Departamentul Nièvre din Franţa, cucerit de vâlceni. Timp de o săptămână, în perioada 29 iulie- 4 august, o delegaţie din Vâlcea condusă de senatorul Dan Niţu s-a aflat într-o vizită în Franţa pentru a definitiva procedura de înfrăţire cu localitatea Chevannes Changy şi pentru a întări legăturile de colaborare existente deja între cele două localităţi. Din delegaţia vâlceană au făcut parte, pe lângă primarul Nicolae Văduva, şi şase dintre consilierii locali din Măciuca şi primarul din Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu, care a pus astfel bazele înfrăţirii comunei pe care o conduce cu localitatea Corvol-d’Embernard, aflată în apropierea localităţii fraţilor francezi ai comunei Măciuca.
Vâlcenii vor să înveţe de la francezi să facă agricultură performantă
În săptămâna petrecută în Franţa, delegaţia din Vâlcea a avut posibilitatea să se întâlnească şi cu autorităţile din regiunea Burgundia, regiune din care face parte localitatea Chevannes Changy, pentru a pune la punct viitoarele relaţii de colaborare şi cu alte localităţi din zonă. Împreună cu fraţii francezi, delegaţia din Măciuca a vizitat Senatul Franţei, un loc plin de istorie, dar şi o serie de obiective turistice şi economice din regiunea franceză. „Am sosit la Chevannes-Changy cu bucuria de a revedea oameni pe care îi stimăm şi pe care îi îndrăgim. Am discutat despre noi domenii şi metode prin care putem colabora şi prin care putem gândi proiecte care să fie în folosul cetăţenilor din cele două comune. Am încredere în acest parteneriat şi îl consider o oportunitate importantă pentru deschidere, mobilitate, schimb de experienţă şi dezvoltare durabilă. Ne vom întoarce acasă cu multe lecţii importante învăţate aici, pe care sunt convins că le vom putea pune în practică şi în Măciuca”, a declarat primarul Nicolae Văduva.
Vâlcenii s-au declarat impresionaţi de reţeaua de drumuri din zonă, dar şi de modul în care francezii fac agricultură. „Reţeaua de drumuri este foarte bine pusă la punct. La fel şi reţeaua de apă şi de canalizare. În plus, francezii ştiu să facă agricultură performantă. Nu am văzut în nicio parte a regiunilor pe care le-am vizitat pământuri nelucrate. Totul este sistematizat şi chiar arată extraordinar. Cred că împreună cu francezii putem găsi soluţii pentru a aplica şi în ţara noastră, în judeţul nostru în special, acest plan de organizare al terenurilor agricole”, a mai adăugat Nicolae Văduva.
De la colaborarea pe plan cultural, la dezvoltarea relaţiilor economice
Delegaţia vâlceană s-a aflat în Franţa pentru a întoarce vizita efectuată anul trecut de oaspeţii francezi. Aceştia au fost în Măciuca la sfârşitul primăverii, iar în vară o parte din membrii delegaţiei s-au reîntors pentru a demara un prim proiect al colaborării dintre cele două localităţii – o tabără internaţională de sculptură. „Cred că zilele petrecute împreună au întărit legăturile dintre noi şi vreau să îi felicit din nou pe soţii Maria şi Viorel Enache pentru această iniţiativă de a ne aduce împreună. Anul trecut, la sfârşitul verii, cei doi ne-au fost parteneri esenţiali în realizarea unui proiect cultural la Măciuca, şi anume o tabără internaţională de sculptură. Aceasta s-a adresat comunităţii din Măciuca şi mediului artistic regional, dar merită privită şi din această perspectivă a participării şi a legăturilor internaţionale. Din punctul meu de vedere, acest proiect cultural uneşte cele două localităţi prin dedicarea de care a dat dovadă familia Enache, prin participarea unor artişti atât la proiectele din România, cât şi la cele din Franţa, prin strategiile similare pentru dezvoltarea unei comunităţi. Iată, deci, cum colaborarea dintre cele două localităţi şi dintre locuitorii lor dă roade”, a precizat senatorul Dan Niţu, iniţiatorul înfrăţirii dintre cele două localităţi.
Locuitorii din Corvol-d’Embernard, fraţi pentru Fârtăţeşti
Vizita în Franţa a fost de bun augur şi pentru locuitorii din Fârtăţeşti. Aceştia s-ar putea înfrăţi anul viitor cu locuitorii din Corvol-d’Embernard, o localitate din apropierea comunei Chevannes Changy. De altfel, primarul Nicolae Voicescu a adresat deja invitaţia omologului său de a vizita comuna sa în vederea unei viitoare înfrăţiri. „Sunt extrem de încântat. Am găsit un primar extraordinar, un om extraordinar şi nişte consilieri care s-au arătat dornici de această înfrăţire. Eu deja le-am lansat invitaţia să vină cu o delegaţie de 35 de persoane la Fârtăţeşti, în luna octombrie. De altfel, am şi schiţat un proiect de înfrăţire care să fie concretizat în luna octombrie, când îi aşteptăm cu drag pe cei din Corvol-d’Embernard la Fârtăţeşti”, spune primarul Nicolae Voicescu.
Şi alte localităţi din Vâlcea şi-ar putea găsi fraţi în regiunea francează, intenţia autorităţilor locale franceze fiind să găsească anul viitor încă două localităţi vâlcene cu care să se înfrăţească. „A fost un schimb de experienţă foarte important, s-au sudat relaţii puternice între cele două ţări, iar alte localităţi din Franţa doresc acum să se înfrăţească cu localităţi din Vâlcea. Astfel, anul viitor alte două comune vâlcene se vor înfrăţi cu localităţi din regiunea Nievre. Poporul francez este foarte primitor, călduros şi, de asemenea, în această regiune sunt multe obiective culturale şi turistice de vizitat”, a declarat consilierul judeţean Victor Popescu, prezent şi el în delegaţia vâlceană care a plecat în Franţa.
Chevannes-Changy este o comună în departamentul Nièvre, arondismentul Clamecy, regiunea Burgundia, în centrul Franţei. Liniştea şi pitorescul zonei fac ca localitatea să fie apreciată de numeroşi artişti plastici, în special sculptori în piatră, unii dintre ei fiind prezenţi anul trecut la tabăra din Măciuca, patronată de familia Niţu. Chevannes Changy este inclusă şi în traseul consacratei competiţii internaţionale de ciclism Tour de France. De asemenea, localitatea este renumită pentru porţelanuri, dar şi pentru vinuri şi industria de utilaje agricole. Cât despre regiunea Burgundia, din care face parte departamentul Nièvre, se ştie că este recunoscută pentru vinul de Burgundia. Pe lângă vin, domenii foarte dezvoltate sunt însă agricultura şi creşterea bovinelor. Din punct de vedere industrial, regiunea stă destul de bine în ceea ce priveşte mineritul şi siderurgia.
Galerie foto:







