Actualitate

Pieţe şi târguri, mistuite de flăcări nimicitoare

Produse în valoare de zeci de miliarde de lei sunt distruse de incendii devastatoare

De-a lungul timpului, în Craiova, au izbucnit incendii în urma cărora s-au înregistrat pagube de zeci de miliarde de lei vechi. De fiecare dată, în mare măsură, de vină au fost defecţiuni la sistemele electrice, un scurtcircuit la un aparat lăsat în priză etc. Au existat însă şi acuzaţii de “mână criminală” care să pună focul intenţionat, însă până acum nu a fost descoperită niciuna.

Indiscutabil, cel mai puternic incendiu a avut loc la fostul Târg de săptămână din Romaneşti. Peste 10.000 de metri pătraţi au fost mistuiţi de foc, sacii cu haine arzând ca torţele în noapte. A fost o impresionantă desfăşurare de forţe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care a intervenit la faţa locului cu nu mai puţin de şapte autospecială cu apă şi spună şi peste 50 de pompieri. Acţiunea de stingere a flăcărilor a fost îngreunată de vânt şi de materialele combustibile în cantitate mare, dar şi de fumul gros. Pompierii au stabilit că au ars aproximativ 60 de tone de haine, 30 de tone de anvelope, fiind distruse şi cinci chioşcuri, sute de tarabe improvizate, dar şi o autoutilitară parcată în apropierea mormanelor de anvelope second. Nicolae Dumitru, administratorul târgului, a susţinut încă înainte de lichidarea incendiului, că focul a fost pus intenţionat, însă ofiţerii ISU au stabilit că acesta a fost generat de un scurtcircuit la instalaţia de iluminare improvizată din zona standurilor de vânzare a hainelor. Incendiul din octombrie 2009 fusese precedat, la început de an, de un altul, mult mai slab însă în efecte. Atunci, doar 2.000 de metri pătraţi fuseseră afectaţi de foc.

Incendiul de la Piaţa Craioviţa, pagube de zeci de miliarde

O altă acţiune în forţă a pompierilor craioveni a avut loc la piaţa agroalimentară din Cartierul Craioviţa Nouă. Cinci autospeciale au intervenit pentru a localiza şi stinge incendiul care cuprinsese deja 3000 de metri pătraţi din piaţă şi 880 de metri pătraţi din acoperiş. Cercetările preliminare au stabilit că nenorocirea s-a produs din cauza unei defecţiuni la un tablou electric.
La dispeceratul pompierilor, apelul care semnala incendiul a fost înregistrat la ora 1.03, iar la faţa locului au sosit, în numai câteva minute, cinci maşini, şapte ofiţeri, şapte subofiţeri şi 27 de militari în termen de la Grupul de Pompieri „Oltenia“. Intervenţia lor a fost îngreunată şi de autoturismele care erau parcate în apropierea pieţei. Nici unul dintre comercianti nu avea marfa asigurată. Ofiţerii Grupului de Pompieri „Oltenia“ şi Poliţia Craiova au demarat cercetările nefiind exclusă varianta ca incendiul să fi fost provocat de o mână criminală.

Pompierii se confruntă, de multe ori cu incendii produse din cauza oamenilor care dau foc vegetaţiei uscate pentru a face curăţenie. Ultima intervenţie de acest gen a avut loc vineri noaptea, pe Balta Craioviţa. Pompierii craioveni s-au chinuit preţ de două ore să stingă un incendiu care putea să se extindă până în apropiere de hotelul Han Craioviţa.

Şi Marlorexul mai arde, din când în când

În doi ani consecutivi, la complexul comercial Marlorex s-au înregistrat două incendii. În anul 2006, două standuri cu marfă au fost distruse complet, pagubele fiind de peste 30.000 de lei. La un an distanţă, alte patru standuri erau distruse într-un incendiu violent, pagubele fiind estimate la peste 75.000 de lei. În Bariera Vâlcii, mai multe depozite au luat foc luna trecută,

Oamenii pun foc pentru „a curăţa”

Pompierii se confruntă, de multe ori cu incendii produse din cauza oamenilor care dau foc vegetaţiei uscate pentru a face curăţenie. Ultima intervenţie de acest gen a avut loc vineri noaptea, pe Balta Craioviţa. Pompierii craioveni s-au chinuit preţ de două ore să stingă un incendiu care putea să se extindă până în apropiere de hotelul Han Craioviţa. Patru guri de foc au identificat militarii, ceea ce înseamnă că vegetaţia uscată nu s-a aprins întâmplător. Mai ales că aici nu mai intră în discuţii defecţiuni electrice, incendiul izbucnind în plin câmp.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...