Inedit

Radu Berceanu a proiectat un avion pentru amatori

Un avion ultrauşor românesc, care poate fi condus fără brevet de pilot, a fost lansat recent, iar aparatul de zbor poate fi alimentat din orice benzinărie

Sloganul comercial al avionului de dimensiuni reduse este “o aeronavă care cântăreşte cât o motocicletă, costă cât un automobil şi pe care se poate pilota fără licenţă de zbor”. Numele său “de catalog” este SWAN 120-28, iar avionul ultrauşor este proiectat chiar de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu.

Aparatul de zbor cântăreşte doar 120 de kilograme şi este construit din materiale uşoare, produsul ultimelor cercetări în materie de componente ale industriei aviatice. Este vorba de fibră de carbon şi kevlar, materialale fiind tratate suplimentar pentru a le asigura duritatea necesară zborului la o altitudine de 3.000 de metri. Aparatul a fost fabricat cu respectarea standardelor Part103 din SUA şi microlight SSDR din Marea Britanie, ceea ce îl face un candidat perfect pentru export.
Aripile avionului, ce poate zbura la 10.000 de picioare (aprox. 3.000 m), cu viteza de croazieră de 120 km la oră, au o anvergură de 8,82 m. Mai mult, acestea se pot plia, iar astfel aparatul poate fi transportat într-o remorcă trasă de un automobil de mici dimensiuni, având în vedere masa redusă a acestuia.


Modul în care a fost proiectat şi realizat aparatul a ţintit o anume clasă de cumpărători, respectiv amatorii care nu sunt dispuşi să investească într-un brevet de pilot. Caracteristicile aparatului de zbor fac posibilă pilotarea acestuia de către orice persoană, dar asta vine “la pachet” şi cu unele limitări.
Viteza maximă de zbor nu depăşeşte 120 de kilometri la oră, iar rezervorul de combustibil nu poate avea mai mult de 25 de litri. În aceste condiţii, timpul de zbor este redus dramatic, dar există şi un alt avantaj în construcţia avionului: funcţionează pe combustibili convenţionali şi poate fi alimentat din orice benzinărie! Nu în ultimul rând, aspectul costului este deloc neglijabil, pentru că preţul său estimat de producţie nu-l depăşeşte pe cel al unei maşini de fiţe: 25.000 de euro.
Radu Berceanu este foarte mandru de creaţia sa, dar mai are de lucru până ce acesta va ajunge în magazine: “Suntem în faza de omologare şi de prospectare a pieţei. Urmează apoi să căutăm investitorii dispuşi să susţina producţia acestui avion la scară comercială”, a spus fostul demnitar.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...