Eveniment

Sfinţii Martiri Brâncoveni, veneraţi la Mânăstirea Hurezi

Credincioşii care au participat la hramul mânăstirii s-au putut închina la moaştele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, aduse de la Arhiepiscopia Râmnicului

În faţa a sute de credincioşi, Sfânta Mânăstire Hurezi, din judeţul Vâlcea, şi-a serbat, la sfârşitul săptămânii trecute, cel de-al doilea hram – Sfinţii Martiri Brâncoveni. Sărbătoarea este una de mare importanţă pentru Mânăstirea Hurezi, acest lăcaş de cult fiind cea mai mare şi cea mai dragă ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu. “Este firesc ca pe 16 august să fie o sărbătoare deosebită la noi pentru că aceasta este ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu. Simţim în permanenţă prezenţa şi ajutorul acestor sfinţi martiri. Anul trecut, la 300 de ani de la moartea lui Brâncoveanu, s-a desfăcut mormântul de la Bucureşti, s-au scos sfintele moaşte, s-a făcut pelerinaj prin ţară şi, firesc, aşa cum Brâncoveanu încă de la sfinţirea bisericii a adus părticele de sfinte moaşte, am primit şi noi o părticică din acest sfânt martir. Moaştele lui au fost aşezate lângă celelalte sfinte moaşte pe care le avem în mânăstire, iar acum, toţi credincioşii care au dorit să fie alături de noi la această sărbătoare importantă pentru noi, s-au putut închina la ele”, a afirmat Maica Ecaterina, una dintre maicile ghizi ale Mânăstirii de la Horezu.

Sobor de ierarhi şi preoţi din ţară şi de peste hotare

Sfânta Liturghie a hramului Mânăstirii Hurezi a fost săvârşită de un sobor însemnat de ierarhi, veniţi din ţară şi de peste hotare. “A fost un praznic pe măsură, care a continuat sărbătoarea închinată Maicii Domnului, din 15 august. Sfântul Constantin Brâncoveanu, care a făcut cu putinţă existenţa acestei mânăstiri, reprezintă un model desăvârşit de conducător politic, de familie ortodoxă, un model de tată, model de mărturisitor al lui Christos într-o lume secularizată. Ştim bine că şi în vremea lui Constantin Brâncoveanu biserica era prigonită de necredincioşi, cum se întâmplă şi astăzi şi e nevoie de curaj, e nevoie de iubirea lui Hristos mai mult decât iubirea bunurilor acestei lumi”, a precizat părintele Nifon Dorin Iancu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului.


Pe lângă Sfintele Moaşte ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aşezate în biserica mânăstirii, credincioşii care au venit să sărbătorească hramul Mânăstirii Hurezi s-au putut închina şi la Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, care au fost fi aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

Pictura bisericii mari, resfinţită anul trecut în prezenţa Patriarhului Daniel

Martirii Brâncoveni – Constantin Vodă şi cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în 1992 sub numele de Sfinţii Mucenici Brâncoveni şi sunt veneraţi în fiecare an pe 16 august. Împreună cu sfetnicul Ianache, ei sunt ocrotitorii Sfintei Mânăstiri Hurezi, aceasta fiind cea mai mare şi cea mai dragă ctitorie a lui Brâncoveanu. A fost şi locul unde domnitorul a dorit să fie îngropat, însă trupul său nu a ajuns niciodată la Hurezi, văduva lui Brâncoveanu alegând să îi îngroape osemintele în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, unde se află şi astăzi. Anul trecut, declarat Anul Brâncoveanu, s-au comemorat 300 de ani de la moartea martirică a lui Brâncoveanu şi a celor patru fii ai lui şi, cu ocazia resfinţirii picturii bisericii mari a mănăstirii, cu binecuvântarea şi în prezenţa Patriarhului Daniel, Mânăstirea Hurezi a primit în dar o parte din Sfintele Moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu, iar acestea se află acum în biserica cea mare a mânăstirii.
Mânăstirea Hurezi este cel mai mare ansamblu monastic din România şi este înscrisă în partimoniul UNESCO.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...