Administraţie

Din lipsă de personal, Spitalul din Vâlcea a rămas fără secţiile de Neurochirurgie şi Chirurgie vasculară

Conducerea unităţii spitaliceşti speră să aducă medici specialişti la Vâlcea prin limitarea, la maxim un an, a perioadei de concediu fără plată pentru cadrele medicale

În mijlocul discuţiilor aprinse care au apărut ca urmare a deciziei guvernanţilor de a majora cu 25 la sută salariile medicilor din România, la Spitalul Judeţean Vâlcea, conducerea a decis să le interzică medicilor să îşi ia concediul fără plată pe perioadă nedeterminată. Măsura a fost luată în speranţa că astfel va fi redus deficitul de personal cu care se confruntă în prezent instituţia sanitară, posturile vacante urmând să fie scoase la concurs. Cele mai afectate de această situaţie sunt secţiile de Neurochirurgie şi Chirurgie Vasculară, care au şi fost închise din lipsă de specialişti. Membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului au votat astfel pentru propunerea noului manager, Dan Ponoran, ca medicilor şi asistenţilor de la Spitalul Judeţean Vâlcea să nu le mai fie permis să îşi ia concediu fără plată mai mult de un an. Sindicatele au fost şi ele de acord cu această măsură. „Având în vedere deficitul de personal cu care ne confruntăm şi nevoia de stabilitate şi de predictibilitate în asigurarea actului medical, comitetul director a luat o hotărâre, de comun acord cu sindicatele, ca angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea să nu beneficieze de o perioadă mai mare de un an de zile de concediu fără plată. Noi nu contestăm dreptul angajaţilor de a beneficia de zile de concediu fără plată, dar nici nu putem pune în pericol asistenţa medicală. Legea prevede că, după o perioadă de 30 zile, postul poate fi scos la concurs, însă, dacă în cazul cadrelor medii se mai găsesc oameni care sunt dispuşi să vină să lucreze pe o perioadă determinată, în cazul medicilor, acest lucru este aproape imposibil. Avem un deficit de persoanal de aproximativ 30 la sută, dacă ne referim la normative, şi de aproximativ 10 la sută faţă de personalul angajat în momentul de faţă. Există angajaţi ai Spitalului Judeţean care sunt în concediu fără plată pe perioade care acumulate depăşesc aproape şase ani. Există secţii cu deficit de personal mai mare, cum ar fi Neonatologia, dar există şi secţii unde nu mai avem medici, astfel că acestea nu mai funcţionează - cum ar fi compartimentul de chirurgie vasculară sau cel de neurochirurgie. Ori, la nivelul unui spital judeţean, care asigură asistenţa medicală pentru peste 400 de mii de locuitori, cât are judeţul Vâlcea, nefuncţionarea unor astfel de secţii ridică anumite probleme şi noi nu ne permitem o astfel de situaţie”, a precizat dr. George Brânzan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea.


Şi pacienţii se arată mulţumiţi de această măsură, dar spun că e nevoie ca salariile medicilor să fie majorate pentru a-i stimula astfel să rămână în România. În plus, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă consideră această măsură a conducerii spitalului una legală şi lasă fără temei legal angajaţii care ar dori să o conteste. „Angajatorul sau conducătorul instituţiei îşi organizează activitatea astfel încât să îşi realizeze obiectivele propuse. Nu există nicio restricţie dacă lucrătorul poate să stea în concediu fără plată o lună sau mai mult timp, dar aceasta depinde, exclusiv, de înţelegerea dintre angajat şi angajator. Conducătorul instituţiei sau administratorul societăţii private decide şi câte zile şi dacă îi aprobă angajatului, la cererea acestuia, concediu fără plată”, a precizat Ion Tănăsoiu, directorul ITM Vâlcea.
În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea are 1.700 de angajaţi, necesarul fiind 2.300.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

28.08.2015 - 23:45Ramona F:Este o decizie corecta si obiectiva dar cred ca asistenta medicala este pusa in pericol in special de lipsa dotarilor din spitale, de lipsa medicamentelor pe care oamenii, care isi permit si le cumpara din farmaciile deschise in curtea spitalelor si nu in ultimul rand de igiena precara din spitale.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...