Special

Seceta loveşte animalele de la ZOO, dar şi cultura de fructe de pădure

În Vâlcea, temperaturile ridicate înregistrate în ultimele două luni au lovit atât în fauna ţinută în captivitate la Zoo Râmnicu Vâlcea, dar şi în flora montană

Dacă pentru locatarii Grădinii Zoologice s-au luat măsuri pentru asigurarea unor condiţii de reducere a efectelor secetei, fructele de pădure din munţii şi dealurile Vâlcii devin din ce în ce mai rar întâlnite. Măceşele şi murele sunt cele mai afectate, conform datelor prezentate de reprezentanţii Direcţiei Silvice a judeţului. Situaţia se prezintă, în aceste condiţii, dezastruoasă atât pentru procesatori, dar şi pentru culegătorii care îşi asigurau un venit suplimentar în această perioadă din recoltarea fructelor sălbatice.

Tratamente speciale pentru animalele de la Zoo

Multe fructe şi bazine speciale cu apă...acesta este doar o parte din tratamentul aparte pe care îl primesc unele animale de la Grădina Zoologică din Rm. Vâlcea pentru a face faţă cu brio caniculei. Unele dintre cele mai privilegiate sunt păsările Emu deoarece, pe lânga bazinul cu apă, le-au fost instalate temporar două aspersoare.
Temperaturile extrem de ridicate înregistrate zile la rând şi în această parte a ţării ţin departe animalele de ochii celor care ajung să viziteze grădina la orele prânzului şi amiezii. Pândite la umbră sau în încăperi răcoroase pe care îngrjitorii le udă în permanenţă, animalele se feresc, fiecare cum pot, de temperaturile ce în repetate rânduri au depăşit şi la Rm. Vâlcea 37 de grade Celsius.

Fructe suculente la discreţie în meniul special

În aceste condiţii, mâncarea şi apa care este împrospătată din oră în oră au un rol esenţial în depăşirea cu brio a caniculei. “Ne orientăm întotdeauna ca mâncarea să fie una uşoară întrucât şi animalele sunt tot ca oamenii. În acest sens, le-am introdus în meniul zilnic fructe proaspete, precum pepenele roşu, pepenele galben, piersici, de fapt, tot ce conţine multă apă, fructe suculente”, ne precizează administratorul Grădinii Zoo din Râmnic.

Tigrii siberieni, cei mai afectaţi de caniculă

Cât despre animalele care suportă cel mai greu temperaturile ce depăşesc 35 de grade Celsius, cei de aici ne spun că tigrii siberieni sunt unele din acestea. Pentru ca ei să suporte mai uşor, s-a recurs la instalarea unor bazine speciale cu apă. “Apa din aceste bazine o schimbăm din două în două ore. Nu avem noi condiţii extraordinare, dar facem tot posibilul să le schimbăm foarte des apa şi credeţi-ne, stau numai în apă”, ne mai spune administratorul.

Hrănite pe răcoare

De asemenea, urşii şi struţii nu iubesc prea mult căldura înregistrată în ultima perioadă. “Şi urşii suportă cu greu căldura de aici, dar avem suficiente bazine şi le împrospătăm apa. Practic, dacă stă o oră, se încălzeşte... Uşor, uşor, s-au adaptat. A fost foarte greu pentru toate, nu doar pentru cele despre care v-am vorbit, dar acum asta este. Avem grijă să le dăm mâncare dimineaţa devreme şi seara cât mai târziu pentru ca şi corpul lor să o poată asimila”, conchide administratorul. Cei mai fericiţi, însă, de aici sunt struţii. Lor li s-a improvizat un stropitor cu apă astfel încât ei să se bucure în permanenţă de un adevărat duş.

Program special pentru vizitare

"Avem grijă să le dăm mâncare dimineaţa devreme şi seara cât mai târziu pentru ca şi corpul lor să o poată asimila.", administratorul Grădinii Zoo din Râmnic

Cei care îşi doresc să treacă pragul Grădinii Zoologice din Rm. Vâlcea în zile cu temperaturi ridicate trebuie să ştie că programul s-a prelungit până după ora 21 astfel încât să poate fi admirate toate păsările şi animalele care în timpul zilei se lasă destul de greu a fi văzute, ele retrăgându-se fie în locurile umbrite, fie în încăperile cât de cât răcoroase ale grădinii.
Peste 96% din producţia fructelor de pădure din Vâlcea, compromisă
Seceta a afectat şi producţia fructelor de pădure din judeţul Vâlcea. Măceşele şi murele sunt cele care în acest an vor lipsi de pe pieţe având în vedere că în proporţie de 97% producţia a fost afectată. În consecinţă, preţurile sunt cele care vor creşte pentru cantitatea oferită de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Vâlcea. Singurele care nu au avut de suferit din cauza temperaturilor extrem de ridicate au fost afinele. În cazul acestora, producţia propusă a fost cu mult depaşită. Situaţie valabilă şi pentru anumite plante medicinale.

Se încearcă salvarea murelor din zonele umbrite

Piaţa fructelor de pădure va fi una extrem de săracă în acest an. Cel puţin la Vâlcea unde, din cauza secetei prelungite, încă din luna mai, doar 4% din producţia de mure şi măceşe va putea fi achiţizionată. „Din informaţiile pe care le avem din teren, dar şi din deplasările pe care le-am efectuat, pot să spun că în proporţie de 95-96%, fructele despre care vorbim sunt calamitate. Deşi le aveam contractate, încercăm să realizăm anumite cantităţi. Singurele locuri de unde mai putem culege sunt zonele umbrite. Încercăm, în această perioadă, să mai recoltăm ce a rămas la mure”, ne precizează Adrian Ionuţ Iosif, şef Birou Producţie în cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea.

Confirmare a producţiei afectată de secetă

Dacă mai era cazul, calamitatea din teren le-a fost confirmată recent şi de către cei care veniseră pentru certificarea bio a fructelor respective. „Chiar în data de 7 (august) a.c., i-am avut pe reprezentanţii unei firme specializate pe certificare bio. Aceştia au constatat la rândul dumnealor calamitatea din teren prin materialul exemplificator pe care îl vor depune mai departe”, ne-a mai spus Iosif.

Culesul afinelor stopat din lipsa cumpărătorilor

În consecinţă, se aşteaptă ca preţurile să crească mult peste preţul actual de achiziţie. În momentul de faţă, preţurile de achiziţie pentru mure şi măceşe oscilează între un leu şi doi lei pe kilogram. Nu acelaşi lucru se va întâmpla cu afinele. În cazul lor, surprinzător, producţia propusă de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Vâlcea a fost cu mult depăşită, dar din anumite motive, aceasta este stopată în momentul de faţă. “Am realizat o producţie de 13, 7 tone la afine, dar din lipsa eventualilor cumpărători, am stopat, practic, achiziţia pentru că nu mai avem cerere pentru acesta”, a conchis şeful Biroului Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea.

Depăşire spectaculoasă a producţiei, înregistrată la plantele medicinale

Nu acelaşi lucru se poate spune despre producţia plantelor medicinale. Acestea nu au fost afectate de caniculă, iar cererea este destul de mare cu atât mai mult cu cât la programul propus, respectiv 30 de tone, s-a înregistrat o depăşire de şapte tone. Cele mai căutate sunt florile de soc verzi, florile de tei, frunzele de urzici şi florile de păducel.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...