Reportaj

Istorie cu chirie

Conacele boiereşti, între afacere de succes şi ruină

Europenii au mizat de ani buni cu succes pe acest tip de turism, dar în România este încă o zonă rămasă neexploatată. Este vorba de casele vechi care au aparţinut aristocraţiei din ţara noastră şi care, renovate, ar putea deveni adevărate atracţii turistice şi nu doar pentru străini. Vâlcea se numără printre judeţele care au un potenţial excelent în acest domeniu, dar care din raţiuni financiare a rămas neexploatat.

De la o ruină, la o pensiune modernă cu parfum de epocă

Soţii Vasilescu din Craiova sunt printre puţinii români care s-au încumetat să cumpere şi să transforme o culă, veche construcţie boierească specifică zonei Olteniei şi vestului Munteniei, într-o destinaţie turistică. Au ales o veche casă boierească din Măldăreşti – Vâlcea, o zonă care se poate mândri cu trei astfel de cule, cea mai cunoscută fiind Greceanu. Soţii Vasilescu au ales însă cula din apropierea primăriei din localitate, o construcţie de secol XIX, care până acum câţiva ani a fost sanatoriu pentru bolnavii din zona Horezu. Numele pe care l-au dat conacului lor este cel al căpitanului Maldăr, fiul paharnicului Nan. Legenda spune că acest căpitan din garda lui Mihai Viteazu ar fi ajuns pe aceste meleaguri cu fata unui han tătar căreia i-ar fi furat inima în timp ce se afla prizonier la tătari. Cei doi îndrăgostiţi s-au refugiat în cula cunoscută astăzi drept cula Greceanu. „Chiar dacă întâmplările căpitanului Maldăr nu s-au petrecut aici, conacul nostru a luat numele căpitanului Maldăr pentru a onora povestea viteazului şi a nemuritoarei sale iubiri.”, ne lămuresc proprietarii. Drumul de la o casă veche aflată în paragină la o pensiune modernă cu parfum de epocă a fost lung şi anevoios însă. Au cumpărat în 2006 clădirea de la foştii proprietari cu 250 de mii de euro şi până acum au mai investit încă un milion de euro pentru a o transforma într-o pensiune. „80 la sută din surse proprii şi cam 20 la sută sunt fonduri europene. În total cred că am investit în jur de un milion de euro, din care aproximativ 200 de mii de euro sunt fonduri europene. A fost nevoie să luăm practic de la zero, atât partea de construcţie, de mobilier, centrală termică, utilităţi. Totul a fost luat de la zero si refăcut.”, povesteşte Daniel Vasilescu

Un vis transformat într-o afacere de succes

"În total cred că am investit în jur de un milion de euro, din care aproximativ 200 de mii de euro sunt fonduri europene. A fost nevoie să luăm practic de la zero, atât partea de construcţie, de mobilier, centrală termică, utilităţi...", Daniel Vasilescu

Efortul financiar a fost mare, dar a meritat fiecare bănuţ, spun acum proprietarii, care la doar câteva luni de când şi-au deschis pensiunea pot spune că sunt la mare căutare şi nu doar de către străini. Iniţial, şi-au cumpărat clădirea pentru a face aici o casă de vacanţă, unde să îşi petreacă sfârşitul de săptămână alături de familie şi prieteni. S-au îndrăgostit pe loc de conac de cum au pus piciorul acolo şi pentru că li s-a părut prea mare doar pentru ei s-au gândit să-l împartă şi cu alţii, astfel că visul lor a devenit afacere. „Ne-am gândit că vom avea la sfârşit de săptămână două - trei camere închiriate, dar după câteva luni de când am deschis, deja aveam foarte multe contracte. Cred că până în luna octombrie este ocupat. Sunt contracte şi în timpul săptămânii şi la sfârşit de săptămână. Mai avem puţin şi vom deschide şi restaurantul. E unul mic, de doar 40 de locuri, dar aveam solicitări pentru organizarea unor evenimente”, a mai precizat Daniel Vasilescu. Cei doi soţi şi-au amenajat conacul după cum şi-au dorit, păstrând în acelaşi timp arhitectura. La renovarea clădirii, s-au asigurat că folosesc cât mai puţine materiale moderne, pentru a nu-i strica frumuseţea şi „alura” boierească. Şi mobilierul din camere este autentic, proprietarii umblând prin ţară pentru a aduce vechi obiecte de mobilier care se aflau în casele boierilor. Au adăugat însă şi elemente de modernitate care să răspundă cerinţelor turistului de secol XXI. „Am făcut conacul aşa cum mi-am dorit. Mi-am dorit foarte mult o casă românească unde ne petrecem sfârşitul de săptămână şi, atunci când venim aici să fie ca o trecere în timp. Să ne rupem de oraş şi să ne relaxăm. Pentru noi asta a fost foarte important pentru că şi atunci când plecăm în vacanţă în străinătate căutăm tot locuri istorice. Au ele un anumit parfum, iar vacanţa este întotdeauna de neuitat căci pleci cu amprenta ţării respective. Asta am dorit să facem şi noi aici.”, spune şi Cristina Vasilescu, celălalt patron al conacului.

Investitorii speriaţi de costurile renovării

Dacă povestea conacului din Maldăreşti este una cu final fericit, nu acelaşi lucru se poate spune despre un alt conac din Vâlcea care ar fi putut deveni o atracţie turistică. Este vorba de conacul boierului Săltea din Muereasca. Construcţia de la începutul secolului XX se află într-o avansată stare de degradare şi, deşi e scos la vânzare de câţiva ani, nu pare să prezinte interes. Urmaşii boierului Săltea au intrat în posesia proprietăţii după 2000, după ce imobilul fusese folosit de Primăria Muereasca. Aleşii locali care s-au perindat pe acolo nu au investit deloc în acest imobil, care în timp a ajuns o ruină. Au contribuit şi sătenii care, după plecarea celor de la primărie, au prădat din interior tot ceea ce se putea valorifica. S-au păstrat totuşi sobele originale, lucrate cu măiestrie de meşterii din Argeş de la începutul secolului trecut şi care renovate ar valora o mică avere. În 2006, conacul a fost cumpărat de un investitor englez care se apucase să-l restaureze, însă din cauza crizei financiare şi din alte motive personale s-a văzut nevoit să renunţe la acest domeniu nobiliar după câţiva ani. Preţul este acum de 48 de mii de euro, cu mult faţă de valoarea la care l-a achiziţionat în 2006, dar nici aşa ofertele nu se concretizează. „Din estimările făcute chiar de către unii potenţiali cumpărători care au venit cu anumiţi experţi care au analizat situaţia, investiţia ulterioară pentru a face din această clădire o atracţie turistică ar fi undeva la 100 de mii de euro. Clădirea are o suprafaţă de 340 de metri pătraţi, plus o clădire anexă de 80 de metri pătraţi. Sunt 10 camere în total, care au avut diverse destinaţii, dar după părerea mea se pot face undeva la şapte dormitoare care ar putea fi uşor amenajate pentru cazare, plus dependinţe – bucătărie, băi şi ce mai trebuie pentru o pensiune”, spune Marius Stătescu, agent imobiliar.
Nici cula Zătreanu din comuna Zătreni nu are mai mult noroc. Anul trecut, proprietarii cereau pe acest monument istoric, unul dintre cele mai impunătoare din Vâlcea, cu numai puţin de 30 de camere, 490 de mii de euro. Interesaţi s-au arătat mulţi, însă nimeni nu a făcut o ofertă clară până în prezent, asta şi din cauza stării deplorabile în care se află conacul. Complexul este format dintr-o culă atestată de specialişti ca fiind ridicată în secolele XVI –XVII şi corpul secund, ridicat după 1900.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...