Administraţie

Muzeul Viei şi Vinului din Drăgăşani, motor al turismului viticol vâlcean

Instituţia, reabilitată pe fonduri europene, a reintrat în circuitul turistic cu scopul de a promova vinurile de Drăgăşani ca brand de ţară

Viticultori de mii de ani, cunoscuţi şi recunoscuţi pe plan internaţional, drăgăşenenii vor să dezvolte în Vâlcea un nou tip de turism - cel viticol. Autorităţile locale au investit deja milioane de lei în transformarea Muzeului Viei şi Vinului din localitate într-un motor de promovare a vinurilor locale. De altfel, Muzeul Viei şi Vinului din Drăgăşani a constituit încă de la înfiinţare o instituţie reprezentativă pentru oraşul dintre vii. Amplasat într-o clădire cu o arhitectură deosebită, muzeul are şi avantajul că este situat pe o axă centrală şi este astfel vizibil pentru toţi care tranzitează oraşul. În plus, în ultimii doi ani, instituţia a fost reabilitată complet, iar numărul de exponate specifice îndeletnicirii milenare a locuitorilor din zonă s-a mărit considerabil - de la instalaţii tradiţionale de prelucrare a strugurilor, obiecte ceramice de pe vremea romanilor, costume populare, medalii importante cucerite de-a lungul timpului şi până la o colecţie bogată de vinuri.
Strategii de atragere a turiştilor interesaţi de vin
Ceea ce şi-au dorit autorităţile din Drăgăşani atunci când au demarat proiectul de reabilitare a Muzeului Viei şi Vinului din oraş a fost să facă din el un motor pentru turismul viticol în zonă, podgoria Drăgăşani fiind una cunoscută în toată lumea şi cu o istorie ce se întinde pe mii de ani. În mare parte, proiectul, a cărui valoare se ridică la aproximativ 5,2 milioane de lei, bani europeni, şi-a îndeplinit obiectivul, însă suferă la capitolul vizitatori. Deşi a fost redeschis de mai bine de un an şi jumătate, iar accesul este gratuit, numărul celor care trec pragul muzeului este destul de scăzut. Autorităţile sunt însă optimiste: „Muzeul face parte din patrimoniul istoric şi cultural al oraşului şi constituie un element de identificare al Drăgăşaniului. Este unica clădire cu ceas care continuă şi astăzi să măsoare timpul... Este o tradiţie în Drăgăşani ca la sfârşitul lunii septembrie să organizăm sărbătoarea viei şi vinului şi bineînţeles că muzeul reprezintă un obiectiv important al oraşului. Muzeul are un rol esenţial în această sărbătoare care întotdeauna a început cu vizitarea lui”, spune Maria Drăghici, directorul executiv al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Drăgăşani, care se aşteaptă ca instituţia să îşi recâştige în scurt timp publicul vizitator de dinainte de intrarea lui în reabilitare.

„Muzeul este un loc unic, ca un templu ce trebuie vizitat măcar o dată”

Muzeul Viei şi Vinului a fost deschis în luna aprilie a anului 1983, ca secţie a Muzeului Judeţean Vâlcea. Ideea a fost a câtorva personalităţi locale care au dorit să facă astfel cunoscută publicului larg istoria podgoriei din această zonă, veche de peste 2000 de ani. Sediul muzeului este amenajat într-o clădire construită înainte de anii 20 ai secolului trecut în stilul arhitectonic neo-românesc. De-a lungul timpului, a fost sediul mai multor instituţii, printre care şi miliţia locală, astfel că, cu trecerea anilor, clădirea s-a deteriorat, fiind necesară reabilitarea, lucrările de refacere fiind finalizate în 2013. “Locul este unic, este un templu care, ca orice templu, merită să fie vizitat. Fiecare om ar avea o datorie să vină măcar o singură dată la Drăgăşani...”, spune Mariana Ancuţa, muzeograf la Drăgăşani, care îi aşteaptă atât pe cei mici, cât şi pe cei mari să redescopere magia viţei de vie şi a vinului ce se produce de mii de ani la Drăgăşani.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...