Primul pas spre includerea în circuitul turistic al judeţului a fost făcut odată cu deschiderea traseului de escaladă şi alpinism Cheile Cerna-Sohodor, o zonă sălbatică, puţin bătută chiar şi de iubitorii muntelui. Traseul are o înălţime de peste 80 de metri şi o dificultate de gradul patru, în condiţiile în care cele mai dificile trasee de alpinism din ţară ating gradul şase de dificultate.
Pe lângă peisajele spectaculoase, turiştii vor avea ocazia să exploreze şi galeriile săpate de apă în stâncile de pe Valea Cernei. Până în prezent, salvamontiştii vâlceni au finalizat cartarea unei peşteri cu o lungime de circa trei kilometri, iar alte câteva vor putea fi cercetate inclusiv de turişti, în următoarea perioadă.
“Intenţionăm să mai deschidem şi alte trasee de alpinism şi escaladă în Vaideeni, o zonă foarte puţin cunoscută, dar cu un mare potenţial turistic, cu foarte multe grote şi peşteri. După ce vom termina cartarea, peşterile vor putea fi incluse în circuitul turistic. Unele dintre ele sunt de-a dreptul spectaculoase, cu o lungime de aproximativ trei kilometri”, a precizat Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont Vâlcea.
Tribunalul haiducilor, pe toate pliantele
Printre viitoarele atracţii turistice ale zonei se numără şi “Tribunalul haiducilor”, locul unde lotrii obişnuiau să se adune pentru a face judecata trădătorilor. Toţi cei care au fost găsiţi vinovaţi de această “instanţă” au avut un sfârşit tragic, căci haiducii obişnuiau să-i arunce de pe creasta muntelui pe trădători. Autorităţile locale încearcă să profite de pe urma poveştirilor cu haiduci şi să atragă cât mai mulţi turişti în comună. “Tribunalul haiducilor” urmează să fie prezentat tuturor celor care ajung în localitate, prin intermediul unor pliante.
Trasee turistice montane şi refugii turistice
Pe pliante se vor regăsi şi informaţii cu privire la traseele montane, nu doar despre legendarii haiduci sau traseele de escaladă. Potrivit primarului Daniel Băluţă, două drumuri de plai din Vaideeni constituie trasee turistice de intrare, dinspre sud, în masivele Căpăţâna şi Parâng. Unul se desfăşoară pe cumpăna apelor dinspre răsărit şi urmează traseul Dealul Mare-Frăsinet-Jariştea-Cârciuma lui Dincă-cabana Vârful Roman-Vârful Ursu, de unde se desprinde drumul de picior spre Groapa Mălăii, Dârjala şi spre cabana şi stâna Piatra Roşie. Al doilea drum, cel de pe cumpăna apelor dinspre apus, urmează traseul Dealul Capela-Fântâna din plai-Comanda-Izvorul cumpenelor-Marginea Găuriciu-Căşeria-Coasta lacurilor-Vârful Nedei-Târnovu-Curmătura Olteţului-cabana Obârşia Lotrului până la Gâlcescu.