În 27 februarie 2009, între Consiliul Judeţean Vâlcea şi Consiliile Locale Voineasa şi Vaideeni este semnat Contractul de asociere înregistrat la Registratura Judeţului sub nr. 2.583 (1.197 la Voineasa, respectiv 1.377 la Vaideeni) pentru promovarea proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa - judeţul Vâlcea”. Contractul a avut la bază hotărârea CJ din 26 februarie, acelaşi an, cu unanimitate de voturi, având la bază un Raport al Direcţiei Programe şi Relaţii Externe şi avizele tuturor comisiilor de specialitate. Proiectul urma să fie depus pentru finanţarea în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 5, Domeniul Majoritar de Intervenţie 5.2. Lucru care s-a şi realizat, în luna mai a anului 2014 proiectul primind aviz de finanţare, din valoarea totală de 21.792.934,78 lei, contribuţia parteneriatului CJ Vâlcea – CL Voineasa – CL Vaideeni fiind de 11 milioane lei. Totuşi, eschivându-se abil din calea unei investigaţii juridiciare care să implice instituţia în elucidarea dreptului de proprietatea asupra terenului, CJ a făcut o prioritate din finalizarea pârtiei de schi de la Obârşia Lotrului şi achitarea integrală a costurilor acesteia şi “rostogolind” depunerea proiectului Aventura Park la finanţare pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020.
Teren al unei comune pe teritoriul altei comune!?!
Potrivit contractului de asociere, CJ îi reveneau obligaţiile de a repartiza CL Voineasa resursele financiare necesare pentru elaborarea planului urbanistic zonal, a studiului de fezabilitate şi a documentaţiilor conexe şi de a repartiza CL Vaideeni resursele financiare necesare pentru elaborarea studiilor topografice. Lucru care s-a întâmplat parţial, conform celor susţinute de primarul din Voineasa, Gheorghe Stanciu, pentru că nici CJ, nici Guvernul Ponta nu a ajutat bugetul sărăcăcios al comunei cu niciun leu. Chiar şi aşa, CL Voineasa a cheltuit totuşi 200.000 de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate. De asemenea, CJ trebuia să redacteze cererea de finanţare, bugetul, rezumatul şi anexele prevăzute în Ghidul Solicitantului şi să pună la dispoziţie terenurile necesare promovării investiţiei. Între timp, CJ s-a retras şi din proiectul pârtiei de schi, conform surselor noastre emiţând unei instanţe de judecată un document potrivit căruia nu are pretenţii în derularea şi administrarea investiţiei. În cazul Aventura Park, sub presiunea celor de la ADR SV Oltenia, în 1 octombrie 2013, CJ Vâlcea remite un document intitulat “Memoriu justificativ privind terenul pe care se va realiza investiţia «Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa - Judeţul Vâlcea- Adventure Park», elaborat cu ocazia vizitei la faţa locului efectuată de OI - ADR Sud -Vest Oltenia”. “Terenul în suprafaţă de 45.000 mp, conform Extrasului de carte funciară nr. 35759, a rezultat prin dezmembrare din suprafaţa de 2.994.400 mp, prevăzută în Ordinul Prefectului nr. 297/08.04.2009. Precizăm că terenul se află în proprietatea comunei Vaideeni, pe teritoriul administrativ al comunei Voineasa”, se arată în documentul citat.
Litigiu juridic generat de un ordin de punere în posesie semnat de Mircea Perpelea
"În cea mai mare parte a terenurilor în litigiu, fie că vorbim de cele cercetate de procurori, dar şi în cazul celor încă disputate prin instanţă, proprietarul de drept este Statul Român. Veţi vedea că se va demonstra curând ce susţin eu aici. În ce priveşte litigiul cu Vaideeni, nu se poate să spui că tu eşti proprietar pe terenul altuia!", Gheorghe STANCIU, primar Voineasa
CL Voineasa, în calitate de partener, avea obligaţiile de a pune la dispoziţie terenurile de pe raza comunei necesare promovării investiţiei, de a scoate din circuitul agricol şi silvic terenurile. Tot în calitate de partener, CL Vaideeni se obliga, printre altele, să pună la dispoziţie terenurile de pe raza comunei Voineasa necesare promovării investiţiei, pe care anterior le va fi scos din circuitul agricol şi silvic. În prezent, toată lumea pare a-l arăta cu degetul pe edilul din Voineasa, care a deschis o acţiune judecătorească prin care revendică dreptul de proprietate asupra vârfului Bora. Cu alte cuvinte, dacă ar fi închis ochii, proiectul avea şanse de a prinde finanţare chiar de anul acesta. Gheorghe Stanciu se apără cu obligativitatea impusă de lege pentru această iniţiativă şi îşi întemeiază acţiunea pe un document din care rezultă că vaideenarii deţin de aproape 50 de ani drept de păşunat pe 4,5 hectare aflate în zonă şi nu unul de proprietate, aşa cum eronat s-a menţionat printr-un Ordin de Prefect semnat, din spusele sale, de Mircea Perpelea. De cealaltă parte, primarul din Vaideeni, Daniel Achim Băluţă, susţine, tot cu documente pentru care a “săpat” în vechile arhive, că proprietatea vaideenarilor este autentică, demonstrabilă şi cu situaţia împărţirii administrativ-teritoriale a zonei dinainte de 1968, atunci când comuna Voineasa deţinea un teritoriu mult mai restrâns. Procesul se derulează la Tribunalul Vâlcea, fiind deja audiaţi mai mulţi martori şi administrate mai multe documente. Documente care au trezit şi curiozitatea procurorilor, între timp...
Actualul prefect, dezamăgit că nu a reuşit stingerea litigiului
“Cum să spun eu că nu s-a retras Consiliul Judeţean din această poveste, când aşa este? Au avut oameni inteligenţi şi cu experienţă care ştiau că situaţia proprietăţilor de acolo e ambiguă. În cea mai mare parte a terenurilor în litigiu, fie că vorbim de cele cercetate de procurori, dar şi în cazul celor încă disputate prin instanţă, proprietarul de drept este Statul Român. Veţi vedea că se va demonstra curând ce susţin eu aici. În ce priveşte litigiul cu Vaideeni, nu se poate să spui că tu eşti proprietar pe terenul altuia! Este o situaţie absurdă pe teritoriul comunei Voineasa. Există o enclavă de 4,5 hectare pe care o revendică cei din Vaideeni situată chiar în mijlocul terenului pe care trebuia dezvoltat proiectul. Chiar nimeni nu a observat că între Voineasa şi Vaideeni mai există o localitate, Mălaia? Cum poate cineva aflat la zeci de kilometri distanţă să spună că deţine un teren pe teritoriul comunei mele? Greşeala a fost făcută de prefecţii anteriori care au dat prin ordin această suprafaţă de teren, încălcând astfel toate legile în vigoare. Mircea Perpelea a semnat un ordin prin care este pusă în posesie comuna Vaideeni în muntele Bora – Comuna Voineasa! Chiar nu i se pare nimănui ilogic?”, ne-a spus Gheorghe Stanciu.
Daniel Băluţă spune că suprafaţa cu pricina a aparţinut comunei pe care o conduce încă din 1945. “Nu putem renunţa la ceva ce este al nostru. Am înţeles că până acum Primăria din Voineasa a administrat acest terioriu, dar nu ni se pare normal ca acum să pretindă că este al lor. Noi am încercat să stăm de vorbă cu Primăria Voineasa, să putem să punem în aplicare proiectul, dar din păcate nu am reuşit să ajungem la o înţelegere. Deţinem dovezi, inclusiv hărţi, pe care le-am depus şi la dosar, din care reiese că localitatea Voineasa nici nu avea actuala întindere până în 1968”, a spus primarul din Vaideeni.
Prefectul de Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu, se declară dezamăgit pentru că nu a reuşit să medieze acest litigiu pentru ca el să fie stins. “Este treaba lor până la urmă dacă se luptă pentru 4,5 hectare de teren. Treaba este că acest proiect este câştigat, sunt banii deja pregătiţi, noi nu îl accesăm pentru că terenul este în litigiu. Nu mi se pare corect să nu construim unul din cele mai interesante parcuri de distracţii de vară la cota 2000 din cauza unui litigiu (...) Sunt dezamăgit”, i-a declarat recent Dumitru Cornoiu colegului Liviu Popescu de la Agerpres.