Fără jenă, fără drept, dar cu acoperire în fals în actele contabile - cam aşa s-au desfăşurat lucrările la terasamentul extinderii Bulevardului Dem Rădulescu şi amenajarea străzii Aurelian Sacerdoţeanu din Râmnicu Vâlcea.
În urmă cu 2 ani, mai exact în septembrie 2013, un excavator al Sistemului de Gospodărire al Apelor Vâlcea încărca camioane ale Protectchim, Ralunic şi Alexconstruct, care cărau fără nicio jenă pietriş din albia râului Olăneşti, destinaţiile sortului furat cu complicitatea Primăriei Râmnicului fiind prelungirea Bd. Dem Rădulescu şi amenajarea străzii Aurelian Sacerdoţeanu. Ambele proiecte au fost finanţate din bani europeni, iar valoarea balastului luat din râu se regăseşte, probabil, în facturile emise de constructori pentru cele două obiective. În spate, rămân însă mărturiile foto.
Situaţiile de lucrări, ţinute la secret
“Săptămâna în Oltenia” a încercat să obţină de la Primăria Râmnicului, printr-o adresă în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, situaţiile de lucrări/devize sau orice alt document justificativ care a stat la baza facturilor aferente celor două proiecte. Executivul Primăriei s-a consultat pe probleme de legislaţie cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi au stabilit de comun acord că legile pot fi interpretate doar în favoarea beneficiarilor banilor publici.
“Informaţiile solicitate de dvs. (copii după contractele şi actele adiţionale, situaţii de lucrări, devize etc. aferente proiectelor «Prelungire B-dul Tineretului spre Sud cu B-dul Dem Rădulescu de la intersecţia cu str. Ostroveni până la intersecţia cu DN 67»” şi «Amenajare şi modernizare str. Aurelian Sacerdoţeanu şi str. Patriarh Iustinian Marina») nu se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 544/2001, fapt comunicat ca atare, la cerere, şi de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Râmnicului.
Balast exploatat ilegal, regăsit în facturile emise de constructorii Protectchim, Ralunic şi Alexconstruct?
Cele două proiecte de anvergură ale Primăriei Râmnicului, unde există suspiciuni de fraudă a fondurilor europene prin încărcarea facturilor cu balastul exploatat ilegal din albia râului Olăneşti, sunt:
- Amenajare şi modernizare str. Aurelian Sacerdoţeanu şi str. Patriarh Iustinian Marina
Contractul de finanţare a fost semnat la data de 12 aprilie 2012, având un buget de 14.927.826,19 lei, din care valoarea contribuţiei nerambursabile alocate a fost de 10.026.606,09 lei, finalizat în data de 12.08.2014.
Constructor asociaţia SC Protectchim, SC Govora SA şi SC AS Trans.
- Prelungire B-dul Tineretului spre sud cu B-dul Dem Rădulescu de la intersecţia cu str. Ostroveni până la intersecţia cu DN 67
Contractul de finanţare a fost semnat în data de 30 decembrie 2011, având un buget de 15.273.380,42 lei, din care valoarea contribuţiei nerambursabile alocate a fost de 9.691.489,07 lei, având o perioadă de implementare de 37 de luni.
Constructor, asocierea SC Protectchim SRL, SC AS Trans SRL şi SC Govora SA.
Romeo Rădulescu: „Noi nu am avut voie să luăm o roabă de pietriş!”
Cazul jafului derulat fără jenă în mijlocul municipiului promite să nu rămână îngropat în vreun sertar ministerial atâta vreme cât şi fostul primar din Râmnicu Vâlcea, deputatul Romeo Rădulescu, s-a sesizat în această problemă. „Când am lucrat la podul din prelungirea străzii Carol, nu ni s-a dat voie să luăm nici măcar o roabă de pietriş din albia Olăneştiului. Problema nu este că se exploatează acolo, ci că se extrage sortul fără a fi plătit. Apoi, ajunge în nu ştiu ce balastieră şi apoi la lucrările din oraş”, a declarat în septembrie 2013 deputatul Romeo Rădulescu.
Râmnic, locul unde legea-i de tocmeală
Art. 33, alineatul 4 din OUG 69/26 iunie 2013:
„Dreptul de exploatare a agregatelor minerale necesare interesului public local se acordă, în limita cantităţii maxime de 5.000 mc pe an, din care 1.000 mc gratuit, autorităţii administraţiei publice locale prin autorizaţia de gospodărire a apelor. Această autorizaţie se eliberează anual, gratuit, la cererea consiliilor locale”.
Consilierii locali consultaţi şi reprezentantul Executivului Primăriei nu îşi amintesc ca o astfel de cerere să fi fost discutată în şedinţele CL Râmnicu Vâlcea.