Special

Reguli mai stricte pentru monitorizarea copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate

La nivelul ţării, 83.000 de copii au cel puţin un părinte plecat în străinătate, în vreme ce în Vâlcea sunt aproape 2.300 de copii care au fost lăsaţi în grija rudelor sau a statului

Pentru o evidenţă clară şi o protecţie mai mare a copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, Guvernul a emis săptămâna trecută o hotărâre care cuprinde noi reglementări privind creşterea şi îngrijirea copiilor lăsaţi în grija rudelor. Astfel, potrivit legii, serviciul public de asistenţă socială va solicita în ultimul trimestru al fiecarui an unităţilor şcolare informaţii cu privire la copiii cu un singur părinte plecat în străinătate; cu ambii părinţi plecaţi în străinătate; cu părintele unic susţinător plecat în străinătate; reveniţi în ţară după o experienţă de migraţie de cel puţin 12 luni. Totodată, în primele şase luni de la nominalizarea persoanei, serviciul public de asistenţă socială va vizita o dată la două luni domiciliul persoanelor desemnate, în vederea informării şi consilierii acestora privind răspunderea ce le revine în creşterea şi îngrijirea copilului, ulterior vizitele urmând a fi realizate semestrial. „Reprezentantul serviciului public de asistenţă socială urmăreşte randamentul şcolar al copilului şi, în cazul scăderii acestuia, îl informează în scris pe învăţător sau diriginte, care are obligaţia de a solicita sprijinul consilierului şcolar. Învăţătorul sau dirigintele copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate are obligaţia de a solicita sprijinul consilierilor şcolari din cadrul centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională în cazul în care, în termen de trei luni de la înscrierea la şcoală, situaţia şcolară şi integrarea în mediul şcolar nu se îmbunătăţesc.Nu în ultimul rând, reprezentantul serviciului public de asistenţă socială va solicita sprijinul unui psiholog sau al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului atunci când există suspiciuni de afectare a stării emoţionale a copilului”, se precizează în comunicatul de presă remis de Executiv. De asemenea, prin noile modificări legislative, se are în vedere identificarea copiilor care se află în situaţii de risc de separare de familie. Legea nu precizează însă cum vor fi identificaţi copiii care nu merg la şcoală sau la grădiniţă, iar părinţii acestora nu notifică faptul că vor să părăsească ţara. Totuşi, în opinia autorităţilor locale, noile reglementări sunt binevenite, în special pentru copiii care au părinţii plecaţi din ţară şi se află într-o situaţie de risc.


Conform datelor centralizate la nivel naţional, în evidenţele autorităţilor administraţiei publice locale se aflau, la 30 septembrie 2014, aproximativ 83.000 de copii cu cel puţin un părinte plecat în străinătate. La nivelul judeţului Vâlcea, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Proteţia Copilului se aflau 2.259 de copii (1.139 băieţi şi 1.120 fete) care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 2.086 se află în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, alţi 80 de copii sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, iar 25 de copii sunt în centrele de plasament din judeţ.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...