Administraţie

Frâncu ţine aproape „căpuşa” bugetului local

Firma mogulului vâlcean al gunoaielor Florescu a fost împinsă încă o dată în faţa consilierilor locali

Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea îşi menţine poziţia de favorizare a celui mai mare datornic la bugetul local, SC Urban SA, firmă condusă de Theodor Florescu. Cu aproximativ trei milioane de euro datorie către municipalitate, firma lui Florescu a reuşit să treacă prin furcile caudine ale Consiliului Local proiectul de hotărâre prin care contractul de delegare prin concesiune a serviciului public de salubrizare din municipiu să fie prelungit printr-un act adiţional pentru 11 luni. Aceasta, în condiţiile în care contractul expirase la începutul acestui an, iar datoriile firmei au crescut constant în ciuda unor reeşalonări acordate din 2008 şi până în prezent de Primăria Râmnicului. Prelungirea contractului a fost acceptată la a doua tentativă de iniţiere a unei hotărâri de consiliu local, singurele modificări aduse proiectului fiind retragerea primarului Emilian Frâncu din postura de iniţiator al proiectului şi împingerea viceprimarului Ion Gigi Matei în faţă, dar şi solicitarea unui angajament scris din partea agentului economic privind plata redevenţei pentru primele şapte luni din acest an până pe 15 septembrie şi renunţarea la cheltuielile de judecată.

Nedumerire: „Dacă nu au plătit până în prezent, cum vor plăti de acum încolo?”

De această dată, opoziţia faţă de proiectul împins cu insistenţă în faţă de primarul Frâncu nu a mai fost una masivă, consilierii PP-DD făcând un pas înapoi. Pe poziţii s-au menţinut doar pedeliştii care şi-au făcut auzit punctul de vedere prin intermediul consilierului Mihai Persu. „Nu neg avantajul de a factura perioada în care Urban SA a prestat acest serviciu fără a avea un contract cu noi, dar sunt câteva puncte care ar trebui lămurite clar. În perioada 2008-2009, această firmă a negociat o reeşalonare la plată a datoriei înregistrată atunci. A achitat ceva de atunci şi până acum? A doua chestiune este legată de procesul iniţiat de Urban privind modul de calcul al redevenţei care se află încă pe rol. Cum să ne aşteptăm să plătească până în 15 septembrie o sumă stabilită prin acelaşi mod de calcul?”, a chestionat Mihai Persu Executivul local. Răspunsul i l-a acordat direct primarul Emilian Frâncu: „Dorim să avem posibilitatea să încasăm bani de la Urban. În condiţiile de faţă, ei nu vor primi facturile noastre neavând un contract încheiat cu ei. În paralel, noi vom continua procesele prin care ne cerem drepturile”, a specificat alesul râmnicenilor. Tot Frâncu menţionează că ultima găselniţă cu care firma Urban SA s-a prezentat în faţa instanţei constă în contestarea modului de calcul al redevenţei şi stabilirea acesteia după apariţia datelor oficiale de la referendumul desfăşurat în 2011.

„Nu au plătit nimic!”

"Dorim să avem posibilitatea să încasăm bani de la Urban. În condiţiile de faţă, ei nu vor primi facturile noastre neavând un contract încheiat cu ei. În paralel, noi vom continua procesele prin care ne cerem drepturile.", Emilian Frâncu, primar Râmnicu Vâlcea

Confirmarea condiţiei de rău-platnic a firmei condusă de Florescu a venit însă din partea viceprimarului Matei. „Nu are rost să verificăm dacă s-a încasat vreun ban din 2009 şi până în prezent. Nu au plătit nimic. În noul contract se specifică clar, dacă nu plătesc până pe 15 septembrie se anulează actul adiţional”, explică vicele împins în faţă de Frâncu. În mod ciudat însă, următorul proces cu Urban SA privind modul de calculare a redevenţei are loc pe 11 septembrie, niciunul dintre consilierii care s-au abţinut de la vot neavând încredere că la mijlocul lunii viitoare bugetul local va fi alimentat cu bani de firma lui Florescu. În momentul de faţă operatorul serviciului de salubrizare facturează către locuitorii Râmnicului sume similare celor din perioada în care a deţinut legal contractul, dar nu plăteşte în continuare niciun leu către municipalitate.

În executare silită

Bomboana pe colivă o pune însă fostul primar al municipiului, Romeo Rădulescu, care explică de ce sunt şanse mici ca Primăria să vadă vreun ban de firma lui Teodor Florescu. „Nu văd cum ar putea să plătească ceva. Pe lista marilor datornici la ANAF, Urban SA apare cu o datorie înregistrată faţă de bugetul de stat de peste 600 miliarde lei vechi. Se menţionează, de asemenea, că s-a declanşat procedura de executare silită. Societatea are toate conturile blocate. Un act adiţional am încheiat şi la începutul acestui an, pentru asigurarea gestiunii serviciului de salubrizare timp de trei luni, până la organizarea unei licitaţii. Nu au plătit nimic şi au blocat şi organizarea licitaţiei”, susţine Romeo Rădulescu. Confirmarea iniţierii procedurii de executare silită vine, cu jumătate de gură, şi din partea consilierului PP-DD Marius Voicu. „Este important să putem factura pentru aceste luni ca să fim acceptaţi la masa credală”, îşi justifică poziţia avocatul Voicu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...