inscrierea unui viceprimar in functie in PNL 5 p
1g. Participarea la actiunea aprobata de CJEX / BPJ , BPN etc. 1p
1h. Organizarea unei actiuni politice locale recunoscuta de BPJ 3p
2a. Scoala profesionala 1p
2b. Diploma Bacalaureat 2p
2c. Diploma Licenta 3p
2d. Diploma Master 3p
2e. Doctorat 5p
2f. Comunicare stiintifica 2p
2g. Articol in literatura de specialitate 3p
2h. Lucrari stiintifice publicate ( carti,tratate…) 5p
2i. Actiune sociala,culturala etc. organizata 5p
2j. Este membru al unei comisii de specialitate a PNL 1p
2k. Presedinte de comisie de specialitate 3p
2l. Membru comisie nivel national 3p
2m. Presedinte comisie nationala 10p
3a. Contributie suplimentara (donatie) 1p/ 100 lei
4a1. Lipsa la sedinta CL, CJ, PARLAMENT -2p
4a2. Luare de cuvant in sedinta CL,CJ, PARLAMENT 2p
4a3. Elaborarea si prezentarea unui proiect de hotarare aprobat de CL,CJ, PARLAMENT 10 p
4b1. Sustinere conferinta de presa 3p
4b2. Participare emisiune dezbatere politica 2p
De dragul competiţiei corecte, însă, cei care au elaborat regulamentul au adus o precizare care să le tempereze avântul celor care au stat mai mult pe margine, dar au bani care să compenseze lipsa de implicare: în cadrul evaluării, contribuţia financiară nu poate depăşi 30 la sută din punctajul total. Cel care îşi va face caracterizarea va fi chiar candidatul care are obligaţia de a depune lunar, la comisia de evaluare, un raport cu privire la activităţile desfăşurate. Evaluarea lor va începe pe 15 septembrie şi va dura şase luni, până pe 15 aprilie 2016.
Alăturat, grila de evaluare care va fi întocmită candidaţilor, deşi unele punctaje şi enunţuri ar putea suferi modificări. Schimbări ar mai putea surveni şi în ceea ce priveşte criteriile de evaluare.