Actualitate

Seceta lasă fără apă multe localităţi din Mehedinţi

Nu numai culturile au de suferit, ci şi oamenii şi animalele

Prefectura Mehedinţi a apelat la sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a se interveni prompt cu cisterne cu apă în localităţile în care oamenii şi animalele au problem cu apa.

Prognoza unor specialişti din 13 institute europene de pedologie şi meteorologie indică faptul că în următorii 20 de ani, zece judeţe din România, între care sunt cuprinse şi judeţele Olteniei, vor avea doar soluri aride, iar producţia cerealieră va scădea cu cel puţin 40%. Situaţia din acest an vine să confirme predicţiile europenilor: în Vâlcea, chiar dacă în multe localităţi nu s-a ajuns la o criză a apei potabile, starea culturilor agricole din sudul judeţului prefigurează un dezastru pentru gospodăriile localnicilor. Mai gravă pare situaţia în Mehedinţi unde, chiar la intrarea în Drobeta Turnu Severin, ţăranii se văd nevoiţi să îşi care apa potabilă de la fântânile publice din oraş. În alte comune mehedinţene, acolo unde sursele de alimentare cu apă erau de suprafaţă, pompierii cară zilnic cisterne cu apă pentru a stăvili setea localnicilor.

11 localităţi fără apă potabilă

Peste 11 localităţi din judeţul Mehedinţi sunt afectate de lipsa apei potabile. Din cauza secetei fântânile publice au secat. Unele definitive, iar altele au o apă murdară, nămoloasă, ce nu se poate bea. Situaţia este destul de gravă în multe localităţi din sudul judeţului, dar şi în comuna Şişeşti. Conform listei întocmite de Prefectura judeţului Mehedinţi, probleme cu alimentarea cu apă potabilă o au locuitorii din Brezniţa de Ocol, Cărămidaru, Devesel, Dîlma, Broşteni, Meriş, Cozia, Runcuşor, Copăcioasa, Peşteana şi Pristol. „Sunt câteva probleme mai ales în zona Brezniţei de Ocol, Şişeşti, Grozeşti, dar şi în unele sate din sudul judeţului. S-au luat măsuri pentru aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă, de exemplu în satul Cărămidaru, la Şişeşti, la Brezniţa de Ocol, în zona Şuşiţa şi Jidoştiţa. S-au dispus măsuri prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru aprovizionarea în zonele unde fermierii ne cer acest lucru dacă este cazul, aprovizionând zonele de adăpare a animalelor. Există probleme şi în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a populaţiei, dar s-au luat măsuri de transportare a apei potabile cu cisternele pentru că au secat fântânile, iar în multe dintre localităţi există doar aducţiuni de suprafaţă şi râurile şi pârâurile au secat”, a precizat prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Ramona Nistor, în majoritatea localităţilor s-a intervenit cu ajutorul personalului serviciilor de voluntariat. Astfel, Serviciile Voluntare ale judeţului Mehedinţi au intervenit în localităţile Petra, din comuna Bîcleş, Cărămidaru, comuna Şişeşti şi satul Comăneşti, din comuna Bala. „Serviciile locale de voluntari pentru situaţii de urgenţă aprovizionează populaţia cu apă cu cisternele din dotarea primăriilor. În cazul în care autorităţile locale vor fi depăşite de situaţie şi ni se va cere sprijinul vom interveni cu autospecialele pentru transportul apei în localităţile unde pânza freatică a dispărut”, a declarat Ramona Nistor, purtător de cuvânt al ISU Mehedinţi.

Apă cu porţia la robinete în Devesel

Primarul din comuna Devesel, Fabian Drocan, a anunţat că sunt probleme nu doar la apa din fântânile publice, ci şi la reţeaua de alimentare cu apă a celor două sate care au fost racordate la sistemul de alimentare. Aşa că a fost pus în situaţia de a limita consumul de apă în reţea. „Am fost nevoiţi să impunem populaţiei un program pentru economisirea apei curente, întrucât în localităţile unde este sistem de alimentare cu apă, cetăţenii nu ţin cont de seceta de afară şi udă grădinile, consumând astfel apa. În rest, la fel ca în toată ţara, temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă au condus la scăderea apei din fântânile publice. Deocamdată ne descurcăm pe plan local şi nu este cazul să ne alarmăm în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a cetăţenilor din Devesel”, a precizat primarul Fabian Drocan.

"Am avut o discuţie despre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia prin MAI legat de secata prelungită. Deja, în unele localităţi avem probleme cu alimentarea cu apă.", Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor

Duc dorul apei, la marginea Severinului

Locuiesc la nici un kilometru depărtare de Drobeta-Turnu-Severin, dar duc dorul de apă în fiecare vară. Este vorba de locuitorii satului Magheru comuna Brezniţa de Ocol. Oamenii se plâng că arşiţa le-a secat fântânile iar din acest motiv sunt obligaţi să care apă cu butoaiele de la kilometri depărtare. Zilnic, sătenii din Magheru fac un „du-te vino” cu tot felul de bidoane şi bidonaşe de la fântânile publice din muncipiul Drobeta Turnu Severin. Dacă n-ar face asta nu ar avea apă nici pentru ei nici pentru animale. Din cauza secetei, fântânile lor din sat au secat, iar alimentarea cu apă promisă de autorităţile locale nu s-a făcut. „E rău de tot, umblu şi la deal şi la vale, nu am apă, nu am nimic. Ce să fac? Asta e. Iarba e uscată, dacă Dumnezeu nu dă ploaie. N-avem nimic, dacă n-avem apă. Tragem o ţâră cu pompa, dar e o apă tulbure, nu pot să beau aşa ceva. Am nişte păsări, animale nu am mai ţinut că nu mai am cu ce. Eu mă duc cu bidoanele de 5 litri la oraş” a declarat Ion Popescu. Pe câmp e aceeaşi situaţie. Miriştea s-a uscat, iar vitele nu au ce mânca. Din această cauză dau mai puţin lapte. Unii săteni sunt hotărâţi să le sacrifice. „Murim de sete şi noi şi animalele. De 20 de ani ne spun că ne bagă apă şi nu ne-au mai băgat. E secetă mare. Cărăm apă cu căruţele, cu bicicletele de pe la Severin, de unde apucăm” povesteşte Gheorghe Udrea. Viceprimarul comunei Brezniţa Ocol, Ion Epuran, recunoaşte că localnicii se descurcă foarte greu fără apă dar spune că nu va mai dura mult şi problema se va rezolva: „Cu toate că suntem la o distanţă atât de mică de Drobeta- Turnu-Severin nu există apă în cele două sate, Magheru şi Brezniţa. Urmează să se facă această alimentare cu apă care este cuprinsă într-un proiect mai amplu, un masterplan. Din câte ştiu urmează să aibă loc licitaţia şi să înceapă lucrările, căci banii au fost aprobaţi, tot. Aşa este, oamenii se descurcă greu, e o zonă calcaroasă şi cară cu cisternele din anumite puncte, unde se mai găseşte câte-un puţ sau câte-un izvor”, a spus Ion Epuran.

Ministrul Mircea Duşa: „Există localităţi unde avem probleme cu alimentarea cu apă”

Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor şi ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, au prezentat, ieri, la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc după o întâlnire cu prefecţii din 9 judeţe, situaţia critică prin care trec localităţile unde s-a înregistrat secetă prelungită, şi unde este nevoie să se intervină cu apă din rezerva de stat pentru ca oamenii şi animalele să nu aibă de suferit din cauza fântânilor care au secat.
Autorităţile judeţene au cerut sprijin de la Guvern pentru a găsi soluţii pentru localităţile afectate de seceta prelungită. „Au fost prezenţi preşedinţi şi prefecţi din 9 judeţe. Întâlnirea a avut ca scop o fotografie a momentului din administraţia publică. De două luni avem primari noi, preşedinţi de Consilii Judeţene noi, prefecţi noi. Din partea noastră au fost ridicate probleme legate de seceta în zona noastră, probleme speciale cu care se confruntă oamenii de la ţară, Ordonanţa 7, un semnal pentru motoarele care trebuie să pornească nu numai în acest an ci şi în cei care urmează”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Reprezentanţii Guvernului au asigurat autorităţile, că acolo unde vor fi probleme mari se va interveni şi se va aduce apă pentru populaţie şi animale. „Am purtat discuţii pe probleme de administraţie, având în vedere că urmează rectificarea bugetară, dar şi despre ceea ce s-a discutat cu reprezentanţii FMI. Probabil săptămâna viitoare, vom face rectificarea bugetară. Am vrut să vedem care sunt necesităţile pentru a face o redistribuire a banilor astfel încât obiectivele de investiţii începute să se finalizeze. Am avut o discuţie despre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia prin MAI legat de secata prelungită. Deja, în unele localităţi avem probleme cu alimentarea cu apă”, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa.

În Olt, situaţia este critică

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene Olt susţin că, în judeţ, este secetă pedologică şi că este o situaţie critică, însă doar Guvernul poate decide asupra unei acţiuni de instituire a unei stări de urgenţă. În continuare, cultura cea mai afectată de seceta prelungită rămâne cea de porumb, însă pagube se înregistrează şi la culturile de floarea-soarelui sau sorg. Aceştia au explicat că, la culturile de porumb, din cele 51.531 de hectare afectate de secetă, 14.428 de hectare sunt compromise total, iar restul în proporţie de 30%. Floarea-soarelui, de asemenea, înregistrează peste 10.000 de hectare compromise 100%, din 51.050 de hectare calamitate, 13.221 de hectare fiind compromise total.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...